روز گذشته نخستوزیر ژاپن، شینزو آبه (Shinzo Abe)، به صورت رسمی از برنامههای این کشور برای ساخت سریعترین ابر رایانه جهان خبر داد. سال 2011 بود که کمپانی فوجیتسو (Fujitsu) با ساخت ابر رایانه K Computer، قدرتمندترین ماشین پردازشی جهان را تولید کرد. حال دولت ژاپن قصد دارد با ساخت سوپرکامپیوتری قدرتمند، وارد رقابتی جدی با دیگر کشورهای پیشرفته شود.
در این برنامه، قرار است وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن با هزینه 173 میلیون دلار (19.5 میلیارد ین)، ابر رایانهای با توان 130 کوآدریلیون محاسبه در هر ثانیه را تولید کند. به بیان دیگر، قدرت پردازشی سریعترین ابر رایانه جهان معادل با 130 پتافلاپ محاسبه در هر ثانیه خواهد بود. این در حالیست که قدرتمندترین ابر رایانه فعلی جهان که توسط کشور چین و با نام Sunway Taihulight تولید شده، 93 پتافلاپ قدرت دارد.
ساخت سریعترین ابر رایانه جهان با قدرت 130 پتافلاپ محاسبه در ثانیه، از سال آینده آغاز میشود
ساتوشی سکیگوچی (Satoshi Segikuchi)، یکی از مدیران موسسه ملی علوم و فناوری پیشرفته صنعتی ژاپن نیز با فروتنی گفت: “تا جایی که ما میدانیم، تاکنون چیزی که بتواند قدرت این سوپرکامپیوتر را داشته باشد، تولید نشده است”. از صحبتهای آقای سکیگوچی میتوان به قدرتی که این ابر رایانه خواهد داشت، پی برد.
هدف اصلی ژاپن از ساخت این ابر رایانه، بازگشت به روزهای پرافتخار و پیشگام بودن این کشور در عرصه تکنولوژی اعلام شده است. شینزو آبه و دولت او نیز میخواهند در همکاری نزدیکتر با سازمانهای خصوصی، ژاپن را به کشوری پیشگام در حوزههای رباتیک، پزشکی، هوش مصنوعی و دیگر حوزههای کلیدی تبدیل سازند.
انتظار میرود سریعترین ابر رایانه جهان با نام ABCI (مخفف AI Bridging Cloud Infrastructure) همراه با تکنولوژیهای پیشرفتهای همچون سیستم یادگیری ماشین DeepMind گوگل ساخته شود. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای خصوصی و تحقیقاتی ژاپنی برای انجام پردازشهای فشرده خود، از شرکتهای خارجی همچون گوگل و مایکروسافت کمک میگیرند. به همین جهت مقامات ژاپن قصد دارند این ابر رایانه را بهصورت رایگان در اختیار این شرکتها قرار دهند.
بهگفته رویترز، مناقصه دولت ژاپن برای ساخت ABCI تا هشتم دسامبر (18 آذر) ادامه داشته و کار ساخت آن نیز تا اوایل سال آینده آغاز میشود.