با رشد روز افزون سرعت معرفی فناوریهای جدید که در قالب گجتهای مختلفی به بازار عرضه میشوند، بازار پی سی تقریبا طی یک دهه اخیر شاهد ارتقا سختافزاری محسوسی نبوده است. به طوری که این روزها یک تبلت اندرویدی نیز میتواند نیاز وبگردی، استفاده از شبکههای اجتماعی و یا حتی ویرایش اسناد اداری افراد را برآورده کند. با توجه به این موضوع آیا ضرورتی دارد که با صرف هزینه بالا اقدام به خرید یک پی سی جدید کنیم؟ برای یافتن پاسخ ما را در ادامه در گجت نیوز همراهی کنید.
بسیاری از علاقهمندان به اخبار فناوری مانند خود من، برای اولین بار توسط یک سیستم رومیزی با این دنیا آشنا شده و انس گرفتهایم، از این رو شاید بتوان پی سی ها را موثرترین دستگاههای غیر تجملی و کمخطر دانست که تاثیرات مهمی را در زندگی بسیاری از افراد ایجاد میکنند.
اگر همین امروز یک پی سی قدرتمند و گرانقیمت جدید خریداری کردهای،د بدون شک شاهد آن هستید که تا چند ماه همه چیز مثل ساعت کار میکند؛ اما بدیهی است که بعد از مدتی شاهد افت سرعت، دیر بالا آمدن ویندوز، کرشهای متعدد و مشکلاتی از این قبیل خواهید بود. آیا بروز چنین اشکالاتی میتواند شما را به ارتقا سختافزاری سیستم خود و یا در مرحله بعدی خرید یک پی سی جدید ترغیب کند؟
پاسخ به این سوال به عوامل متعددی بستگی دارد؛ اما در هر حال قبل از خرید یک پی سی جدید بایستی هدفتان از این کار را مشخص کنید. در حال حاضر لپتاپهای بسیار قدرتمندی همچون سرفیس بوک، یوگا 910 لوو و یا اسپکتور 360 ایکس اچ پی در بازار حضور دارند که بدون شک به تمامی نیازهای کاربران پاسخ میدهند، با این حال هیچ تضمینی وجود ندارد که سال آینده نیز از این محصولات به عنوان پرچمداران بازار یاد شود.
پردازندهها سریعتر شدهاند، اما این دلیل خرید یک پی سی جدید است؟
پیش از خرید یک پی سی جدید بایستی ارزیابی کنید که آیا سیستم فعلی واقعا قادر به پاسخگویی نیازتان هست یا خیر. علاوه بر این همانطور که گفته شد بازار پی سی طی چند سال اخیر بهروزرسانی سختافزاری قابل توجهی را تجربه نکرده است.
هرچند همه ساله اینتل که تقریبا تمام بازار پردازندههای پی سی را در اختیار دارد، مدلهای جدیدی را معرفی میکند، با این حال شاید تنها تفاوت این پردازندهها در بنچمارکهای به ثبت رسیده قابل احساس باشد.
نمودار فوق بنچمارکهای به ثبت رسیده از پردازنده چندین لپ تاپ در ردههای مختلف را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میشود هرچند از نظر اعداد ارقام قدرت پردازشی مدل به کار رفته در HP Envy 14 که شش سال پیش به بازار عرضه شده نسبت به پردازنده سرفیس پرو 4 بسیار کمتر است، با این حال هر دو مدل به راحتی قادر به اجرای ویندوز 10، اپلیکیشنهای کاربردی، وبگردی و اجرای برنامههای آفیس 2016 هستند.
در حقیقت اگرچه در پردازشهای سنگین و اجرای بازیهای مدرن، پردازندههای جدید عملکرد بهتری را ارائه میکنند، با این حال شاید رایانه جدیدتر Word 2016 را در یک ثانیه برنامه آفیس 2016 را باز کند و HP Envy 14 آن را در دو ثانیه اجرا کند؛ هرچند این مسئله نشانگر سرعت دو برابری است، اما مقیاسها آنقدر کوچک هستند که به چشم نمیآید.
تاریخ مصرف پردازندههای سلرون و پنتیوم گذشته است
البته به یاد داشته باشید که همواره اصلیترین عامل اصلی خرید یک پی سی جدید، نیازهای کاربران است؛ اما اگر دارای یک پی سی مجهز به پردازنده سری سلرون و پنتیوم هستید بهتر از به فکر ارتقا سریعتر سیستم خود باشید زیرا این پردازندهها خیلی وقت است که از رده خارج شدهاند و بسیاری از اپلیکیشنهای جدید از این سری پشتیبانی نمیکنند. به هر حال اگر در 3 الی 4 سال گذشته یک پی سی جدید خریداری کردهاید که مشکلی در اجرای روان ویندوز 10 و اپلیکیشنهای یونیورسال ندارد، دلیل قانعکنندهای در جهت صرف هزینه گزاف به منظور خرید یک پی سی جدید مشاهده نمیشود.
نیاز به حافظه SSD
برخی از کاربران پس از مشاهده افت سرعت سیستم به امید بهبود وضعیت کامپیوتر خود اقدام به تغییر هارد دیسک میکنند، اما ممکن است در عمل چنین اتفاقی رخ ندهد و تلاش آنان تاثیر چندانی بر روی بهبود کارایی سیستم نداشته باشد. این موضوع میتواند دلایل متعددی داشته باشد؛ عدم حمایت مادربرد از تمامی پتانسیل هارد دیسک جدید، یکی از متداولترین دلایل در این زمینه میباشد.
نیاز به حافظه SSD یک دلیل قانع کننده برای خرید پی سی جدید است
در این بین عرضه حافظههای SSD را میتوان یکی از عوامل رونق گرفتن بازار پی سی دانست، زیرا این قطعات در برابر ضربه، شوک الکتریکی و دیگر عواملی که میتواند صدماتی جدی به هارد دیسک وارد کنند مقاوم هستند. در سوی دیگر SSDها 20 درصد کمتر از HDDها انرژی مصرف میکنند و مصرف باتری نوت بوک یا برق را بسیار کاهش میدهند.
همچنین از آنجا که هوای داخل هارد دیسک ایزوله بوده، چرخش سریع هد باعث ایجاد گرما میشود که این امر میتواند برای لپتاپها در صورت تداوم مشکلساز باشد. در هر حال اگر خواهان افزایش سرعت بالا آمدن سیستم عامل و بالطبع افزایش سرعت بارگذاری باشید، بهتر است به جای خرید یک پی سی جدید، هارد دیسک سیستم فعلیتان را با یک حافظه SSD جایگزین کنید.
خوشبختانه اغلب پی سی و لپتاپهای نسبتا قدیمی هم از حافظههای SSD پشتیبانی میکنند و خود شما نیز قادر خواهید بود اقدام به جایگزین کردن آنها نمایید. البته اگر از پی سی یا لپ تاپ خود برای انجام کارهای گرافیکی سنگین استفاده میکنید، با این حال دستگاه شما از حافظههای SSD پشتیبانی نمیکند، یک دلیل منطقی برای خرید پی سی جدید دارید زیرا بهرهوری و اختلاف عملکرد هارد دیسک و حافظههای SSD قابل قیاس نیست.
کاهش عمر شارژ باتری
در کنار بهروزرسانی پردازندهها، تولید حافظههای SSD و افزایش حافظه رم، یکی دیگر از دلایل خرید پی سی جدید را میتوانیم در ارتقا درگاههای خروجی بدانیم. البته برای بسیاری از افراد صرفا دسترسی به درگاه یو اس بی_سی که قابلیتهای به مراتب بیشتری نسبت به یو اس بی های قدیمی را ارائه میدهد، دلیل مناسبی برای صرف هزینه گزاف نیست. پی سی های جدید به مراتب از نمایشگرهای به مراتب باکیفیتتری بهره میبرند، با این حال برای اغلب مردم این قابلیت نیز برای خرید پی سی جدید کافی نیست.
در این بین شاید بتوان از کاهش عمر شارژ باتری به عنوان عمدهترین دلیل خرید یک پی سی جدید توسط افراد یاد کرد. لپتاپهای امروزی به مراتب نسبت به مدلهای قدیمی سبکتر شدهاند، با این حال عمر شارژ باتری آنها به مراتب افزایش پیدا کرده است. تخمین زده میشود که میانگین عمر شارژ باتری لپ تاپ ها در بازه سالهای 2012 تا 2015 از 3 ساعت 49 دقیقه به 6 ساعت و 31 دقیقه ارتقا پیدا کرده است. این نکته برای افرادی حائز اهمیت است که بنا به شرایط کاری خود ساعتها به پریز برق دسترسی ندارند. به هر حال اگرچه دسترسی به عمر شارژ باتری بیشتر میتواند یک دلیل قانع کننده به منظور خرید پی سی جدید باشد، با این حال در نظر داشته باشید که با خرید یک پاوربانک مناسب نیز میتوانید این نیاز را رفع کنید.
شرایط برای گیمرها کمی متفاوت است
گیمینگ، صنعتی است که طی سالهای اخیر به طور مستمر روند رو به رشدی را تجربه کرده، به طوری که حتی قدرت پردازشی بازیهای سال گذشته با امسال قابل قیاس نیست. در همین حال شرکتهای تولیدکننده سخت افزار نیز همه ساله با توجه به نیاز بازار کارت گرافیکهای جدیدی را معرفی میکنند که خورههای بازی را راضی نگاه دارد. به طور کلی شاید مطالب فوق برای گیمرها کارایی نداشته باشد زیرا همه ساله مدلهای جدیدی از سیستمهای مخصوص بازی به خصوص لپتاپهای این رده که برخلاف پی سیها قابلیت ارتقا سختافزاری را ندارند راهی بازار میشوند.