بسیاری از نظریههای فیزیک بر پایه نظریه انیشتین مبنی بر ثابت بودن سرعت نور ایجاد شدهاند اما اکنون محققان به نتایج جدیدی دست یافتند که میتواند این نظریه را به چالش بکشاند. دکتر نیایش افشردی یکی از دانشمندانی است که بر روی این تفکر جدید کار میکند.
محققان به پیشبینی عددی تازهای دست یافتهاند که بر اساس آن سرعت نور متغیر است. «جوآو ماگویجو» (Joao Magueijo) و دکتر «نیایش افشردی» دانشمندانی هستند که با همکاری یکدیگر تحقیقات جدیدی را در این خصوص انجام دادهاند. آنها یک عدد دقیق را در شاخص طیفی توصیف کردند و این مدل میتواند به نظریه این دو دانشمند اعتبار ببخشد. بر اساس یافتههای دانشمندان، تمامی ساختارهای جهان فعلی بر اثر ایجاد نوساناتی در جهان اولیه به وجود آمدهاند و شاخص طیفی نیز سابقهای از این نوسانات است که اینک در تابش زمینه کیهانی ادغام شده است.
سرعت نور در گذشته بیشتر بوده است
دکتر افشردی و ماگویجو به رقم جدیدی معادل 0.96478 دست یافتند که بسیار نزدیک به رقم تخمینی که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد یعنی 0.968 است. اگر این فرضیه مبنی بر متغیر بودن سرعت نور درست باشد، آنگاه به این نتیجه میرسیم که سرعت نور در جهان اولیه بسیار بیشتر از امروز بوده است. با توجه به اینکه چگالی جهان تغییر کرده، سرعت نور نیز میتواند به طور قابل پیشبینی کاهش یافته باشد.
در حال حاضر نظریه تورم، مورد توجهترین نظریه در مورد سرعت نور است. این نظریه تلاش دارد تا با ارائهی این عقیده که جهان در زمان تولد متعادل بوده و سپس به طور ناگهانی گسترش یافته، مشکل افق را حل کند. البته قابل ذکر است که جهان در طول این گسترش به شکل یکنواخت باقی ماند.
اگر نظریه تورم درست باشد، نظریه انیشتین در مورد ثابت بودن سرعت نور و همینطور سایر قوانین فیزیک تایید خواهند شد اما برای اثبات این نظریه لازم است تا یک میدان تورم اختراع شود که از مجموعه شرایط محیطی در همان زمان تشکیل شده باشد.
اما «افشردی» و «ماگویجو» بر این باورند که سرعت نور متغیر است. چنین نظریهای برای نخستین بار در اواخر دهه 90 میلادی ارائه شد ولی در آن زمان بسیاری از دانشمندان، آن را افراطی خواندند. این نظریه جدید، یک روش پیشبینی عددی توسعهیافته است که میتواند بسیار ارزشمندتر از نظریههای پیشین باشد.
دکتر «نیایش افشردی» در دبیرستان تیزهوشان علامه حلی تهران درس خواند و در سال 1996 (1375) در نروژ، برندهی مدال نقره المپیاد جهانی فیزیک شد. وی مدرک کارشناسی خود را در رشته فیزیک در دانشگاه صنعتی شریف کسب کرد و اکنون نیز یکی از اخترفیزیکدانان موسسه فیزیک نظری پریمیتر و استاد دانشکده فیزیک و نجوم دانشگاه واترلوی کانادا است. دکتر افشردی در سال گذشته نیز جایزه سوم کیهانشناسی بوکالتر (The Buchalter Cosmology) را دریافت کرد.