همانطور که در بررسی آینده دنیای تکنولوژی به آن اشاره کردیم، اینترنت سهم بسیار عمدهای در فناوری داشته و روز به روز به میزان اهمیت آن افزوده خواهد شد. با توجه به این اهمیت، گوگل و فیس بوک به عنوان دو کمپانی بزرگ و تاثیرگذار در دنیای اینترنت، به وسیله پروژههای مختلف سعی در فراهم کردن دسترسی همه کاربران روی کره زمین به اینترنت دارند. فیس بوک در نظر دارد تا این مهم را به وسیله پهپادهای خود میسر سازد و نخستین آزمایش موفق پهپاد قدرت گرفته از انرژی خورشیدی خود را پنج ماه پیش پشت سر گذاشت. این پهپاد اکویلا (Aquila) نام داشته و تصمیم دارد تا دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات را در جای جای کره زمین ممکن کند. با وجود موفقیتآمیز بودن آزمایش پروازی اکویلا در حالت کلی، متاسفانه همه چیز آن طور که باید خوب پیش نرفت و فرود ناموفق پهپاد فیس بوک مشکلاتی را ایجاد کرد.
فرود ناموفق پهپاد فیس بوک ناشی از چیست؟
این پهپاد مدتها قبل آزمایش اولیه و 96 دقیقهای خود را بر فراز ایالت آریزونا با موفقیت پشت سر گذاشت، اما متاسفانه برای فرود بر روی زمین با مشکل مواجه شده و یک مشکل ساختاری در بال سمت راست آن به وجود آمد. این اتفاق را روز گذشته انجمن ملی ایمنی حمل و نقل (NTSB –> National Transportation Safety Board) طی گزارشی اعلام کرد. گفتنی است این انجمن ماه گذشته اعمال کرد که به زودی به بررسی ابعاد حادثه فرود ناموفق پهپاد فیس بوک خواهد پرداخت.
فرود آمدن اکویلا در حالت اتوماتیک تنظیم شده است. در این حالت، پهپاد فاکتورهای مختلف اعم از میزان باد و دمای هوا را حس کرده و به این صورت خود را برای آرامترین فرود ممکن بر روی زمین آماده میکند. در جریان نخستین پرواز آزمایشی، مجریان آزمایش سرعت باد را حدود 12 کیلومتر بر ساعت پیشبینی کرده بودند. با این وجود حین فرود اکویلا، سرعت باد به 33 کیلومتر بر ساعت رسید تا به این وسیله خلبان خودکار، پهپاد را با نوک بینی به سمت زمین هدایت کند.
با این اتفاق سرعت پرواز اکویلا افزایش یافته و به بیش از 40 کیلومتر بر ساعت در حالت طبیعی رسید تا در ادامه با رسیدن به سطح زمین، بال سمت راست بر اثر ضربه آسیب ببیند. به گفته فیس بوک، پهپاد تنها 6 متر از سطح زمین فاصله داشته و با سرعتی بالغ بر 48 کیلومتر بر ساعت پرواز میکرده است. خلبان خودکار در واقع به طور همزمان قادر به ردیابی سرعت پرواز و تعیین مسیر بازگشت به زمین نبوده و فرود ناموفق پهپاد فیس بوک را سبب شده است. با توجه به این اتفاق، با قربانی کردن کنترل سرعت پرواز، تمرکز بر روی خط فرود قرار گرفته و پهپاد از کاهش سرعت حرکت غافل شد.
با توجه به فرود ناموفق پهپاد فیس بوک، این شرکت تصمیم دارد تا هم طراحی بدنه و هم بخش نرم افزاری اکویلا را دستخوش تغییر قرار دهد. پیش از همه، یک صفحه دراز و باریک روى سطح بالایى، که براى کاستن سرعت یا اوج گرفتن هواپیما مورد استفاده قرار میگیرد، به آن افزوده خواهد شد تا به این وسیله خلبان خودکار قادر به سرازیر شدن به سمت زمین بدون افزایش سرعت باشد. بعد از افزودن این قسمت، خلبان خودکار ملزم به در اولویت قرار دادن کنترل سرعت به جای ردیابی ارتفاع خواهد بود. به گفته فیس بوک این به معنی فرودی با دقت کمتر است، اما در حالت کلی از آسیب دیدن پهپاد به علت برخورد به زمین با سرعتی بالا جلوگیری میشود.
علاوه بر تلاش محققین برای برطرف کردن ایرادات کنونی اکویلا، کار بر روی نسل دوم آن نیز از مدتی قبل آغاز شده است. اکویلا تصمیم دارد تا دسترسی به اینترنت را در دور افتادهترین مناطق ممکن کند، به همین دلیل باید در مهارتهای پروازی استاد باشد. در غیر این صورت، کاربران این مناطق با قطعی مداوم اتصال اینترنت مواجه خواهند شد.