دانلود اپلیکیشن های رایگان از اپ استورها توسط کاربران تلفن همراه ممکن است به لو رفتن اطلاعات شخصی موجود در گوشی های موبایل منجر شود. بسیاری از این نرمافزارهای کاربردی در هنگام نصب در گوشی، مجوز دسترسی به تمامی اطلاعات را از کاربر دریافت میکنند و به این ترتیب میتوانند به راحتی اطلاعات شخصی مانند پیامها و عکسها را سرقت کنند.
تاکنون چیزی حدود 120 هزار اپلیکیشن فارسی در کشور تولید شده که مورد استفادهی تعداد کاربران زیادی قرار میگیرند؛ اما بسیاری از این نرمافزارها به دلیل عدم اطلاع کاربران میتوانند موجب لو رفتن اطلاعات موجود در گوشی شخص بشوند. البته این موضوع تنها مربوط به اپلیکیشن های فارسی نمیشود و تمامی اپلیکیشن های رایگان که از طریق بازارهای اپلیکیشن دانلود میشوند، اطلاعات مهم و شخصی کاربران را هدف قرار میدهند.
در زمان نصب نرمافزارها، درخواستهایی مبنی بر دسترسی به دیتای موجود در گوشی، موقعیت مکانی کاربر و فایلها برای وی ارسال میشود و در صورت تایید این مجوزها، سازندهی اپلیکیشن میتواند به این اطلاعات دسترسی داشته باشد.
هشدار معاون وزیر ارتباطات در مورد نصب اپلیکیشن های رایگان
نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مورد فعالسازی اپلیکیشن های رایگان و دسترسی به اطلاعات گوشی کاربر هشدار داد. به گفتهی جهانگرد، با ورود اپلیکیشنها به فضای گوشی تلفن همراه، دیگر گوشی یک ابزار شخصی نخواهد بود و تمام اطلاعاتی که در گوشی موجود است مانند فایلها، عکسها و پیامها قابل کپی کردن هستند. بنابراین پیشنهاد میشود که اطلاعات مهم شخصی خود را در گوشی های موبایل نگهداری نکنید.
وی همچنین از کاربران درخواست کرد که از نسخههای اصلی و پولی اپلیکیشنها و نرمافزارها استفاده کنند؛ چرا که با نصب اپلیکیشنهای قلابی بر روی دستگاه، تمامی اطلاعات موجود در گوشی در معرض لو رفتن قرار میگیرند. این موضوع برای اپلیکیشن های فارسی نیز صادق است و بیشتر نرمافزارها، اجازهی دسترسی به دیتای گوشی کاربر را درخواست میکنند در حالی که در بیشتر موارد اصلا نیازی به داشتن تمامی دیتای گوشی نیست.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه افزود:
کاربران باید دقت داشته باشند که اطلاعات شخصی و حریم خصوصی خود را در فضای مجازی منتشر نکنند. زمانی که کاربر از یک اپلیکیشن استفاده میکند و به درخواستهای این نرمافزار پاسخ مثبت میدهد، در واقع اطلاعات موجود در گوشی مانند عکسها و پیامها در چندین محل کپی میشوند و خطر درز اطلاعات شخصی به وجود میآید.
جهانگرد همچنین تاکید کرد که اپلیکیشن های رایگان همیشه خوب نیستند و بسیاری از آنها امنیت اطلاعات مشترکان را تهدید میکنند. در سراسر دنیا برای ارزیابی اپلیکیشنها، نوعی نظام رتبهبندی اعمال میشود و لازم است که این موضوع در کشور ما نیز اجرایی شود. گاهی اوقات تبلیغات بسیار زیادی برای دسترسی به نرمافزارهای رایگان صورت میگیرد و کاربران نیز به دلیل رایگان بودن از این اپلیکیشنها استقبال میکنند؛ در حالی که گاهی نیاز است برای حفظ امنیت اطلاعات و استمرار چرخهی حیات نرمافزارهای بومی، برای این اپلیکیشنها هزینه پرداخت شود.