نام آتاری از دنیای کنسول های بازی و بازیهای رایانه ای جداشدنی نیست. نولان بوشنل ( Nolan Boshnel ) خالق بازی مشهور پونگ و به وجود آورنده شرکت آتاری است که در سال 1975 رسما آغاز به کار کرد. در واقع استقبال بیش از حد از بازی پونگ ، بوشنل را به این فکر انداخت تا دستگاهی خانگی طراحی کند که این بازی را بتواند اجرا کند و مردم در خانه هایشان هم با پونگ سرگرم شوند.
پس از موفقیت آتاری و پونگ ، شرکت های دیگر مانند مگناوکس ( Magnavox ) و Coleco هم دستگاه های خانگی روانه بازار کردند. اما سال 1976 شرکت Fairchild Camera Instrumen بود که برای اولین بار یک سیستم بازی خانگی مبتنی بر کارتریج طراحی کرد.
نام این کنسول Channel F بود و در آن زمان سازنده ها ادعا کردند که آینده بازیسازی براساس این سیستم کارتریجی ساخته خواهد شد. می دانید که چندان هم بیراه نگفته اند.
در سال 1977 آتاری هم کنسول کارتریج خور خودش را به بازار فرستاد که آتاری 2600 نام داشت. این بازی با 9 عنوان مختلف عرضه شد و به راحتی همه رقبا را کنار زد. سال بعد بازیهایی مشهور مانند Outlaws ، Space War و Breakout ساخته شدند که هنوز در خاطر گیمرها هستند. در پایان دهه 70 مگناوکس کنسول خود را با نام Odyssey2 طراحی کرد که توانست تا حدودی آتاری را از دور خارج کند. این در حالی بود که با رفتن بوشنل از آتاری این شرکت دچار مشکلات زیادی شده بود و تنها یک بازی خوب می توانس آنها را نجات دهد. این بازی که هنوز هم به عنوان یکی از بهترین بازیهای تاریخ بازیهای رایانه ای است ، همان Invaders Space مشهور است که آنچنان محبوبیتی پیدا کرد که مردم آتاری 2600 را تنها برای بازی کردن آن می خریدند.
سال 1981 یک سال مهم برای آتاری و بازیسازی ( که رسما صنعت نام داشت ) هم بود. برای اولین بار یک شرکت دیگر برای یک کنسول بازی ساخت. تا این زمان همه بازی ها توسط خود شرکت های طراح کنسول ارائه می شدند. اما Activision اولین استودیوی بازیسازی است که برای یک کنسول بازی طراحی کرد. تا مدتها آتاری با Activision مشکل داشت که تشکیل شده بود از 4 کارمند سابق شرکت آتاری که با اطلاع از جزئیات کنسول ، می توانستند برای آن بازی بسازند. اما بالاخره آتاری راضی شد تا انحصاری بودن امتیاز بازیهایش را بردارد و از بازیهای شرکت های دیگر هم استفاده کند. به این ترتیب استودیوهای بازیسازی زیادی شکل گرفتند و نتیجه آن شاهکارهایی مانند River Raid است که هنوز همه آتاری را با نام آن می شناسند.
سال 1982 که آتاری از لحاظ سخت افزاری از رقبای خودش مانند Coleco عقب افتاده بود ، نسخه جدیدی از کنسول خودش یعنی آتاری 5200 را به بازار فرستاد. در این سال آتاری عناوینی مانند پک من و ای تی را منتشر کرد که هرکدام موفقیت زیادی برای شرکت به ارمغان آوردند. اما هنوز بازیهای زیادی برای 2600 تولید می شدند که باعث شد تا سالها هنوز 2600 اولین انتخاب کسانی باشد که به بازیهای رایانه ای علاقه دارند. اما در سال 1983 ، وضع بازار بازی بسیار خراب شده بود.
استودیوهای بازیسازی زیادی مشغول به کار بودند و تعداد بازیها بسیار بیشتر از تعداد خریداران و گیمرها بود! بنابراین بسیاری از شرکت ها ورشکسته شدند و به نظر میرسید صنعت بازیسازی در حال ور افتادن است. اما در سال 1984 آتاری با عرضه کنسول آتاری 7800 خودش همه را متعجب کرد. بازیهای مشهور 2600 با کیفیت بسیار بهتری در این کنسول نمایش داده می شدند و همین موضوع باعث اوج گرفتن دوباره شرکت شد.
تا این که درسال 1986 نینتندو هم کنسول NES خودش را عرضه کرد که توانست رقابت بسیار خوبی با آتاری 2600 که هنوز ارزانترین و محبوبترین کنسول بود ، داشته باشد. رقابت نزدیک بین آتاری و نینتندو باعث شد سال 1987 یکی از پربارترین سالها در طراحی بازی باشد و ناگهان این صنعت مرده ، تحرک فوق العاده ای پیدا کرد.
بازیهایی مانند Donkey Kong برای آتاری 7800 منتشر شدند که از نظر کیفیت پیشرفت بسیار خوبی در زمینه طراحی بازی بودند اما باز هم محبوبیت آتاری به خاطر 2600 بود. کنسولی که کیفیت بازی های آن در اوایل دهه 90 هیچ حرفی برای گفتن در برابر کنسول های ژاپنی نداشت. اگر سال افول آتاری را 1989 بدانیم ، آتاری عمری 12 ساله دارد که برای ماندگار شدن یک کنسول از کافی هم بیشتر است.
با توجه به مطالب بالا كمتر كسي از جوان هاي امروزي است كه با اين دستگاه جادويي خاطري خوش نداشته باشد .
«ما در اينجا روند تصويري پيشرفت دنیای کنسول های بازی و بازیهای رایانه ای را از زاويه دوربين يك عكاس صنعتي بنام خاوير از سال 1985 تا سال 2013 را براي تماشاي شما در گجت نيوز قرار داده ايم تا شايد با ديدن آن ، خاطرات خوش داشتن و يا بازي كردن با اين دستگاه جادويي و مهيج را برايتان زنده كنيم».
منبع:fubiz