ماشین های پلیس ایران از ابتدا تاکنون، مسیر جالبی را پشت سر گذاشتهاند. در دهه ۲۰، خودروهای آلمانی، انگلیسی و آمریکایی در اختیار نیروهای شهربانی کل کشور قرار گرفت تا امروز که خودروهای بنز، پژو، زانتیا، مگان و کلی خودروی دیگر توسط نیروهای انتظامی استفاده میشود. حالا به نظر میرسد که خودروی جدیدی به ناوگان حمل و نقل پلیس تهران اضافه شده و ناوگان نیروی انتظامی تهران بزرگ، بهروزتر و کارآمدتر از گذشته خواهد شد.

اخیرا حدود ۲۰۰ خودروی کیا سراتو به ناوگان خودروی نیروی انتظامی تهران اضافه شده و از ماشین پلیس جدید تهرانیها رونمایی شد. به همین دلیل قصد داریم در این مطلب، سیر تحول ماشین های پلیس ایران از حدود ۷۰ سال گذشته تا به امروز را مرور کنیم.
در دهه ۲۰ هجری شمسی و زمانی که هنوز ماشین های پلیس به چراغ گردان، بیسیم و بلندگو مجهز نشده بود، یک مدل بنز قدیمی ساخت سال ۱۹۴۰ میلادی برای نیروی شهربانی تهران به خدمت گرفته شد. چندی بعد، فولکس واگن قورباغهای سیاه و سفید با یک چراغ گردان آبیرنگ بر روی آن و یک دستگاه بیسیم با برد کوتاه به خودروی پلیس راهنمایی و رانندگی آن روزهای ایران تبدیل شد.
در دهه ۴۰، خودروهای آمریکایی وارد ناوگان پلیس ایران شد و خودروی دوج کرنت ۶ سیلندر با حداکثر سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت از سالهای ۴۶ تا ۵۴ هجری شمسی در اختیار نیروهای پلیس قرار گرفت. دوج کرنت یک بلندگوی کوچک داشت که بر روی گلگیر جلو نصب میشد و یک بیسیم دستی، چند پروژکتور و یک چراغ گردان ثابت از دیگر تجهیزات آن به شمار میرفت.

ماشین های پلیس ایران در دهه ۵۰
در دهه ۵۰ تنوع ماشین های پلیس ایران بیشتر شد و لندروور انگلیسی، خودروهای آمریکایی بیوک، شورولت رویال و بنز ۲۳۰ در شهربانیهای کل کشور به کار گرفته شدند. بنز ۲۳۰، خودرویی ۶ سیلندر با حداکثر سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت بود که از سال ۵۰ تا ۵۶ هجری شمسی توسط نیروهای شهربانی استفاده میشد. رنج روورهای انگلیسی نیز دارای ۸ سیلندر و حداکثر سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت بودند که در دهه ۵۰ در مناطق کوهستانی و برفی به کار گرفته میشدند.
در سال ۱۳۵۶ یک دستورالعمل جدید ابلاغ شد که بر اساس آن، دستگاههای دولتی و نظامی موظف بودند که از کالای ساخت داخل استفاده کنند؛ بنابراین با توجه به این که خودروهای شورولت آمریکا در آن زمان در داخل ایران مونتاژ میشد، خودروی شورولت رویال ۶ سیلندر با حداکثر سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت از سال ۵۶ تا ۶۲ به ماشین پلیس ایران تبدیل شد.
بنز ۲۵۰ یکی از خودروهای مهم پلیس در دهه ۶۰ بود. این خودروی آلمانی ۶ سیلندر قادر بود به سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت برسد. دهه ۷۰ زمانی بود که خودروهای شرقی به ناوگان پلیس کشور راه پیدا کردند. تویوتا کریسیدای ژاپن با ۴ سیلندر و حداکثر سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت و پاجروی ژاپن با ۶ سیلندر و حداکثر سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت، دو خودروی مهمی بودند که در دهه ۷۰ توسط نیروهای پلیس کشور استفاده میشدند.
با ورود به دهه 80، تنوع ماشین های پلیس ایران بسیار بیشتر از قبل شد و عصر به کارگیری خودروهای سمند، زانتیا، پژو 206، بنز E240، پرشیا، مگان و چند مدل دیگر فرا رسید. خودروهای لندکروز هم در عملیاتهای تعقیب و گریز مورد استفاده قرار میگرفتند. خودروی فرانسوی مگان نیز با ورود به کشورمان، به یکی از ماشین های پلیس تبدیل شد که البته خودرویی که توسط نیروهای پلیس استفاده میشد، 6 دنده بود و قدرت مانور بیشتری داشت.
اضافه شدن کیا سراتو به ناوگان خودروی نیروی انتظامی
در دهه ۹۰ هم خودروهایی مانند سورن، ماکسیما، ویتارا و نیسان تینا به ناوگان پلیس راهور اضافه شدند. اخیرا نیز خبر اضافه شدن یک خوردوی جدید به ناوگان ماشین های پلیس ایران اعلام شد. کیا سراتو، خودرویی ۴ سیلندر با قدرت ۱۲۶ اسب بخار و حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر در ساعت است که از حدود دو سال پیش توسط گروه خودروسازی سایپا تولید میشود. چند روز پیش بود که از ۲۰۰ خودروی کیا سراتو در لباس نیروی انتظامی تهران بزرگ رونمایی شد و قرار است این خودروها در راهنمایی و رانندگی و سایر بخشهای پلیس تهران به کار گرفته شوند.