دونالد ترامپ در جریان کمپین انتخاباتی خود، در مورد بازگشت کارخانهها به خاک آمریکا بسیار صحبت میکرد و در میان هزاران شرکت بینالمللی این کشور، بیش از همه بر روی اپل اصرار داشت. عقیده ترامپ بر این بود که گوشی های آیفون میبایست به جای تولید در کارخانههای چینی، در خود آمریکا ساخته شوند. این عقیده ترامپ است، هر چند در مطلب بررسی مزایای تولید آیفون در چین، به طور مفصل و کاملا صریح به عواقب این کار اشاره کردیم. اگرچه اپل به ساخت آیفون در آمریکا راضی نیست، اما با شناخت خود از افکار دونالد ترامپ حدس میزنیم وی دستبردار نخواهد بود.
بعد از به قدرت رسیدن رسمی ترامپ و خداحافظی باراک اوباما، وی هنوز به صورت عمومی حرف خاصی درباره ایده ساخت آیفون در آمریکا به میان نیاورده است، اما کاملا مشخص است که ترامپ هنوز بر عقیده خود باقی مانده و بر این باور است که کمپانی اپل میبایست کارخانههای خود را به خاک آمریکا بازگرداند. در کنفرانس Goldman Sachs در روز سه شنبه، لوکا مایستری (Luca Maestri)، مدیر ارشد امور مالی اپل، به سوالی پاسخ داد که از انتقادهای شدید ترامپ از تولید محصولات اپل در چین ریشه میگرفت. وی در این باره گفت:
یکی از نکات حائر اهمیت اینجاست که اپل در طول دهه گذشته نقش بسیار بسیار مهمی را در اقتصاد ایالات متحده آمریکا ایفا کرده است. ما میلیاردها دلار در آمریکا سرمایهگذاری کردهایم. در ده سال گذشته ما در این کشور در جامعه توسعهدهندگان، فروشگاهها و مراکز خود و همچنین از طریق زنجیره تامین حدود دو میلیون فرصت شغلی ایجاد کردهایم.
اگرچه وی هیچ صحبتی درباره ساخت آیفون در آمریکا به صورت مستقیم به میان نیاورد، اما برداشت ما از پاسخ وی این است که اپل در تلاش است تا کارخانههای خود را در چین نگه دارد. به عنوان نمونه میتوان به اشاره وی به تعداد میلیونی فرصتهای شغلی کنونی ایجاد شده توسط اپل استناد کرد. این عبارت را میتوان به نحوی با عقیده ترامپ مرتبط دانست که بازگشت کارخانهها به آمریکا را مساوی ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر میداند، اما از نظر لوکا مایستری این کمپانی هماکنون نیز خارج از بحث تولید، میلیونها شغل در سرتاسر ایالات متحده آمریکا ایجاد کرده است.
ایده ساخت آیفون در آمریکا هنوز به طور کامل منتفی نشده است
از طرفی نمیتوان گفت مدیر ارشد امور مالی اپل، ساخت آیفون در آمریکا را به طور کامل رد کرده است. وی در این باره به سخت بودن نظردهی قطعی در حال حاضر اشاره کرد. نکته اصلی اینجاست که ترامپ نمیتواند حرف خود را با زور به کرسی بنشاند و برای متقاعد کردن اپل و دیگر شرکتها برای انتقال کارخانههای خود، میبایست امتیازات ویژهای را برای آنها در نظر بگیرد.
این مدیر همچنین درباره مالیات و مخصوصا مالیاتهای مرزی صحبت کرد که به طور مکرر توسط مدیران ترامپ ذکر شدهاند. بر اساس گفتههای وی، هیچ چیز مثبتی از مالیات مرزی بالقوه حاصل نخواهد شد. به عبارت دیگر از نظر وی، تصور مفید بودن مالیات مرزی برای اقتصاد آمریکا بسیار سخت است، چرا که این مالیات در نهایت بر دوش مصرفکننده نهایی میافتد. آن چه مشخص است، عدم تصمیم اپل برای ساخت آیفون در آمریکا و تغییر دادن روال کار کارخانجات خود است؛ با گذر زمان نتیجه این تضاد میان منطقگرایی اپل و تلاش مصرانه ترامپ مشخص خواهد شد.