حتی بعد از این که یک اسمارت فون کاملا خراب میشود و کاربر آن را به کمپانی سازنده بازمیگردارند، ممکن است برخی از قطعات آن سالم باقی مانده باشند و بعد از بازیافت این قطعات، بتوان مجددا از آنها برای تولید محصولات جدید استفاده کرد. آیفون های اپل نیز از این قاعده مستثنی نیستند و درونشان قطعات الکترونیکی مختلفی وجود دارد که ارزش بالایی دارند و میتوانند هزینههای تولید دیوایس های جدید را برای اهالی کوپرتینو کاهش دهند.
اما برای بازیافت کردن این قطعات و بیرون آوردنشان از درون بدنهی آیفون، آیا کارگران با چند پیچ گوشتی و ابزار آلات دستی به جان این گجتهای بختبرگشته میافتند؟ خیر، قطعا اینطور نیست. اپل در کنفرانس بهارهی سال گذشتهی خود از سری رباتهای Liam رونمایی کرد. این ربات دقیقا کارش این است که آیفونهای اپل را باز کند و طی یک روند کاملا خودکار، قطعات باارزش آنها که میتوانند بازیافت شوند و مورد استفادهی مجدد قرار بگیرند را بیرون بیاورد.
طی گزارشی که اخیرا از سوی اپل منتشر شده است، ربات Liam حالا یک خط تولید اختصاصی را در اختیار گرفته است و این رباتها در کارخانههای اپل در ایالت کالیفرنیای آمریکا و کشور هلند، مشغول به کار هستند. بر طبق این گزارش، یک ربات Liam میتواند در طول سال، حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار آیفون ۶ را به طور کامل باز کند. مجموع دو سیستم اپل در این حوزه، میتوانند ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد از آیفونهای این کمپانی را در طول سال از هم باز کنند که البته این در مقایسه با ۲۱۱ میلیون گوشی هوشمندی که اپل در سال ۲۰۱۶ به فروش رسانده است، یک رقم بسیار ناچیز محسوب میشود.
در مراسم معرفی این ربات در بهار سال گذشته، اپل اعلام کرد که ربات Liam قادر است در هر ۱۱ ثانیه، یک آیفون ۶ را به طور کامل باز کرده و قطعات آن را از هم جدا کند. در حال حاضر اکثر کارخانهها از روش تخریبی استفاده میکنند و با خرد کردن قطعات الکترونیکی، بخشهای مختلف آنها را از هم جدا میکنند. اما اپل اعلام کرده است که این ربات نوآورانه میتواند نسبت به این روش سنتی، قطعات و مواد سازنده را با دقت و به میزان بیشتری جدا کند.
به ازای هر ۱۰۰ هزار آیفونی که ربات Liam آنها را قطعه قطعه میکند، ما این پتانسیل را در اختیار داریم که ۱۹۰ کیلوگرم آلومینیوم، ۸۰ کیلوگرم مس، ۱۳۰ گرم طلا، ۴۰ گرم از فلزات خانوادهی پلاتین، ۷۰۰ گرم نقره، ۵.۵ کیلوگرم قلع و ۲.۴ کیلوگرم از منابع نایاب بر روی کرهی زمین به دست بیاوریم.
این آماری است که اپل دربارهی کارکرد ربات Liam در اختیار ما قرار داده است. اپل یکی از کمپانیهایی است که در زمینهی محافظت از محیط زیست فعالیت ویژهای دارد و در ساخت مقر مرکزی این کمپانی که به شکل یک سفینهی فضایی غولآسا و با فضای سبزی بسیار گسترده ساخته شده و دارای سقفهایی پوشیده شده از سلولهای خورشیدی است، این موضوع را به طور کامل مشاهده کردهایم. حالا نیز این ربات به منظور تسریع و دقیقتر کردن روند بازیافت قطعات آیفونهای از کار افتاده ساخته شده است و علاوه بر کاهش هزینههای تولید آیفون برای اهالی کوپرتینو، میتواند در زمینهی استفادهی مجدد از منابع ارزشمند کرهی زمین نیز نقش ویژهای داشته باشد.
بعد از این توضیحات از شما عزیزان گجت نیوزی دعوت میکنیم ویدیوی ویژهی زیر که از سوی اپل برای معرفی نحوهی کارکرد ربات Liam و فناوری پیشرفتهی آن منتشر شده است را مشاهده کنید:
کارکرد ربات Liam را در میدان عمل تماشا کنید