همانطور که در جریان هستید تنشها میان کره شمالی و آمریکا بسیار بالاست و همزمان با آن، شایعات مختلفی از احتمال انجام یک آزمایش هستهای جدید در این کشور به گوش میرسد. حال به لطف اطلاعاتی که متخصصان اطلاعاتی در اختیار موسسههای بینالمللی قرار دادهاند، برخی کارشناسان مدلی سه بعدی از سایت آزمایش هسته ای کره شمالی را طراحی کردهاند که ما را بیش از پیش با برنامههای هسته این کشور آشنا میکند.
اگرچه فهمیدن اینکه در مرزهای کره شمالی چه اتفاقی میافتد کار سختیست، اما خوشبختانه ما برخی موارد همچون محل انجام این آزمایش را میدانیم چرا که لرزه نگارهایی که زمین لرزه را تشخیص میدهند، محل انفجار بمبهای اتمی را نیز مشخص میکنند. به همین جهت حالا تحلیلگران موفق به پیدا کردن محل سایت آزمایش هسته ای کره شمالی واقع در شمال شرقی این کشور و منطقهای با نام پونگی ری (Punggye-ri) شدهاند.
تصویر زیر محل تقریبی این سایت را نشان میدهد:
مدل سه بعدی سایت آزمایش هسته ای کره شمالی بر اساس نمونه مشابه در آمریکا ساخته شده است
به لطف اطلاعات مربوط به مراکز لرزهنگاری و همینطور تصاویر ماهوارهای و توپوگرافی با رزولوشن بالا که توسط ناسا و وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن منتشر شده، جفری لوییس (Jeffrey Lewis) و همکاران او در موسسه مطالعات بینالملل مونتری مدلی سه بعدی از سایت آزمایش هسته ای کره شمالی را ساختهاند که تونلهای احتمالی دولت برای انجام آزمایش زیر کوههای پونگی ری را نشان میدهد. همچنین به منظور شبیهسازی درست، آنها جزئیات بصری در این تونلها را بر پایه تونلهای آزمایشی موجود در آمریکا و انیمیشنی که پیشتر کره شمالی منتشر کرده بود، طراحی کردهاند.
با بارگذاری این مدل سه بعدی، امکان حرکت در تونلها وجود داشته و حتی کاربران میتوانند از هدست های واقعیت مجازی برای راه رفتن در آنها نیز استفاده کنند که فایل آموزشی آن را میتوانید از این لینک دریافت کنید. در ادامه این مدل سه بعدی قرار گفته است:
بنابر گزارشهای قبلی، تا به امروز کره شمالی 5 آزمایش هستهای زیرزمینی را طی 11 سال گذشته در پونگی ری انجام داده که هر بار قدرت آنها نیز بیشتر از قبل شده است. آخرین آزمایشی که تاکنون به عنوان بزرگترین آنها ثبت شده، سپتامبر سال گذشته میلادی انجام شد که طبق برآوردها، بزرگی آن با تقریبا 15 تا 20 کیلوتن TNT برابر بود!
لازم به ذکر است بمب اتمی پسر کوچک (Little Boy) که در هیروشیما از آن استفاده شده بود، 15 کیلوتن و بمب اتمی مرد چاق (Fat Man) نیز 21 کیلوتن انرژی داشت.
به گفته جفری لوییس، بخش زیادی از این مدل سه بعدی بر پایه حدس و گمان طراحی شده است:
با اینکه شکل دقیق تونل مشخص نیست، اما اطلاعات لرزهنگاری محل انفجار و وجود یک تونل را تایید میکنند. البته در این مورد به سختی میتوان اظهار نظر کرد و بخش زیادی از گفتههای ما تنها حدس و گمان است.
فرض ما بر این است که تونلها با نهایت کارایی، به صورت مستقیم ساخته شده و در آن کانالهایی برای انتقال هوا نیز در نظر گرفته شده است.
صحبتهای لوییس از دو نظر اهمیت دارد: اول آنکه در طراحی تونلهای سایت آزمایش هسته ای کره شمالی از مدلهای مشابه در کشور آمریکا استفاده شده و این یعنی ایالات متحده نیز برنامههای برای آزمایش زیرزمینی بمب اتم دارد.
دوم آنکه زیر کوههای مانتاپسن (Mantapsan)، فضای بسیار بیشتر و بسیار بزرگتری برای انجام آزمایشهای دیگر وجود دارد و حتی در آن میتوان بمبی با انرژی 282 کیلوتن را هم آزمایش کرد!
به هر صورت اگر باز هم یک بمب هستهای دیگر توسط کره شمالی آزمایش شود، احتمالا پایگاههای نظارتی و لرزهنگارهای سازمان “CTBTO” پیش از اعلام رسمی توسط رییس جمهور کره شمالی، کیم جونگ اون (Kim Jong-un)، متوجه آن خواهند شد. در این صورت احتمالا با اطلاعاتی که به دست آمریکا و کارشناسان اطلاعاتی میرسد، بیش از پیش با برنامه هستهای کره شمالی آشنا میشویم.