ثروت ایلان ماسک (Elon Musk)، مدیرعامل شرکتهای تسلا و اسپیس ایکس، 20 میلیارد دلار است؛ اما این دارایی از چه راههایی کسب شده و در چه زمینههایی صرف میشود؟
علاوه بر شرکتهای ذکرشده، ماسک 46 ساله در حوزههای مختلفی از جمله هوش مصنوعی، انرژی خورشیدی، حمل و نقل و زمینههای دیگر فناوری فعالیت دارد و در مصاحبهای اعلام کرده که هدف اصلی او خارج کردن بشر از جو زمین و ایجاد تمدن بر روی سیاره مریخ است. این کارآفرین خلاق و برجسته معمولا به جای صرف پول بر روی مسافرتهای پرهزینه و تجملاتی، ترجیح میدهد که شرکتهایش را مدیریت کند و مرزهای حال حاضر تکنولوژی را گسترش دهد.
در همین رابطه قصد داریم تا راههای کسب ثروت ایلان ماسک و زمینههایی که این دارایی در آنها صرف میشود را با هم بررسی کنیم.
ماسک که در آفریقای جنوبی بزرگ شد، در دوران کودکی به دنبال یادگیری کد نویسی بود و در سن دوازده سالگی برای اولین بار کدهای مربوط به یک بازی نسبتا ساده را توسعه داد و آن را به قیمت 500 دلار فروخت.
قبل از رسیدن به سن 18 سالگی ماسک به کانادا نقل مکان کرد و برای کسب تجربه و درآمد خود را مشغول انجام کارهایی سخت و طاقتفرسا، مانند تمیز کردن اتاقهای دیگ بخار و فعالیت در کارخانهی برش چوب کرد.
در آن دوران ایلان به همراه برادرش کیمبال در محلهایی مانند بانکها و شرکتها دورههای کارآموزی میگذراندند.
او که پس از ورود به دانشگاه کویینز در سال 1990، در کنار درس خواندن به دنبال کسب درآمد بود، قطعات کامپیوتر و رایانههای تکمیلشده را به همکلاسیهایش میفروخت و بر اساس نیاز اطرافیانش، دستگاههای پردازش را با هزینهای کمتر و امکانات محدودتر و مشخصتر سر هم میکرد.
دو سال پس از تحصیل در کویینز ماسک به دانشگاه پنسیلوانیا منتقل شد و برای تامین هزینههای درس خواند، به همراه یکی از دوستانش کلوپ شبانهی کوچکی را به راه انداخت. او از این طریق درآمد کافی برای پرداخت شهریه دانشگاه و هزینههای اجاره خانه را کسب میکرد.
ماسک دو مدرک دانشگاهی در رشتههای اقتصاد و فیزیک گرفت و برای تحصیل در دوره دکتری به دانشگاه استنفورد رفت؛ با این وجود پس از چند روز درس خواندن را رها کرد و به همراه برادرش و با گرفتن مبلغی معادل 28 هزار دلار از پدرش، یک کمپانی اینترنتی به نام “Zip2” را تاسیس کرد.
چهار سال بعد شرکت تازه تاسیس او به قیمت 307 میلیون دلار فروخته شد و ماسک صاحب ثروتی 22 میلیون دلاری شد؛ او بیش از نیمی از این پول را صرف ساخت یک سرویس آنلاین بانکداری به نام “X.com” کرد. پس از مدتی، از ادغام این سرویس با یک کمپانی دیگر شرکت پی پل (PayPal) شروع به کار کرد. کمپانی معروف eBay در سال 2002 پی پل را خرید و سهم ماسک از این معامله 180 میلیون دلار شد.
پس از خروج از پی پل بخش مهمی از ثروت ایلان ماسک صرف علاقهی او به اکتشافات فضایی شد و شرکتی به نام اسپیس ایکس (SpaceX) توسط ماسک تاسیس شد. مدتی بعد کمپانی ساخت ماشینهای الکتریکی تسلا (Tesla) و شرکت انرژی خورشیدی سولار سیتی (SolarCity) به کمک او فعالیت خود را شروع کردند و موفقیت کسبشده از این سه شرکت دارایی ایلان ماسک را به بیش از یک میلیارد دلار رساند.
در اواخر سال 2008 بخش قابلتوجهی از ثروت ایلان ماسک صرف طلاق او از همسرش شد و یک سال بعد، ماسک با قرض گرفتن پول از آشنایان زندگی خود را میگذارند و کمپانیهایش را سر پا نگه میداشت؛ اما کمی بعد در سال 2010، با عمومی شدن سهام شرکت تسلا، ثروت این کارآفرین برجسته به میزان زیادی افزایش یافت و دو سال بعد مجله فوربز نام او را به خاطر دارایی دو میلیارد دلاریاش در لیست ثروتمندترین افراد جهان قرار داد.
پس از گذشت پنج سال ثروت ایلان ماسک به عدد 20.4 میلیارد دلار رسیده است.
ماسک تنها در شهر لس آنجلس آمریکا چیزی در حدود 70 میلیون دلار زمین و خانه دارد و پنجمین ملکی که او خریده، حدودا 24 میلیون دلار قیمتگذاری شده است.
این میلیارد دنیای فناوری از سال 2012 با خرید خانهای 7 هزار مترمربعی به قیمت 17 میلیون دلار، شروع به سرمایهگذاری در بخش املاک منطقه بل ایر (Bel-Air) لس آنجلس کرد.
همانطور که از مدیرعامل یکی از جالبتوجهترین کمپانیهای خودروسازی انتظار میرود، ماسک علاقه خاصی به اتومبیلها دارد؛ او در سال 2013 مبلغ 920 هزار دلار را در یک حراجی برای خرید ماشینی که در سری فیلمهای جیمز باند استفاده شده بود، خرج کرد. علاوه بر جابهجایی با خودروهای ساخت تسلا، ماسک از ماشینهای فورد مدل تی (Ford Model T) و جگوار ای تایپ (Jaguar E-Type) خود لذت میبرد.
ایلان ماسک علاقهای به صرف هزینه بر روی مسافرتهای لاکچری ندارد و در مصاحبهای در سال 2015، اظهار کرد که از زمان تاسیس اسپیس ایکس در سال 2002 تنها دو هفته در کمپانیهایش کار نکرده است؛ او چیزی بین 80 تا 90 ساعت در هفته کار میکند!
اما گذراندن وقت با خانواده بخشی از زندگی ایلان ماسک بوده که برای او از اهمیت بالایی برخوردار است. این پدر ثروتمند پنج پسر دارد و تا جایی که امکان آن وجود داشته باشد، با فرزندانش وقت میگذارند.
پس از امضای سندی که “Giving Pledge” نام گرفته، قرار است که بخش اعظمی از ثروت ایلان ماسک پس از مرگش به بنیادهای خیریه داده شود و اسم او به لیست میلیاردهایی مانند بیل گیتس، که قسمت قابلتوجهی از دارایی خود را برای کمک به اهداف انسان دوستانه اختصاص خواهند داد، اضافه شده است. علاوه بر این اقدامها، ماسک مبالغ زیادی را به موسساتی که برای کمک به بشریت فعالیت میکنند، اهدا کرده است.
به گفته ماسک، تفریحات او بسیار کمهزینه هستند و شامل فعالیتهایی مانند گوش دادن به موزیک، کتاب خواندن، سرگرم شدن با بازیهای ویدیویی و وقت گذراندن با فرزندان میشوند.