آیا تا به حال امتیاز DxOMark دوربین گوشی ها به گوش شما خورده است؟ ما در این مقاله به شرح این سیستم امتیازگیری و چگونگی اعتماد به آن برای خرید یک گوشی خواهیم پرداخت.
این بالاترین امتیاز در بین گوشی های هوشمند است…
طی سالیان اخیر این عبارت یکی از مهمترین مواردی است که در زمان عرضه گوشی های هوشمند بزرگ میشنویم. امتیاز DxOMark عملا به یکی از مهمترین معیارهای امتیازگیری برای تولیدکنندگان تبدیل شده است. ما این امتیاز را در مباحث مربوط به گوشیها، توییتهایی که توسط مدیران کمپانیها ارسال میشود و وبسایتهای تولیدکنندگان میبینیم که حالا به ابزاری تبلیغاتی تبدیل شده است و آن را همانند یک افتخار میدانند.
اما در اینجا یک مشکل همراه با تلاش کمپانیها در جهت بالابردن این شماره به وجود آمده است؛ اگرچه امتیاز DxOMark تا حدود دقیق است، اما در عین حال میتواند گمراه کننده باشد.
چرا امتیاز DxOMark ؟
DxOMark به معیار مهمی برای دوربین های دیجیتال، لنزها و دوربین گوشی های هوشمند تبدیل شده است. این آزمون در واقع باعث شده است تا کاربران پیش از خرید محصولات مورد نظر خود، امتیاز دریافت شده توسط دوربین آنها را نیز با یکدیگر مقایسه کنند. پروتکلهای آزمون DxOMark روشهای بالینی شامل شرایط آزمایشگاهی، متودهای مختلف و ابزار مختص به آزمایش را دنبال میکنند. هنگامی که سیستم یک امتیاز را منتشر کند، این نمره در اصل یک شمارهی بی قصد و غرض، علمی و عینی را به منظور رقابت تولیدکنندگان نشان میدهد. اما آیا واقعا یک امتیاز DxOMark قابل اعتماد است؟
تمامی گوشی های هوشمند بر اساس حالت خودکار دوربینشان سنجیده میشوند و نتایج به دست آمده از پردازش فایلهایی با فرمت JPEG حاصل میشوند. تنظیمات دستی تنها زمانی استفاده میشود که بخواهند افکت بوکه، زوم و قابلیتهای فلاش را بیازمایند. مجموعهای از تستهای آزمایشگاهی شامل 50 صحنه واقعی و چالش برانگیز در محیط داخلی و فضای باز وجود دارد. DxOMark ادعا میکند که نتایج به دست آمده توسط متخصصان پنلهای تصویرسازی مورد بررسی قرار میگیرد.
در بالا یکی از مجموعههای مرجعی را میبینید که این کمپانی از آن در آزمایشهای خود استفاده میکند. هنگامی که یک تصویر تولید میشود، کارشناسان از یک خطکش کیفیت تصویر مانند تصویر زیر استفاده میکنند.
با نگاهی به تصویر جدید گرفته شده توسط گوشی هوشمند، کارشناسان آن را با نزدیکترین تصویر موجود در خطکش کیفیت تصویر مطابقت میدهند. اینگونه است که کیفیت تصویر سنجیده میشود.
امتیازدهی
در زیر میتوانید تعدادی از معیارهای امتیازدهی کمپانی DxOMark را مشاهده کنید. آزمایشها در ابتدا به دو بخش عکس و ویدیو تقسیم میشوند،سپس نمرات فردی در نظر گرفته میشود که به شرح زیر است:
- اکسپوژر و کنتراست
- رنگ
- فوکوس خودکار
- بافت
- نویز
- مصنوعات
- فلاش
- زوم
- بوکه
برای پیدا کردن این نمرات فردی یک دوربین، شما نیازمند ان هستید که به نمرات قبلی آنها مراجعه کنید. کافیست به سایت DxOMark بروید، بررسی مربوط به دیوایستان را پیدا کنید و سپس با مراجعه به قسمت پایینی آن میتوانید امتیازات مربوط به المانهای بالا را برای دوربین گوشی خود مشاهده کنید. ما برای مثال به صفحه بررسی گوشی گوگل پیکسل 2 مراجعه کردهایم که در زیر میتوانید آن را ببینید. با توجه به امتیازهای دریافت شده، به نظر میرسد که به برخی از موارد بیشتر از سایرین وجه شده است. مشکل اینجاست در حالی که آزمایشگاههای DxO تلاش کردهاند که در رویکرد خود مستحکم باقی بمانند، ما میتوانیم استدلال کنیم که سیستم وزندهی آنها کاملا ذهنی است.
خرید بر اساس یک امتیاز
زمانی که یک دوربین را برای خرید انتخاب میکنید، سوالات زیادی است که نیاز به پرسیدن دارند. آیا عکسهای زیادی در شرایط نوری تاریک میگیرید؟ چقدر از زوم استفاده میکنید؟ آیا افکت بوکه برای شما اولیت دارد؟ چقدر از زوم استفاده میکنید؟ اینجا جاییست که امتیازهای فردی از اهمیت برخوردار هستند. به طور مثال فرض بر اینکه شما به یک گوشی با قابلیت زوم بالا نیازمند هستید، از آنجایی که امتیاز DxOMark نشان میدهد نمرهی زوم دوربین گوگل پیکسل 2 در حدود 32 است، آن عملا محصول مناسبی برای شما نخواهد بود.
با این حال امتیاز DxOMark گوشی سامسونگ گلکسی نوت 8، خبر از کسب امتیاز فردی 66 در بخش زوم توسط دوربین این گوشی میدهد که نشان میدهد امتیاز این بخش دو برابر گوگل پیکسل 2 است.
اما متاسفانه در اینجا احتمال دارد برخی از تولیدکنندگان هزینههای زیادی را به منظور کسب امتیاز بهتر DxOMark انجام دهند. آیا اگر چنین شود، بدان معناست که تغییرات اعمال شده برای کسب امتیاز بهتر، کارایی بهتری را نیز به مصرف کنندگان ارائه میکند؟ دوم اینکه اگر یک کمپانی دوربین گوشی خود را به بهترین شکل ممکن توسعه ببخشد، اما نتواند امتیاز کافی را از آزمایشهای DxOMark تکلیف چه خواهد بود؟ نمرهی کم آن به چه معناست؟ حتی ممکن است کمپانی DxO آزمایشی را بر روی دوربین گوشی ما انجام نداده باشد.
همکاری با آزمایشگاههای DxO ممکن است به ارائه یک دوربین بهتر منجر شود، اما این رابت عجیب و غریبی با کسب نمرات بیشتری دارد.
آیا ما باید به امتیاز DxOMark اعتماد کنیم؟
بله، آنها از طریق روشهای ضعیف و یا شیوههای مشکوک به تست کیفیت تصاویر نمیپردازند. آزمایشگاه DxO کاملا قابل اعتماد است. مسئلهای که در اینجا وجود دارد، انتشار نمرات آن توسط مطبوعات است. در واقع مطبوعات نمرات کلی دریافت شده توسط یک دوربین را منتشر میکنند و شما را تشویق نمیکنند تا با نگاهی نزدیکتر به بررسیهای DxO ریز نمرات دریافتی را مشاهده کنید. بنابراین زمانی که محصولی را میخرید، باید وقت بیشتری را صرف کنید تا به طور ریزبینانهتری امتیازهای فردی DxO گرفته شده توسط محصول مورد نظر خود را مشاهده کنید. شما باید به تمامی نتایج نگاه کنید.
و به یاد داشته باشید که ممکن است در بین دوربینها، ستارههایی نیز وجود داشته باشد که موفق نشدهاند به طور کامل توجه DxOMark را به خودشان اختصاص داده باشند. نادیده گرفتن آنها کار سادهای نیست.