با اجرای طرح رجیستری ، گوشی های موبایلی که به صورت غیر قانونی وارد کشور شده باشند، غیر فعال خواهند شد. اما مشتریان پس از خرید گوشی و غیر فعال شدن آن، چه اقداماتی میتوانند انجام دهند؟
فاز دوم طرح رجیستری از مدتی پیش آغاز شده و قطع گوشی های غیرمجاز با محصولات اپل آغاز شده است. طبق اعلام مسئولان و دست اندرکاران این طرح پر سر و صدا، لازم است قبل از خرید گوشی های موبایل، سریال دستگاه (IMEI) را به سامانه همتا اعلام و از ثبت شناسه آن و اصالت گوشی مطمئن شوید. اما در غیر این صورت، اگر دستگاه شما پس از گذشت 30 روز غیرفعال شد، باید با فاکتور خرید به فروشنده مراجعه کرده و مشکل به وجود آمده را حل کنید. در ادامه این مطلب، اقداماتی که لازم است پس از غیر فعال شدن گوشی موبایل شما با اجرای طرح رجیستری انجام دهید را بازگو میکنیم.
طرح رجیستری در ابتدا با آگاهسازی و اطلاعرسانی به بخشهای مختلف و پایش شبکه اپراتورهای موبایل و ثبت و مانیتورینگ آخرین شناسههای ترکیبی گوشی و سیم کارت از مهرماه آغاز شد. محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز از اجرای پلهای برای اعمال محدودیت و قطع شدن گوشی های غیر مجاز خبر داد.
اجرای طرح رجیستری با گوشی های اپل، گوگل، بلک بری و موتورولا
در فاز دوم اجرای طرح رجیستری ، برندهای مشمول این طرح اعلام شد و در آغاز، گوشی و تبلتهای سیم کارت خور برند اپل از تاریخ 14 آذرماه وارد طرح رجیستری شدند. سپس گوشی های گوگل، بلک بری و موتورولا نیز به عنوان مدلهایی که شامل رجیستری میشوند معرفی شدند و از تاریخ هشتم دیماه، دارندگان این گوشیها به مدت یک ماه برای ثبت و فعالسازی گوشی خود فرصت دارند. با روشن شدن گوشیهای برندهای مذکور، در صورتی که سریال دستگاه در سیستم اپراتوری ثبت نشده باشد، پیامکی برای کاربر ارسال میشود که بر مبنای آن، یک ماه برای استفاده از گوشی و دریافت خدمات از شبکه فرصت داده خواهد شد.
به گفته مسئولان، گوشیها و تبلتهایی که تا قبل از تاریخهای اعلام شده فعال شده باشند دچار مشکل نمیشوند و تنها گوشیهایی که پس از این تاریخ از مبادی غیر قانونی وارد کشور شده باشند فعال نخواهند شد. کاربران و خریداران گوشی میتوانند با استعلام کد 15 رقمی IMEI از طریق سامانه #7777* یا #4*، اصالت و قانونی بودن گوشی مورد نظر را بررسی کرده و پس از مطمئن شدن از ثبت گوشی در سامانه رجیستری، نسبت به خرید آن اقدام کنند.
مسئولیت رجیستر کردن گوشی با فروشنده است
بنا بر اعلام مسئولان مربوطه، وظیفه رجیستر کردن گوشیها در فروشگاههای موبایل بر عهده فروشنده است و اگر پس از خرید گوشی توسط مشتری، مشکلی برای آن به وجود بیاید و دستگاهش غیرفعال شد، خریدار باید به استناد فاکتور خرید به فروشنده مراجعه کرده و برای حل مشکلش درخواست کند.
در صورت غیر فعال شدن گوشی، آن را به فروشنده عودت دهید
مشتریان نیز باید توجه داشته باشند که در هنگام خرید گوشی حتما از فروشنده فاکتور بگیرند. در این شرایط و اگر مشتری از رجیستری خبر نداشته باشد، باید پس از گذشت 30 روز و در صورت غیر فعال شدن گوشی خریداری شده، به استناد فاکتور به فروشگاه مراجعه کرده و گوشی را با دریافت مبلغ به فروشنده برگرداند و یا آن را با یک گوشی قانونی تعویض کند.
اگر فروشنده حاضر به دریافت گوشی، عودت مبلغ و یا تعویض گوشی نشود، خریدار میتواند به سازمانهای ذیربط از جمله تعزیرات حکومتی یا سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان شکایت کرده و مراحل را از طریق قانونی پیگیری کند. البته باز هم تاکید میکنیم که مشتریان باید در هنگام خرید موبایل از ثبت گوشی اطمینان حاصل کنند تا مشکلاتی از این قبیل به وجود نیاید و شاهد اجرای طرح رجیستری بدون شکایات و دردسرهای پس از آن باشیم.