کارت حافظه میکرو اس دی (MicroSD Cards) یکی از ابزارهای محبوب و پرطرفدار در بین کاربران محصولاتی نظیر گوشی های هوشمند و دوربین ها هستند. اما آیا هماکنون و در سال 2018 هنوز هم به آنها نیاز داریم؟
این کارتها برخلاف ابعاد کوچک خود میتوانند میزبان حجم عظیمی از دیتای کاربران باشند؛ کافیست یک کارت حافظه میکرو اس دی با ظرفیت بالا همچون 128 گیگابایتی خریداری کنید. عمر کارایی این کارتها معمولا چند سال است و کمتر با مشکل کرش کردن یا فرمت شدن مواجه میشوند. با این حال پایان عمر آنها بی سر و صدا و ناگهانی از راه میرسد و کاربر در نتیجه آن تمامی اطلاعات خصوصی و ضروری خود را از دست میدهد. معمولا هیچ راهی هم برای بدست آوردن دوباره آنها نیست؛ مگر اینکه از آن دسته کاربرانی باشید که از فضای ابری استفاده میکنند. بدین ترتیب هنوز نمیدانیم آیا در سال 2018 هنوز هم باید برای گوشی هوشمند خود از کارت حافظه میکرو اس دی تهیه کنیم؟
شرکتهای تولیدکننده تلفن های هوشمند این روزها محصولات خود را در مدلهایی با حافظه داخلی مختلف عرضه میکنند. به دلیل افزایش مصرف حافظه کاربران حالا شاهد گوشی های آیفون و گلکسی با 128 و 256 گیگابایت حافظه داخلی هستیم و این میزان با گذشت زمان بیشتر خواهد شد! بنابراین با انتخاب و خرید یک گوشی خوب با حافظه داخلی مناسب دیگر نیازی به کارت حافظه میکرو اس دی نخواهیم داشت.
با این حال فراموش نکنید که این کارتهای MicroSD مزایای خاص خود را نسبت به حافظه داخلی گوشی ها دارند. برای خرید یک گوشی با ظرفیت داخلی 256 یا 512 باید هزینه بسیار بیشتری بپردازید، در حالی که با رقم کمتری میتوان کارت حافظه مناسب با نیاز خود را تهیه کنید. به عنوان مثال اختلاف قیمت بین نسخه 64 گیگابایتی و 128 گیگابایتی گوشی پیکسل 2 گوگل (Google Pixel 2) حدود 100 دلار است. از طرفی قیمت یک کارت حافظه میکرو SD فقط 30 دلار است.
در نهایت باید این نکته را در نظر بگیریم که در عصر کنونی فقط به حافظه نیاز نداریم، بلکه به حافظه بهتر، قابل اعتماد و سریعتر نیاز داریم و کارت حافظه میکرو اس دی را نمیتوان یک گزینه مناسب در این زمینه معرفی کرد.
1- کارت حافظه میکرو اس دی زیاد قابل اعتماد نیست
از لحاظ فنی، اگر فشار بر روی این کارتهای حافظه زیاد بالا نباشد، باید شاهد عمر طولانیمدت آنها باشیم. در همین راستا میزان گارانتی شرکتهای مختلف برای این ابزارها بین 5 تا 10 سال است. حتی برخی از شرکتها برای همیشه به کارتهای حافظه فروشی خود خدمات رایگان ارائه میکنند. پس در این زمینه هیچ شک و شبههای وجود ندارد. فقط باید بدانیم چطور از این کارتهای کوچک استفاده کنیم.
با این حال افراد بسیاری به دلیل خراب شدن ناگهانی کارت حافظه میکرو اس دی خود تمامی اطلاعات درون گوشی را از دست دادهاند. خرابی این کارتها هم آنچنان به شرکت سازنده آنها ربط ندارد، بلکه نحوه استفاده کاربر از آنها بسیار مهم است. علاوه بر این متاسفانه بازگردانی دیتای از دست رفته در گارانتی کارت MicroSD قرار ندارد. حتی اگر یک کاربر حرفهای هم بخواهد اطلاعات را ریکاوری کند، باز هم احتمال عدم موفقیت در این پروسه وجود دارد.
2- سرعت آنها از حافظه داخلی محصولات پایینتر است
یکی از فاکتورهای مهم دیگر در زمینه حافظه ذخیرهسازی اطلاعات، سرعت بارگذاری اطلاعات در آنهاست. همچنین سرعت نوشته شدن دیتا و محتوی بر روی حافظه از اهمیت بالایی برخوردار است. گوشی های هوشمند مدرن از تکنولوژی حافظه UFS بهره میبرند، که به لطف آن خواندن و نوشتن دیتا بر روی صدها مگابایت حافظه فقط یک ثانیه به طول انجامد. این میزان سرعت برای هر کاری مناسب است؛ از اجرای بازی Minecraft گرفته تا ضبط ویدیوهایی با رزولوشن بالا.
از طرفی سرعت خواندن و نوشتن دیتا در بهترین کارتهای میکرو اس دی بازار در بهترین حالت به 90 مگابایت بر ثانیه میرسد و معمولا از این میزان کمتر است. در واقعیت میزان سرعت هر کارت حافظه میکرو اس دی همیشه کمتر از میزانی است که توسط شرکت تولیدکننده تبلیغ میشود.
اما آیا استفاده از این کارتها سرعت گوشی شما را پایین میآورد؟ پاسخ این سوال به چند فاکتور مختلف بستگی دارد، از کیفیت کارت مورد استفاده گرفته تا سرعت عملکرد آن و همچنین نحوه راهاندازی و استفاده از آن. اما افت سرعت در حین استفاده از این ابزارها کاملا امکانپذیر است و در عملکرد ضعیفتر آنها به نسبت حافظه داخلی محصول هیچ شکی نیست.
3- کاربرد محدود کارتهای MicroSD را فراموش نکنید
در حال حاضر بیشتر کاربران از این کارتها برای ذخیره موسیقی، تصاویر و ویدیوهای خود استفاده میکنند. اکثر گوشی های هوشمند نیز اجازه ضبط ویدیو مستقیم بر روی حافظه جداشدنی را فراهم کردهاند. با این حال در برخی مواقع جهت ضبط ویدیوهای 4K به کارت حافظه با کیفیت بالایی نیاز خواهید داشت. اما باز هم باید بگوییم که کارت های حافظه میکرو SD آنچنان قابل اعتماد نیستند.
با اینکه برخی اپلیکیشنها اجازه انتقال دیتا به کارت حافظه میکرو اس دی را به کاربر میدهند اما دسترسی مستقیم به این دیتا به دلیل سرعت پایین خواندن/نوشتن بر روی کارت ممکن است با مشکلاتی روبرو باشد و در نتیجه در عملکرد کلی دستگاه خلل ایجاد میشود.
اما آیا این شرایط برای حافظه Adoptable نیز وجود دارد؟ برای آنهایی که نمیدانند باید بگوییم که قابلیت Adoptable Approach مخصوص سیستم عامل اندروید است و به کمک آن حافظه میکرو اس دی دستگاه همچون حافظه داخلی آن شناخته میشود. متاسفانه باید بگوییم که فقط برخی از گوشی ها از این قابلیت پشتیبانی دارند و محصولات شرکتهای معروفی همچون سامسونگ و ال جی از این قابلیت بهره نمیبرند.
4- کارت های حافظه تقلبی در بازار زیاد هستند
کارتهای تقلبی در بازار تحت عنوان برندهای معتبر و بزرگ دنیا به فروش میرسند و حافظه واقعی آنها بسیار کمتر از چیزی است که تبلیغ میکنند. این موارد نه تنها به خاطر عملکرد بسیار بد خود سرعت گوشی شما را پایین میآورند، بلکه منجر به از دست رفتن دیتای ضروری و مهمی خواهند شد که کاربر فکر میکند آنها را در جای امنی ذخیره کرده است.
متاسفانه فروشگاههای معتبری نظیر eBay هنوز هم پر از چنین محصولات تقلبی و مخربی است و حتی ممکن است در مغازههای شهر شما نیز این کارتهای فیک پیدا شوند. یک کاربر باتجربه گوشی های هوشمند قطعا به سادگی گول نمیخورد اما شک نکنید افراد زیادی با دیدن قیمت 36 دلاری یک کارت حافظه 512 مگابایتی چشمان خود را بسته و آن را خریداری کردهاند!
5- امنیت کارت حافظه میکرو اس دی پایین است
آیا تاکنون گوشی خود را گم کردهاید؟ شاید هم آن را دزدیده باشند؛ این اتفاق برای بسیاری از کاربران رخ میدهد و از همه بیشتر افراد بزرگسال و سالخورده گوشی خود را بنا به دلایل مختلف گم میکنند. خوشبختانه هر تلفن هوشمند مدرن لایههای امنیتی زیادی را در بین کاربر و حافظه خصوصی او ایجاد میکند. از حسگرهای اثر انگشت گرفته تا سیستم تشخیص چهره و حتی پین کد. بدین ترتیب حتی اگر گوشی شما گم شود، سارق یا افراد سودجو نمیتوانند به راحتی به اطلاعاتتان دسترسی پیدا کنند و در بیشتر مواقع مجبور میشوند گوشی را به طور کلی ریست کنند.
اما خبری از این لایههای امنیتی در کارت حافظه میکرو اس دی کاربران نیست. کافیست آن را از محفظه خود خارج کرده و در رایانه یا گوشی دیگری قرار دهید. تمامی اطلاعات به سادگی در دسترس فرد سارق قرار میگیرند.
حالا با این تفاسیر آیا واقعا هنوز هم به این کارتها نیاز داریم؟
در طی این سالها بسیاری از کاربران از شرکت اپل به جهت قرار ندادن پورت مخصوص کارت های میکرو اس دی ناراضی بودند و دلیل آن را فقط کسب درآمد بیشتر توسط این شرکت در فروش نسخههای گرانتر آیفون و آیپدها در نظر داشتند. اما قطعا با خواندن این مقاله متوجه میشویم که اهالی کوپرتینو دلایل متعددی جهت اتخاذ این سیاست یکنواخت و همیشگی داشتهاند و زیاد نمیتوان آنها را سرزنش کرد. حتی شرکت سامسونگ نیز این درگاه را برای یک سال از پرچمداران خود حذف کرد. اما باز بنا به دلایل مختلف آن را به گوشی های کهکشانی خود بازگرداند.
درست است که در گذشته داشتن یک کارت حافظه با ظرفیت بالا در گوشی بسیار ایدهآل و کاربردی بود. زمانی که حافظه داخلی گوشی ها محدود و گران بود این کارتهای کوچک به کمک کاربران آمدند. به عنوان مثال گوشی محبوب گلکسی اس 2 سامسونگ (Samsung Galaxy S ll) در سال 2011 با 16 گیگابایت حافظه داخلی همراه بود و خیل عظیمی از کاربران به کارت های حافظه میکرو اس دی متوسل شدند. در آن زمان بیشتر محصولات با 8 گیگابایت حافظه داخلی عرضه میشدند!
اما امروزه اکثر پرچمداران بزرگ حداقل با 64 گیگابایت حافظه داخلی همراه میشوند و این میزان برای اکثر کاربران کافی و مناسب است و حتی کاربران حرفهای نیز معمولا به آن قناعت میکنند. دیگر نیازی نیست از این کارتهای غیرقابل اطمینان، ارزان قیمت و کم سرعت استفاده کنیم.
اما آیا برای خداحافظی از کارت MicroSD آماده هستیم؟ داریم به زمانی میرسیم که همچون درگاه CD و فلاپی، محل قرارگیری کارت حافظه در گوشی ها نیز بیمصرف میشود. اما هنوز هم تا رسیدن به چنین چیزی زمان باقیست. شاید حافظه داخلی محصولات امروزی هنوز هم برای برخیها کافی نیست و با ضبط ویدیوهای کوتاه 4K پر میشود. علاوه بر این شاید از راه رسیدن تکنولوژی اتصال 5G توجه کاربران به فضاهای ابری را بیشتر از قبل کند و امکان دسترسی به اطلاعات فضای ابری سریعتر از گذشته باشد. به هر حال باید قبول کنیم که در حال رسیدن به همچین روزهایی هستیم.