اگر برای شما هم پیش آمده که گاهی اوقات متوجه اشکال لولهای مانند و ذرات شناور داخل چشم خود شدهاید، بدانید که این پدیده یک امر طبیعی است که دانشمندان آن را موردبررسی قرار دادهاند!
شاید تا به حال وقتی که به آسمان و یا دور و اطراف خود نگاه کردهاید متوجه تعدادی ذرهی لولهای شکل در جلوی چشمانتان شده باشید که به محض اینکه میخواهید آنها را با دقت بررسی کنید، از جلو چشم محو میشوند و کمی بعد مجددا ظاهر میشوند. اگر این اتفاق را تجربه کردهاید، بدانید که این ذرات شناور داخل چشم در جلوی دید ما و بسیاری از افراد ظاهر میشوند و این پدیده به حدی شایع است که دانشمندان به صورت علمی آن را بررسی کردهاند.
پیش از هر چیز باید به خود اطمینان خاطر بدهیم که این ذرات غبار مانند، هیچ ربطی به انگلها و یا جانوران کوچک دیگری که در بعضی بیماریهای خاص، وارد مردمک چشم میشوند، ندارد. پدیده موردنظر که با نام فارسی «مگس پران» و یا اسم لاتین “Muscae volitantes” شناخته میشود، نوعی خطای دید است که در برخی شرایط خاص و در داخل مردمک چشم به وجود میآید.
به صورت دقیقتر باید بگوییم که ذرات شناور داخل چشم اشیا فوقالعاده ریزی هستند که از درون مردمک چشم سایه خود را بر روی شبکیه بینایی ما میاندازند؛ شبکیه بخشی از مردمک است که در پشت چشم قرار گرفته و به عنوان یک بافت حساس به نور شناخته میشود.
با این حال، اشیا موردبحث از خارج به درون مردمک نیامدهاند و در کمال تعجب، بخشی از بدن خود ما هستند؛ وقتی ذرات بسیار کوچکی مانند بافتها، گلبولهای قرمز و یا ذرات پروتئینی در قسمت ژله مانند بین عدسی و شبکیه چشم قرار میگیرند، پدیده موردنظر رخ میدهد.
از آنجایی هم که حرکت این ذرات به مایع داخل مردمک بستگی دارد، دید ما به هر سمتی که متمرکز شود، ذرات هم در آنجا قابلمشاهده هستند و حتی اگر چشمان خود را با سرعت به سمت جهتهای مخالف حرکت دهیم، ذرات شناور داخل چشم با یکدیگر برخورد کرده و یا در گوشههای ماده ژله مانند جمع میشوند.
البته شاید تجربه کرده باشید که در زمان نگاه کردن به پسزمینههای یک دستی مانند آسمان و یا صفحه روش و یکرنگ کامپیوتر، این ذرات به صورت واضحتر دیده میشوند. همچنین، اتفاق دیگری به نام «پدیده انوپتیک زمینه آبی» (Blue field entoptic phenomenon) وجود دارد که دز زمان نگاه کردن به آسمان و یا سوژههای مشابه، به صورت کرمهای شبتاب نورانی بسیار ریزی که گاهی اوقات دمی سیاهرنگ دارند، دیده میشود.
این پدیده مکانیسم متفاوتی از مگس پران دارد و به دلیل حرکت گلبولهای سفید در داخل مویرگهای مردمک چشم به وجود میآید.
با این تفاسیر متخصصان توصیه میکنند که اگر هرکدام از این دو خطای دید برای شما به صورتی غیرعادی پیش آمد و باعث اختلال در بینایی شد، حتما به پزشک مراجعه کنید و چشمانتان را مورد آزمایش قرار دهید.
در ادامه شما را به دیدن ویدیویی که در مورد دو پدیده انوپتیک زمینه آبی و مگس پران در استودیوی اختصاصی گجت نیوز تهیه شده است، دعوت میکنیم: