چند روزی است به نیمه دوم سال 2018 وارد شدهایم. به این بهانه تصمیم داریم گوشی های هوشمند سال 2018 که از ابتدای سال تا امروز معرفی شدهاند را در زمینههای مختلف مورد بررسی قرار بدهیم. گوشی های موبایل سال 2018 دارای چه ویژگی هایی بوده و چه تفاوتی با محصولات سالهای گذشته دارند؟
برای نوشتن این مطلب، 140 مورد از گوشی های هوشمند سال 2018 مورد بررسی قرار گرفتهاند. بله، به لطف فعالیت بسیار زیاد کمپانیهای چینی که روی هم رفته پنجاه درصد بازار موبایل را در اختیار دارند، در نیمه نخست سال جاری بیش از 140 گوشی هوشمند معرفی شده است، اما در اینجا فقط همین تعداد را مورد ارزیابی قرار دادهایم.
در نظر داشته باشید در سال 2018، هنوز هیچ گوشی آی او اسی معرفی نشده و در نیمه دوم سال شاهد معرفی آیفونهای جدید خواهیم بود، به همین دلیل تمامی بررسیها در دنیای محصولات اندرویدی صورت گرفته است.
طراحی و ساخت گوشی های هوشمند سال 2018
سایز: در سال 2017، به خاطر استفاده از نسبتهای ابعاد تصویر متفاوت از 16:9 همیشگی همچون 18:9 و 19.5:9 و در نتیجه دراز و کشیده شدن گوشی های هوشمند، ارتفاع محصولات حدود 3.65 میلیمتر افزایش پیدا کرد. برخی مدلها حتی با افزایش در عرض و پهنا مواجه شدند. در گوشی های هوشمند سال 2018 استفاده از نمایشگرهای اینچنینی بیشتر تبدیل به یک هنجار شد، به همین دلیل باز هم شاهد افزایش متوسط ارتفاع محصولات، این مرتبه به اندازه 1.54 میلیمتر، بودیم.
در سال جاری همچنین ضخامت دستگاهها نیز کمی زیاد شد و به اندازه حدود 0.47 میلیمتر افزایش پیدا کرد. این در حالی است که در سال گذشته، یکی از اصرارهای گوشیسازان، نازککاری گوشی های هوشمند تا حد ممکن بود. یکی از اصلیترین دلایل این موضوع، افزایش استفاده از پنلهای شیشهای ساندویچ شده است که به افزایش ضخامت گوشی منجر میشود.
دقیقا به همین دلیل مدلهای عرضه شده طی نیمه نخست سال جاری، به طور متوسط با 5.6 گرم افزایش وزن رو به رو شدند، چرا که وزن پنلهای شیشهای فشرده، از پنلهای آلومینیومی و پلاستیکی بیشتر است. در نهایت باید به سایز باتری گوشی های هوشمند سال 2018 تا امروز اشاره کنیم که در مقایسه با قبل افزایش پیدا کردهاند. این اتفاق مدیون بزرگتر شدن اندازه بدنهها است.
جنس بدنه: پنلهای شیشهای چند سال قبل بسیار نادر بوده و تنها در پرچمداران برخی شرکتها به کار میرفتند، اما امسال یک سوم مدلهای عرضه شده دارای پنلهای اینچنینی در پشت خود بودهاند. استفاده از پنل پشتی شیشهای، اصلیترین پیش نیاز فراهم کردن امکان شارژ وایرلس است، اما از بین دستگاههای تحت بررسی، تنها 22 درصد دارای این قابلیت هستند.
یکی دیگر از موارد مشخص شده در نمودار زیر، استاندارد مقاومتی محصولات است. تنها 10 درصد آنها دارای جدیدترین استاندارد تایید شده یعنی IP68 هستند.
رنگ: یکی از ترفندهای گوشیسازان برای جذب مخاطبان، استفاده از نامهای متفاوت برای رنگهایی است که کاربران پیشتر با آنها آشناییت دارند. به عنوان نمونه، میزو از یاکین به جای طلایی استفاده میکند! با در نظر گرفتن این موارد و مشخص کردن موارد مشابه، در نمودار زیر تعدد گزینههای رنگ گوشی های هوشمند سال 2018 را مورد بررسی قرار دادیم.
همانطور که انتظار داشتیم، رنگ مشکی از بیشترین تعداد برخوردار بوده است، در حالی که برخلاف تصور، رنگ سفید در جایگاه هشتم قرار میگیرد. بعد از مشکی به ترتیب آبی و طلایی بیشترین تعداد را داشتهاند.
نمایشگر
امروز اندازه نمایشگرها بیش از هر زمان دیگری افزایش پیدا کرده است، به طوری که متوسط اندازه صفحه نمایشها 5.8 اینچ محسوب میشود. همچنین دیگر محصولی با نمایشگر کمتر از 4.5 اینچ نداریم.
تراکم پیکسلی پنلها نیز پیشرفت خوبی داشته و متوسط آن به 369 پیپیآی رسیده است که کاملا قابل قبول به شمار میآید. همچنین نمایشگرهای فول اچدی کاملا باب شده و تعداد محصولات دارای صفحه نمایشهای مجهز به رزولوشن اچدی بسیار محدود است.
صفحه نمایش گوشی های هوشمند سال 2018 را از دو نظر دیگر میتوان با یکدیگر مقایسه کرد. اگرچه محبوبیت پنلهای AMOLED امروز بیش از هر زمان دیگری است، اما بر اساس بررسیها، تنها حدود 23 درصد محصولات معرفی شده تا امروز در سال جاری دارای این نوع پنل هستند.
مهمترین مورد دیگری که باید درباره گوشی های هوشمند سال 2018 بررسی کنیم، ناچ استایل بودن است. 22 درصد گوشی های عرضه شده تا امروز در سال جاری، دارای یک بریدگی در بالاترین قسمت صفحه نمایش خود هستند. بر اساس بررسی که چندی پیش انجام دادیم، ناچ استایل به همین زودی جایی نرفته و حداقل تا سه الی چهار سال دیگری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
صدا
روز به روز تعداد مدلهایی که درگاه جک صوتی 3.5 میلیمتری از آنها حذف میشود، افزایش پیدا میکند. با این حال، از بین گوشی های هوشمند سال 2018 بررسی شده، 87 درصد دارای قابلیت اتصال جک صوتی 3.5 میلیمتری هستند که خبر خوشحالکنندهای است.
حذف این درگاه، برای کمک به پیاده کردن استانداردهای مقاومتی و جلوگیری از نفوذ آب و همچنین کمک به کاهش ضخامت گوشی اتفاق میافتد، موردی که در پرچمداران اهمیت بیشتری دارد. در تصویر زیر، در سمت راست، درصد گوشی های دارای اسپیکرهای استریو و مونو را مشاهده میکنید.
باتری
میزان متوسط ظرفیت باتری گوشی های هوشمند سال 2018 تا امروز برابر 3422 میلیآمپر ساعت است. همچنین دوام باتریها به 82 ساعت افزایش پیدا کرده که در مقایسه با قبل پیشرفت قابل توجهی محسوب میشود. کمترین و بیشترین میزان به ترتیب متعلق به محصولاتی با ظرفیت باتری 2150 و 16 هزار میلیآمپر ساعت بوده است.
در بخش باتری، گوشی های هوشمند سال 2018 را از دو نظر دیگر میتوان مقایسه کرد. اکنون نیمی از (49 درصد) از مدلها دارای توانایی شارژ سریع هستند، در حالی که کمتر از 10 درصد گوشی ها را میتوان به صورت وایرلس شارژ کرد.
یو اس بی
اگرچه روز به روز اخباری پیرامون معرفی گوشی های هوشمند مجهز به یو اس بی نسخه C میشنوید، اما هنوز 59 درصد گوشی های هوشمند سال 2018 دارای درگاه میکرو یو اس بی هستند!
احراز هویت و امنیت
استفاده از نمایشگرهای تمام صفحه، طراحی بدونه حاشیه و دیگر ترفندهای نوین طراحی بدنه، سبب شد اسکنرهای اثر انگشت خیلی زود از پنل جلویی به پنل پشتی منتقل شوند، به طوری که در بین گوشی های هوشمند سال 2018 مورد بررسی، در 11 درصد، اسکنر اثر انگشت در زیر نمایشگر و در پنل جلویی و در 66 درصد در پنل پشتی و زیر و یا کنار دوربین قرار دارد. در 2 درصد محصولات، این سد امنیتی در کنار دستگاه (اغلب گوشی های سونی) قرار دارد. 19 درصد نیز همچنان فاقد آن هستند.
سهم اسکنرهای اثر زیر نمایشگر روز به روز بیشتر میشود، به طوری که با رسیدن به نیمه دوم سال 2018، اکنون 3 درصد محصولات دارای اسکنرهای اینچنینی هستند.
تشخیص چهره، همیشه به عنوان یک سد امنیتی در سیستم عامل اندروید وجود داشته است، اما امنیت آن به حدی پایین است که کمتر کاربری از آن استفاده میکند. اما بعد از معرفی آیفون ایکس مجهز به فیس آیدی، شرکتهای گوشیساز اندرویدی بیشتری به سمت استفاده از سیستمهای تشخیص چهره پیشرفته روی آوردند. در حال حاضر، در پنج درصد گوشی های هوشمند سال 2018 شاهد وجود یک قابلیت تشخیص چهره پیشرفته هستیم.
دوربین
در کمال تعجب، با بررسی گوشی های هوشمند سال 2018 متوجه شدیم تعداد مدلهای مجهز به دوربینهای دوگانه از مدلهای مجهز به دوربینهای عادی و تک سنسور بیشتر است! این محصولات به ترتیب 55 درصد و 44 درصد سهم بازار را در اختیار دارند. تنها 1 درصد مربوط به گوشی های هوشمند دارای دوربین سه گانه است.
بر اساس مقایسهای دیگر، فقط 28 درصد محصولات در دوربین خود دارای یکی از انواع تثبیتکنندهها بوده و متاسفانه در 73 درصد گوشی های هوشمند سال 2018 چیزی تحت عنوان تثبیتکننده الکترونیکی و یا نوری تصویر وجود ندارد.
رقابت بر سر افزایش رزولوشن دوربین، سالها قبل تمام شد و گوشیسازان چندین سال است برای افزایش کیفیت و تواناییهای دوربین محصولاتشان با یکدیگر رقابت میکنند. به همین دلیل در سال 2018، متوسط رزولوشن دوربین گوشی ها برابر 14.5 مگاپیکسل است. بیشترین سهم متعلق به دوربینهای 13 مگاپیکسلی بوده و بعد از آن از نظر تعدد، به ترتیب دوربینهای 16 مگاپیکسلی و 12 مگاپیکسلی قرار میگیرند.
به لطف افزایش توانایی تراشههای میانرده، تعداد گوشی های قرار گرفته در این دستهبندی که قادر به فیلم برداری 4K هستند به میزان زیادی افزایش پیدا کرده است، به طوری که از بین مدلهای معرفی شده در سال جاری، 40 درصد میتوانند در این رزولوشن به فیلم برداری بپردازند. گفتنی است قابلیت فیلم برداری سوپر اسلوموشن تنها در 6 درصد مدلها یافت میشود.
تعداد محصولات مجهز به دوربین سلفی دوگانه نیز در حال افزایش است، اما در حال حاضر تنها 6 درصد دارای چنین ویژگی هستند. در 7 درصد مدلها نیز یکی از قابلیتهای تثبیتکنندگی نوری و یا الکترونیکی یافت میشود.
دوربینهای سلفی گوشی های هوشمند سال 2018 را نیز میتوان از نظر وضوح تصویر مورد بررسی قرار داد. متوسط رزولوشن دوربینهای جلویی آنها برابر 11 مگاپیکسل است.
اندروید
سهم اندروید 8.1 به میزان قابل توجهی در نیمه نخست سال افزایش پیدا کرده است. با این حال همچنان 35 درصد محصولات دارای سیستم عامل اندروید نوقا هستند.
حافظه
برخلاف رزولوشن دوربین، رقابت بر سر افزایش حافظه رم شدیدا ادامه دارد. 47 محصول دارای 4 گیگابایت حافظه رم هستند، اما بعد از آن، رتبه بعدی به حافظه رم 6 گیگابایت تعلق پیدا میکند که در 39 مورد از گوشی های هوشمند سال 2018 یافت میشود. محبوبترین میزان حافظه داخلی نیز 64 گیگابایت است.
شرکتها با توجه به افزایش فضای ذخیرهسازی داخلی، رفته رفته در حال حذف درگاه کارت حافظه جانبی هستند. با این حال امکان افزایش حافظه با این کارتها همچنان در 85 درصد محصولات وجود دارد.
تراشه
جای تعجب نیست که بازار موبایل در دستان کوالکام قرار دارد. 65 درصد گوشی های هوشمند سال 2018 از تراشههای این شرکت قدرت گرفتهاند. در رده بعدی، مدیاتک قرار میگیرد.