پیش فروش لوازم خانگی از این پس توسط خود تولیدکنندگان و بر اساس قانون اجرا خواهد شد. دبیر کارگروه تنظیم بازار اعلام کرد هر واحد تولیدکننده لوازم خانگی با رعایت ضوابط مشخص شده، میتواند به پیش فروش محصولات خود بپردازد.
حسن یونس سینکی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزیر صنعت، معدن و تجارت و دبیر کارگروه تنظیم بازار در خصوص پیش فروش لوازم خانگی عنوان کرد بدون اینکه دولت مداخلهای در این مورد داشته باشد، تولیدکنندگان قادرند با رعایت ضوابط فروش اقساطی و پیش فروش کالا، مصوب هیات تعیین و تثبیت قیمتها و اطلاع رسانی کامل و شفاف به مصرفکنندگان، به پیش فروش محصولات خود اقدام کنند.
سینکی در خصوص شایعات تصویب این طرح عنوان کرد طرح پیش فروش کالا با قیمت مقطوع با هدف تامین مالی واحدهای تولیدی و کنترل تقاضا در بازار، در جلسه دبیرخانه کارگروه تنظیم بازار مطرح شد و در پایان جلسه، بیشتر اعضا به عدم تجانس موضوع با شان کارگروه تنظیم بازار رای دادند.
این مقام مسئول در ادامه بیان کرد با پیشنهاد معاونت امور اقتصادی و بازرگانی مبنی بر در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت، فرصتها و تهدیدهای مطرح شده و ارجاع آن به وزیر صنعت، معدن و تجارت، با در نظر گرفتن عدم لزوم مداخله دولت در اجرای طرح و ارجاع واحدهای تولیدی متقاضی به استفاده از ظرفیتهای مصوب ضوابط فروش اقساطی و پیش فروش کالا و موارد عنوان شده، با این طرح موافقت شد.
نقاط مثبت طرح پیش فروش کالا با قیمت مقطوع
از نقاط قوت این طرح میتوان به مواردی نظیر افزایش سهم تولیدکنندگان از قیمت مصرفکننده، حذف دلالان و کاهش قیمتهای دروغین، کمک به واحد صنعتی در جهت تامین مالی تولید با توجه به افزایش نرخ ارز و افزایش هزینههای تولید، جذب نقدینگی سرگردان که طی سال گذشته با ورود به بازارهای مختلف سبب نابسامانی شده و هدایت آن به سوی تولید اشتغالزا و دارای ارزش افزوده، مشارکت بانک صادرات ایران در طرح مذکور و در نتیجه کاهش ریسک اجرایی برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و لحاظ شدن وجه مثبت اجتماعی طرح با توجه به تامین رفاه و حمایت از مصرفکننده اشاره کرد.
سینکی در ادامه بیان کرد کنترل تقاضای متورم شده ناشی از حفظ دارایی و جذب نقدینگی سرگردان و جلوگیری از افزایش نرخها به دنبال شرایط تحریمی، جلوگیری از رکود تورمی، افزایش احتمالی مقادیر عرضه (ناشی از کاهش احتکار و ذخیره خانگی) به دنبال آرامش بازار ناشی از اجرای طرح و شفاف شدن قیمتها و امکان کنترل بیشتر بر آن، امکان تولید بر اساس تقاضا و توان پیشبینی دقیقتر در واردات مواد و قطعات و نیز مدیریت منابع ارزی و توانمندی صنایع داخلی و وجود ضوابط مصوب فروش اقساطی و پیش فروش مصوب هیات تعیین و تثبیت قیمتها از دیگر نکات مثبت اجرای این طرح محسوب میشود.
نقاط ضعف طرح پیش فروش کالا با قیمت مقطوع
این مقام مسئول از نقاط ضعف و تهدیدهای این طرح نیز سخن گفت و بیان کرد از جمله تهدیدها و نقاط ضعف این طرح میتوان از مواردی نظیر تهدید ناشی از عدم امکان مشارکت سایر برندهای لوازم خانگی در طرح پیش فروش و مخاطره ایجاد فضای انحصارگری در بازار و عدم رقابت تولیدکنندگان کوچک در مقایسه با واحدهای بزرگ تولیدی، نامشخص بودن ساز و کار تضمینکننده ایفای تعهد واحد تولیدی، کیفیت محصول نهایی و عدم وجود نهاد ناظر و پاسخگو، امکان تشدید تقاضاهای فزاینده به دلیل تبدیل ماهیت اقلام لوازم خانگی از کالای مصرفی بادوام به کالای سرمایهای در نتیجه اجرای چنین طرحهایی و نیز احتمال بر هم خوردن نظام نرخگذاری سایر بازارها با توجه به نرخ 2 درصد ماهانه تخفیف در طرح، نام برد.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه افزود از دیگر ضعفهای این طرح میتوان به مواردی چون مشخص نبودن ساز و کار واحد خدمات پس از فروش اجرای طرح، احتمال شکلگیری بازار ثانویه و رفتار سفتهگرایانه و خرید و فروش حوالههای پیش فروش، احتمال ایجاد مشکل در تامین مواد اولیه و قطعات وارداتی به دلیل تحریمهای موجود و ایجاد عدم اعتماد ملی به کالای تولید داخل اشاره کرد.
پیش فروش لوازم خانگی بدون مداخله دولت
حسن یونس سینکی در پایان تاکید کرد هر نوع مداخله دبیرخانه کارگروه تنظیم بازار یا دولت در طرح فوق به صورت خاص قابل تایید نیست و اصولا هر واحد تولیدی با رعایت ضوابط بیان شده میتواند طبق اعتبار برند و نوع خدمات خاصی که به واسطه اطلاعرسانی کامل در اختیار مصرفکننده قرار میدهد به پیش فروش محصولات خود بپردازد.