قانون مورفی نامی است که روی یک مثل رایج گذاشته شده است: «هر خطای ممکن رخ خواهد داد». این قوانین معمولا برای انسانهای بدشانس به کار میروند. در ادامه 10 قانون مورفی که حقایق جهان را توضیح میدهند، معرفی میکنیم.
تاریخچه قانون مورفی به اوایل قرن 19 میلادی برمیگردد؛ زمانی که ادوارد مورفی به عنوان مهندس یکی از پروژههای پایگاه نیروی هوایی ادواردز مشغول فعالیت بود، متوجه شد که یکی از تکنسینهای او مرتکب خطا شده و به او گفت اگر هر خطایی را مرتکب شوی، من متوجه میشوم. از این رو دکتر جان پائول استاپ که در این پروژه نیز همکاری داشت، در خصوص عمومیت خطاها یاداشتی را نوشت و نام آن را قانون مورفی گذاشت. پس از مدتی در همایشی، یکی از خبرنگاران از دکتر جان پائول استاپ پرسید که چگونه از خطاها پیشگیری میکنید، او گفت از قانونی مورفی پیروی کردیم و از اشتباههایی که به طور معمول هر انسانی انجام میدهد، جلوگیری میکنیم. به همین دلیل قانون مورفی به شهرت جهانی رسید و امروزه علاوه بر استفاده از قانون اصلی مورفی، از مدلهای مشابه دیگری نیز استفاده میشود که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
معرفی 10 مدل مشابه قانون مورفی
1. قانون مورفی ؛ نسخه اصلی
- هر خطای ممکن، رخ خواهد داد.
اولین دیدگاه قانون مورفی به موضوع بیعرضگی اشاره میکند که معمولا این اتفاقها با نتایج بدی همراه خواهند شد. البته دیدگاه دومی نیز در قانون مورفی وجود دارد که عنوان میکند هیچگاه کنترل کیفیت را فراموش نکنیم و سعی کنیم سطح انتظارات را بالا ببریم؛ چرا که یک اشتباه کوچک، پیامدهای بسیار بدی را به دنبال خواهد داشت.
2. قانون چیزهای گم شده
- هیچگاه چیزی را که گم کردهاید پیدا نخواهید کرد، مگر وقتی که یکی را جایگزین آن کرده باشید.
این قانون به اشیای گمشده مانند دسته کلید، جوراب و غیره اشاره میکند و میگوید تا زمانی که مشابه آن را جایگزین نکنید، آن شیء گمشده پیدا نمیشود.
3. قانون ارزش
- میزان آسیب دیدن هر چیزی با ارزش آن رابطه مستقیم دارد.
با کمی توجه به زندگی خودمان متوجه میشویم آن چیزهایی که برایمان ارزش بیشتری دارند، آسیب میبینند و چیزهایی که ارزش کمتری دارند از دوام بیشتری برخوردارند. پس مراقب چیزهای با ارزش زندگیتان باشید.
4. قانون آینده
- بخندید، فردا شرایط بدتر میشود.
یکی از نسخههای قانون مورفی به آینده اشاره دارد. طبق این قانون، به فردایی بهتر امید نداشته باشید و از امروزتان لذت ببرید. هرچند شاید این قانون کمی بدبینانه باشد، اما بهطور کلی به جای اینکه امروزتان را برای آینده هزینه کنید، قدر آنچه که دارید را بدانید.
5. قانون مسئله
- اگر مسئلهای را رها کنید، از وضعیت بد به بدتر تبدیل میشود.
این قانون به پیچیده شدن مسائل اشاره دارد. در واقع اگر مسئلهای را رها کنید و پس از مدتی به دنبال حل کردن آن باشید، شرایط برایتان بدتر خواهد شد. برای مثال اگر مشکلی با دوستتان دارید و آن را اکنون برطرف نکنید، در آینده برای حل این مشکل با مشکل جدیتری مواجه میشوید و کار برایتان پیچیدهتر خواهد بود.
6. قانون نظریهها
- با تحقیق کافی، میتوانید نظریه خود را اثبات کنید.
این نسخه از قانون مورفی به تفکر دقیق اشاره دارد. شما برای اثبات نظریه خود باید پژوهشهای زیادی انجام دهید، از منظری بیطرف به آن نگاه کنید و به ایده خود باور داشته باشید.
7. قانون ظواهر
- ظاهر خوب یک شرکت با میزان قدرت آن تفاوت دارد.
این نسخه از قانون مورفی اشاره میکند که ظواهر میتوانند به نوعی فریبنده باشند. برای مثال یک سیب سرخ به ظاهر میتواند سالم باشد، ولی از درون خراب باشد. از این رو به جای اینکه از ظاهر چیزی فریب بخورید، به باطن ماجرا توجه داشته باشید.
8. قانون باور
- وقتی به شخصی بگویید در جهان هستی 300 میلیارد ستاره وجود دارد، بدون اینکه با شما بحث کند، حرفتان را باور میکند، اما به همان فرد بگویید که این نیمکت تازه رنگ شده است، او قبل از نشستن ابتدا با انگشت خود نیمکت را لمس میکند تا از درستی حرفتان مطمئن شود.
به طور کلی قانون مورفی در این زمینه عنوان میکند بسیاری از مردم حقایقی را که اثبات آن دشوار باشد به راحتی باور میکنند، اما برای حقایقی که اثبات کردن آن به آسانی انجام شود، به دنبال اثبات یا رد آن هستند؛ زیرا ذهن انسانها قادر به راستیآزمایی اطلاعات زیاد یا سنگین نیست و به همین دلیل آن را زود باور میکند.
9. قانون مدیریت زمان
- 90 درصد اول یک پروژه 90 درصد زمان میگیرد و 10 درصد باقیمانده، 90 درصد دیگر زمان میبرد.
برخی بر این باورند تام کارژیل قانون مدیریت زمان یا قانون نود نود را بیان کرده است، اما این قانون نیز به نوعی جزو قوانین مورفی شناخته میشود. طبق این قانون شما نمیتوانید زمان پروژهها را بر اساس نسبتهای ریاضیاتی پیشبینی کنید؛ زیرا برخی از پروژهها آنچنان زمانبر میشوند که فراتر از تصور شما خواهد بود. به طور کلی این قانون مانند قانون پارکینسون عمل میکند. طبق قانون پارکینسون، پروژهای که روی آن کار میکنید گاهی آنقدر زمانبر خواهد بود که تمام زمان اختصاص شده به آن را اشغال میکند.
10. قانون کار کردن زیر فشار
- فشار شرایط را بدتر میکند.
هر زمانی که روی کاری بیش از حد ممکن فشار بیاورید، نتیجه بدتر میشود. به طور کلی اگر سعی کنید برای بهتر کردن اوضاع به زور متوسل شوید، اوضاع بدتر خواهد شد. آن دسته از افرادی که فرزند نوجوان دارند این قانون را به خوبی درک میکنند؛ زیرا هر چه روی فرزند خود فشار بیاورید، میزان موفقیت فرزند بسیار کمتر از حد تصور خواهد بود.