بارش شهابی جوزایی به عنوان پربارشترین شهاب باران فصل پاییز شناخته میشود. علاقهمندان به پدیدههای نجومی میتوانند در 23 و 24 آذرماه 1397 این پدیده زیبا را در آسمان مشاهده کنند.
خسرو جعفریزاده، فعال حوزه نجوم آماتوری عنوان کرد بارش شهابی جوزایی به عنوان پربارشترین شهاب باران فصل پاییز شناخته میشود و اوج بارش آن نیز در روز جمعه 23 آذرماه سال جاری خواهد بود. روزهای 23 و 24 آذرماه برای مشاهده این پدیده نجومی بسیار مناسب است؛ چرا که بارش شهابی جوزایی به اوج خود میرسد و ساعت سرسویی این شهاب باران 120 شهاب در ساعت خواهد بود که با سرعت 35 کیلومتر بر ثانیه به جو زمین برخورد میکنند.
همچنین بخوانید:
نحوه شکلگیری بارش شهابی جوزایی
خسرو جعفریزاده اظهار کرد سیارک فایتون 2300 منشا بارش شهابی جوزایی است. این سیارک در سال 1983 کشف شد و نزدیکترین فاصله آن با زمین حدود 10.3 میلیون کیلومتر است. به دلیل فاصله سیارک فایتون با زمین، نیروی سیاره زمین روی مدار آن تاثیر میگذارد و با حرکت خود آن را قطع میکند که با قطع شدن مدار فایتون 2300، تکههای آن به جو زمین برخورد کرده و بارش شهابی را به وجود میآورد.
این فعال حوزه نجوم در ادامه افزود برخی از مردم بارش شهابی را با عنوان بارش شهابسنگها یکی میدانند که باید بگویم چنین باوری اشتباه است و این رویداد فقط یک بارش شهابی محسوب میشود. مهمترین ویژگی بارش شهابی جوزایی، پرنور بودن آن است. امسال به دلیل وزش بادهای غربی در ایران و با وجود هوای سالم و پاک میتوان با شرایط بسیار خوبی بارش شهابی جوزایی را رصد کرد. از سویی کره ماه در حالت هلال قرار دارد و میزان درخشندگی آن نیز کمتر است و به همین دلیل مردم میتوانند به آسانی شهابهای پرنور (آذرگوی) بارش شهابی جوزایی را رویت کنند. البته اصطلاح آذرگوی زمانی استفاده میشود که میزان درخشندگی شهابها به بیشترین حد خود برسد.
کانون بارش جوزایی
کانون بارش شهابی جوزایی در صورت فلکی دو پیکری است و علاقهمندان میتوانند بعد از غروب خورشید روز جمعه و شنبه 23 و 24 آذرماه 1397 از سمت بالای افق شرقی این پدیده را بهراحتی مشاهده کنند. گفتنی است بارش شهابی جوزایی از آسمان تمامی نقاط ایران قابل مشاهده است و نیازی نیست علاقهمندان فقط در صورت فلکی جوزا به دنبال بارش شهابی باشند. همچنین علاقهمندان به سیاره نپتون میتوانند از ساعت 18 روز جمعه این سیاره را در 3.7 درجهای شمال کره ماه رصد کنند. به دلیل دور بودن سیاره نپتون باید از یک دوربین چشمی کوچک برای رویت آن استفاده شود. لازم به ذکر است که کره مریخ نیز با همین فاصله در شرق سیاره نپتون با قدر 0.2 درجه قابل مشاهده خواهد بود.