دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت شبکه اجتماعی اینستاگرام مطابق با ارزشهای ما نبوده و بسیار خطرناک است. فیروزآبادی اعلام کرد تا دو سال آینده اینستاگرام داخلی در کشور راهاندازی میشود.
سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در گفتوگوی تلویزیونی عنوان کرد پیام رسانها حساسترین بخش فضای مجازی محسوب میشود؛ زیرا امروزه 50 درصد از فضای رسانهای کشورها را پیام رسانهای اجتماعی تشکیل دادهاند و مردم نقش پیام رسان را در آنها ایفا میکنند. در ایران نیز کاربران فعالی در حوزه پردازش اطلاعات وجود دارند که حتی در برخی از پیام رسانها شاهد دنبالکنندگان میلیونی هستیم، اما بخش زیادی از مردم از پلتفرمها یا سکوهای خارجی استفاده میکنند که این موضوع نگرانکننده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی افزود تعدادی از پیام رسان های داخلی از سوی دولت حمایت میشوند، اما پلتفرمهایی چون روبیکا وجود دارند که بدون هیچ حمایتی و با توانمندی خودشان به بیش از 25 میلیون کاربر رسیدهاند. همچنین پیام رسان بله هم در اطلاعرسانی در حوزه کارهای بانکی و زوار فعال است. از این رو شاهد حرکت پایدار و رو به جلو در حوزه پیام رسانها هستیم.
راهاندازی تلگرام و اینستاگرام داخلی
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه عنوان کرد امروزه پلتفرمها در سراسر جهان به یک حوزه رسانهای و اقتصادی تبدیل شدهاند و روی این پلتفرمها قسمتهای بزرگی از اقتصاد جهان شکل خواهد گرفت. در کشورمان نیز پلتفرمها به خوبی شکل گرفتهاند و در حوزههای مختلف چون اطلاعات بانکی و حمل و نقل، آموزشی و بهداشتی پلتفرمهای خوبی داریم. در حال حاضر تعدادی از پلتفرمها و سکوهای مفید در این حوزه فعال هستند که هم باعث اشتغال میشوند و هم به خوبی با یکدیگر رقابت میکنند، اما همچنان در حوزه رسانه کمی از کشورهای خارجی عقب ماندهایم؛ زیرا در پلتفرمها و سکوهای پیام رسانی حجم زیادی از اطلاعات تبادل میشود که باید برای جبران این این عقبماندگی فعالیتهای زیادی انجام شود.
فیروزآبادی در خصوص راهاندازی تلگرام و اینستاگرام داخلی بیان کرد:
ما در این زمینه پیام خود را منتشر کردیم و گفتیم اجازه نخواهیم داد تا نظام رسانهای کشور توسط پلتفرمها و سکوهای خارجی ایجاد شود و در این زمینه از پلتفرمهای داخلی و بومی حمایت کردهایم. حتی به سکوهایی که از ما برای جدا شدن از تلگرام فرصت خواسته بودند نیز فرصت دادهایم و از آنها حمایت شده است. تا دو سال آینده نمونههای داخلی سکوهایی چون اینستاگرام و تلگرام که در کشور فعال هستند را ایجاد خواهیم کرد. اکنون نمونههایی از این پلتفرمها در نظام آموزشی کشور از جمله آموزش و پرورش طراحی شده است و سعی کردهایم تا پیامها روی پلتفرمهای ایرانی ایجاد شوند.
الزام انتقال دیتاسنتر پیام رسان های خارجی در ایران
فیروزآبادی در خصوص فعالیت تلگرام عنوان کرد سندی در زمینه حمایت از پیام رسان های داخلی بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تهیه شده است و در این شورا اهدافی تعیین شد که طبق آن پیام رسان های خارجی که کاربران زیادی از آن استفاده میکنند باید دیتاسنتر یا انبار ذخیره اطلاعات مردم ایران را به ایران منتقل کنند تا در داخل کشور ذخیره شوند. ما بر این باوریم که پیام رسانها میبایست اصول پایه و حدود مطالب را رعایت کنند و وزارت ارشاد نیز در همین رابطه باید حدود تهیه فیلمها را مشخص کند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه افزود:
در حال حاضر فضای مجازی در حال توسعه بوده و بسیار پیچیده است که به همین دلیل باید برای آن تدابیر ویژهای در نظر گرفته شود. برای توسعه فیبر نوری و شبکه موبایل کشور در 4 تا 5 سال اخیر سرمایهگذاریهای زیادی انجام شده است که به واسطه آن تکنولوژیهایی چون نسل 3 و 4 در شبکه موبایل وارد مدار شدند. برای نخستین بار در دیدگاه شبکه ملی، ترافیک و تعرفه داخل از ترافیک و تعرفه خارج جدا شده است. مدیریت اپراتورها در حال حاضر از کشورهای خارجی گرفته شده که این تحولها پا به پای تحولهای دیگر کشورها انجام شده است.
وزارت ارتباطات برای صیانت در شبکه، طرحهایی را انجام داده و طرحهای صیانتی در شبکه قرار گرفته است، اما طرف مقابل آرام نبوده و از همه ابزارها برای نفوذ در شبکه داخلی استفاده کرده است، به گونهای که در یک جنگ نابرابر قرار گرفتهایم. در امنیت شبکه ارتباطات امنیت 100 درصدی ایجاد نشده و در کل جهان نیز همچنان این ناامنی وجود دارد.
استفاده از حوزههای مجازی مختلف
فیروزآبادی در خصوص استفاده افراد و کنترل در حوزههای مجازی عنوان کرد دیدگاهی که در زمینه بازیها وجود دارد، امروزه بیشتر به سمت بازار خارجی گرایش پیدا کرده است، چراکه نورمهای استفاده از بازیهای ایرانی در شرایط فعلی خارجی است و بیشتر مردم به سمت بازیهای خارجی جذب شدهاند. پلتفرم توییتر نیز سیاسی است، اما پلتفرمهای مشابه تلگرام کارهای اداری، کسبوکار و زندگی اجتماعی مردم را کنترل میکنند. در بحث استفاده از اینستاگرام نیز برخی از افراد که خارج کشور قرار دارند سعی میکنند علیه سلبریتیها و فضاهایی که مورد توجه مردم قرار میگیرد، فضاسازی کنند.
اینستاگرام خطرناک است
فیروزآبادی در ادامه گفت در اینستاگرام صفحههایی با میلیونها دنبالکننده به وجود آمده که آن را به یک پیام رسان ویترینی تبدیل کرده است و ساختار آن مطابق هنجارهای ما نیست. از این رو هر حرکتی که با هنجارها و ارزشهای ما تطابق نداشته باشد خطرناک محسوب میشود، اما در حال حاضر مجموع زندگی اجتماعی افراد بر پایه آن ایجاد شده و نمیتوان در خصوص آن تصمیمگیری کرد.
حمایت ویژه از 2 پیام رسان داخلی
دبیر شورای عالی فضای مجازی در زمینه حمایت از پیام رسان ها داخلی عنوان کرد این شورا از ابتدا 7 پیام رسان را مورد حمایت خود قرار داد و به آنها مواردی چون سرور، مکان، پهنای باند رایگان و وام اعطا شده است، اما برای حمایتهای بیشتر فقط 2 پیام رسان را به صورت ویژه حمایت خواهیم کرد. از آنجایی که مواردی چون پتروشیمی و جادهها بدون حمایت دولت ایجاد نشدهاند، بنابراین در زمینه فضای مجازی که به سرعت در حال پیشرفت است باید از سوی دولت حمایت بیشتری صورت بگیرد.
این مقام مسئول در ادامه افزود امروزه در فضای مجازی کسبوکارهایی در حال شکلگیری هستند که البته دولت نیز باید حمایتهایی را برای آنها در نظر بگیرد و برای کمک به بخشهای خصوصی باید حوزههای پایه نظیر نظام سلامت، بانک و غیره را تقویت کند تا آنها بتوانند بهتر پایهگذاری شوند و از آسیبها نیز جلوگیری شود. ایران در حوزه های جدید دانش نظیر یادگیری عمیق و بیگ دیتا توانسته است مقام نخست را در تولید مقاله کسب کند و با کشورهایی مانند ترکیه، پاکستان و عربستان در حوزه دانشهای فضای مجازی در حال رقابت هستیم.
تبدیل آموزش و پرورش به پلتفرم
دبیر شورای عالی فضای مجازی به لزوم حرکت آموزش پرورش به سمت آموزش پلتفرمی اشاره کرد و در خصوص دلیل این اقدام گفت اگر آموزش و پرورش به سمت پلتفرم شدن حرکت نکند، پلتفرمهای آمریکایی این فضا را تصاحب میکنند. همچنین اگر در بخشهای کشاورزی نیز پلتفرمهای داخلی ایجاد نشود دشمنان این حوزهها را در اختیار میگیرند. بنابراین باید از حوزههای داخلی خود به خوبی مراقبت کنیم.