ایرانسل

نگرانی‌های ایرانسل از بازداشت سفیر پیشین آفریقای جنوبی در ایران

یوسف سالوجی، سفیر پیشین آفریقای جنوبی در ایران به اتهام دریافت رشوه 100 هزار دلاری در ارتباط با مناقصه ایرانسل بازداشت شد. در همین چند روز سهام شرکت ام تی ان حدود 0.8 درصد کاهش پیدا کرد که افشا شدن این ماجرا برای ایرانسل نگران‌کننده خواهد بود.

در روزهای گذشته خبر بازداشت یوسف سالوجی، سفیر پیشین آفریقای جنوبی در ایران در بسیاری از رسانه‌ها منتشر شد. یوسف سالوجی به اتهام دریافت رشوه 100 هزار دلاری در مناقصه ایرانسل و مانع از پیروزی شرکت مخابراتی ترک سل (متعلق به ترکیه) در این مناقصه دستگیر شد. در واقع مقام‌های آفریقایی به دلیل اینکه این قرارداد بیش از 30 میلیارد دلار ارزش دارد در این مسئله به صورت جدی ورود کرده و در حال پیگیری آن هستند. این اقدام یوسف سالوجی به موضوع ورود شرکت مخابراتی ام تی ان (متعلق به آفریقای جنوبی) به ایران و ایجاد اپراتور دوم نقش زیادی داشته است. گفتنی است شرکت ترک سل بیش از 10 سال پیگیر شکایت خود بوده و گویا اکنون به نتیحه رسیده است.

کاهش 0.8 درصدی سهام ام تی ان

پس از انتشار خبر یوسف سالوجی، سهام شرکت ام تی ان حدود 0.8 درصد کاهش پیدا کرد. سالوجی 78 ساله در بین سال‌های 2004 تا 2008 به عنوان سفیر آفریقای جنوبی در این فعالیت می‌کرد. در سال 91 موضوع دریافت رشوه 100 هزار دلاری او مطرح شد. دقیقا همان زمانی که کریس کیلووان، مدیرعامل اسبق ام تی ان به دلیل رسوایی مالی از سمت خود استعفا داد؛ برخی از منابع خبری دلیل استعفا آن را عرضه سیم کارت‌های ثبت‌نام نشده در نیجریه عنوان کرده بودند که او مجبور شد 5 میلیارد دلار جریمه پرداخت کند. از این رو مدیرعامل اسبق ام تی ان برای انتقام گرفتن حدود 7 هزار صفحه از اسناد این شرکت را که در آن قراردادهای ایران نیز وجود داشت به مسئولان شرکت ترک سل تحویل داد.

ایرانسل

شرکت ترک سل با در اختیار داشتن این مدارک از سالوجی شکایت کرد و در این شکایت قید شده بود که سفیر پیشین آفریقای جنوبی حدود 100 هزار دلار رشوه گرفته است تا با استفاده از روابطی که داشت به ایران کمک کند. اکنون پس از 15 سال این شکایت به نتیجه رسیده و پلیس ژوهانسبورگ سالوجی را بازداشت کرده است، البته او با قید وثیقه 280 هزار دلاری فعلا آزاد است و دادگاه پرونده او در 28 فروردین سال بعد برگزار می‌شود.

ام تی ان 49 درصد از سهام ایرانسل را در اختیار دارد

تا الان متوجه شدیم که حدود 0.8 درصد از سهام ام تی ان به دلیل این ماجرا کاهش پیدا کرده است، اما نگرانی‌های دیگری نیز وجود دارد؛ زیرا 49 درصد از سهام شرکت ایرانسل در اختیار ام تی ان قرار دارد و 10 درصد از درآمد این شرکت نیز در ایران به‌دست می‌آید. همچنین برخی از منابع می‌گویند که سقف این قرارداد 15 ساله بوده و برخی نیز می‌گویند 21 درصد از سهام این اپراتور می‌بایستی در بورس عرضه شود. امکان متضرر شدن ایرنسل نیز وجود دارد؛ زیرا 51 درصد از سهام اپراتور ایرانسل در اختیار یک کنسرسیوم مشترک معروف به شرکت گسترش الکترونیک ایران است که از اعضای هیئت مدیره آن می‌توان به نمایندگانی از بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، شرکت مهندسین مشاور بنیاد سازه، شرکت پیوند تجارت آتیه ایرانیان، شرکت پویش فن‌آوری پزشکی پردیس و شرکت ره نگار خاورمیانه پارس اشاره کرد.