کاربران آی او اس در ایران از ساعاتی پیش گزارش دادهاند که اپلیکیشن های بانکی و سرویس های پرداخت نظیر آپ، اپلیکیشن مای ایرانسل و دیگر برنامه های ایرانی آیفون برای آنها از کار افتاده است. دلیل این موضوع به باطل شدن اکانت های دولوپر اینترپرایز از سوی اپل برمیگردد که در این گزارش به طور کامل آن را بررسی خواهیم کرد.
غیر فعال شدن برنامه های ایرانی که از فروشگاههای نرم افزار ایرانی نظیر سیب اپ و آی تیپس دانلود شدهاند، ارتباطی به موضوع تحریمها ندارد و در واقع دلیل اصلی آن، باطل شدن اکانت های دولوپر سازمانی (Apple Developer Enterprise Program) است. از چند ماه پیش صحبتهایی وجود داشت مبنی بر این که به دلیل سو استفاده از امکانات اکانتهای اینترپرایز، اپل قصد دارد آنها به طور کامل از کار بیاندازد. چندی پیش در گجت نیوز گزارشی منتشر کردیم مبنی بر این که فیسبوک اپلیکیشن های جاسوسی خود را خارج از اپ استور و با استفاده از اکانتهای دولوپر سازمانی منتشر میکند. در واقع این موضوع به همراه دهها مورد سو استفادهی دیگر از امکانات این حساب توسعهدهندگان در نهایت باعث شد که اپل به طور کامل تصمیم بگیرد آن را تا زمان برطرف شدن امکان سو استفاده، غیر فعال کند.
جالب است بدانید که این اتفاق منحصر به کشور ایران نیست و حتی اپل حسابهای دولوپر شرکتهای بزرگی نظیر گوگل و فیسبوک را نیز به حالت تعلیق درآورده است تا آنها تبعات سو استفاده از امکانات اکانت اینترپرایز را متوجه شوند.
ارتباط غیر فعال شدن حسابهای اینترپرایز با غیر فعال شدن برنامه های ایرانی چیست؟
برای پاسخ به این سوال باید ابتدا توضیحی دربارهی نحوهی انتشار اپلیکیشنهای آی او اس بدهیم. در واقع شما به دو روش میتوانید اپ های خود را در اختیار کاربران قرار بدهید:
- ۱- اکانت دولوپر شخصی: با استفاده از این اکانت و پرداخت ۹۹ دلار به شکل سالانه، شما میتوانید برنامههای خود را در اپ استور رسمی اپل منتشر کنید
- ۲- اکانت دولوپر اینترپرایز: این اکانت مخصوص شرکتهای بزرگ است که میخواهند بدون انتشار اپهایشان در اپ استور به شکل عمومی، تنها در محیط داخلی شرکت، آن را در اختیار کارمندان و شرکای تجاری خود قرار دهند
حالا مشکل اصلی اینجاست که شما برای خریداری اکانت دولوپر معمولی، نیاز به شماره حساب بانکی و آدرسی خارج از کشور ایران دارید و همین هم تقریبا برای حدود ۹۰ درصد از توسعهدهندگان ایرانی آی او اس غیر ممکن است. به همین دلیل آنها به سراغ روش دوم میروند و در واقع به نوعی با استفاده از امکانات این حساب دولوپر ویژه، تحریمهای اپل را دور میزنند. زمانی که اپلیکیشن نوشته شده توسط شما با استفاده از یکی از اکانتهای اینترپرایز تایید یا اصطلاحا ساین (Sign) میشود، دیگر نیازی نیست که آن را درون اپ استور قرار دهید و به راحتی میتوانید با آپلود کردن آن در یک سایت، لینک مستقیم دانلود و نصب اپلیکیشن را در اختیار کاربران خود قرار دهید.
سپس کاربر بعد نصب مستقیم آن برنامه بر روی آیفون یا آیپد خود، نیاز است که به بخش پروفایلهای درون تنظیمات برود و حساب دولوپر اینترپرایز آن نرم افزار را تایید کند تا اپلیکیشن به راحتی اجرا شود. فروشگاههای نرم افزار ایرانی نیز دقیقا همین کار را انجام میدهند و با ساین کردن اپهای شما درون اکانت اینترپرایز خود، اجازه میدهند که دیگر کاربران بتوانند بدون نیاز به مراجعه به اپ استور، نرم افزار شما را دانلود و نصب کنند.
اپل اکانت های دولوپر سازمانی در تمام جهان را غیر فعال کرده است
حالا اتفاقی که در چند روز اخیر افتاده، این است که اکانتهای سازمانی که نرم افزارهای بانکی، سرویسهای پرداخت و دیگر اپلیکیشن های ایرانی آی او اس درون آنها ساین شده بودند، توسط اپل غیر فعال شده است. به همین دلیل دیگر کاربران نمیتوانند آنها را اجرا کنند و سیستم عامل آی او اس دیگر هویت آن برنامهها را تایید نمیکند و نرم افزار کرش میشود. در واقع اپل به هیچ عنوان به هیچ شخص و شرکتی اجازه نمیدهد که یک فروشگاه نرم افزاری خارج از اپ استور را راهاندازی کنند و عرضهی اپلیکیشنهای آی او اس در فروشگاه های ایرانی و چینی به غیر از اپ استور، خلاف قوانین استفاده از حساب دولوپر اینترپرایز محسوب میشود.
راه حل چیست؟
متاسفانه در وضعیت فعلی، اکثر اپلیکیشن های ایرانی بهخصوص آنهایی که یک سرویس پرداخت مالی درون خود داشتهاند، غیر فعال شدهاند و دیگر نرم افزارها نیز طی روزهای آینده به آنها خواهند پیوست. ما طبق ارتباطی که با آقای پویا خوشبخت مدیر مارکت سیب اپ و حسین اینجو مدیر مارکت آیتیپس داشتهایم، پیگیر وضعیت این دو فروشگاه بزرگ اپهای آی او اس شدهایم تا ببینیم برنامهها چه زمانی به وضعیت فعال برمیگردند. در حال حاضر، تنها روش شناخته شده این است که آنها اکانتهای شرکتی جدیدی به ثبت برسانند و اپها را به آنها منتقل کنند. اما گویا تیم توسعهدهندگان این مارکتها در تلاش است تا راهحلهای جایگزینی پیدا کرده و این مشکل را به شکل طولانیمدتتری حل نمایند.
بیانیهی رسمی تیم سیب اپ دربارهی اتفاقات این روزهای بازار اپلیکیشن های آی او اس در ایران را میخوانید:
از حدود چهار سال پیش که سیب اپ فعالیت خود را در حوزه ارائه نرمافزارهای پلتفرم iOS در ایران آغاز کرد، همواره در تلاش بودیم تا بتوانیم بستری مناسب مهیا کنیم تا کاربران iOS ایرانی بتوانند از نرمافزارهای مورد نیاز خود استفاده کنند. در این مسیر سهولت استفاده را برای کاربران ایرانی مهیا کردیم و مقابل فیلترینگ اپل ایستادیم تا امکان استفاده از نرمافزارهای ایرانی برای کاربران iOS بدون نیاز به اپل آیدی مهیا شود. بعد از تحریمهای شدید اپل و حذف گستردهی اپلیکیشنهای بزرگ ایرانی از اپ استور در تابستان سال 96، سیباپ تنها میزبان کسب و کارهای ایرانی شد تا بتوانند اپلیکیشنهای خود را از طریق سیباپ به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار دهند.
در طول دو روز گذشته اپل باز هم اقدامات شدیدی علیه کسب و کارهای ایرانی انجام داد و این بار در کمتر از 24 ساعت مجوز اپلیکیشنهای بزرگی مانند آسان پرداخت، بانک ملی، بانک ملت، اسنپ و همچنین سیباپ را باطل کرد. در حال حاضر تیم ما در صدد حل مشکلات است و در کمتر از چند ساعت آتی راهحل موقت خود را تا زمان انتشار نسخه جدید اپلیکیشن سیباپ، ارائه خواهد کرد تا اپلیکیشنهای ایرانی مجددا در دسترس کاربران قرار گرفته و قابل استفاده باشند. راهکارهای موقت و همچنین راه کار دائمی سیب اپ از طریق وب سایت سیباپ به کاربران گرامی اطلاع رسانی خواهد شد.
همچنین اعلام میکنیم که نسخه جدید سیباپ طی چند روز آینده منتشر خواهد شد و مارکت iOS سیباپ مجددا در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت.
سیباپ که همواره حامی جامعه iOS ایران بوده است به عنوان بزرگترین اپاستور ایرانی رسالت خود را در راستای ایجاد بستری مناسب برای ارائه اپلیکیشنهای iOS ایرانی حفظ کرده است. خبر خوب آنکه تیم سیباپ در طول ماههای گذشته برای اولین بار به تکنولوژی دست یافته است تا نسخهای را ارائه دهد که هرگز از سوی اپل مورد تهدید ابطال مجوز قرار نگیرد و سیباپ بدون هیچ تهدیدی همواره در دسترس کاربران گرامی باشد. این نسخه به زودی منتشر خواهد شد.