در آغاز سال میلادی جاری، فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا به یک شی فضایی در دوردستها با نام اولتیما تیولی (Ultima Thule) چشم دوخت. حاصل این ماموریت، تصاویری شفاف و باکیفیت بوده که ناسا به تازگی منتشر کرده است.
کاوشگر نیوهورایزنز یا افق های نو، این تصاویر تازه از اولتیما تیولی را روز اول ژانویه 2019 در فاصله نسبتا نزدیکی از آن (6613 کیلومتری) ثبت کرد. این شی مرموز ترنس-نپتون (اجرامی در حال چرخش به دور خورشید از ورای مدار نپتون) که با نام رسمی 2014MU69 هم شناخته میشود، در کمربند کوییپر قرار دارد و دورترین جرم فضایی است که از نزدیک مورد مطالعه قرار میگیرد. اسم مستعار اولتیما تیولی با معنی لغوی «انتهای دنیا» را نیز، به همین دلیل روی آن گذاشتهاند.
پیشتر هم دانشمندان اطلاعاتی درباره 2014MU69 داشتند و از ظاهر عجیب دو تکه و پنکیک مانند آن آگاه بودند؛ اما این عکسهای باکیفیت، جزئیاتی را به تصویر میکشند که در گذشته قابل رویت نبود. به عنوان مثال حالا میتوان عوارضی دایرهای شکل یا چالههایی عمیق را روی پیکر اولتیما تیولی دید.
به گفتهی مقامات ناسا، نیوهورایزنز به لطف انجام محاسبات دقیق در چندین کشور؛ حتی بیشتر از هدف اصلی خود یعنی پلوتو، به اولتیما تیولی نزدیک شد. برای این منظور، کاوشگر فضایی ناسا با سرعتی بالغ بر 51 هزار کیلومتر در ساعت، مسیر کمربند کوییپر را در پیش گرفت و 1.6 میلیارد کیلومتر از پلوتو دور شد. با این حال «آلن استرن» یکی از مسئولان تیم عملیات، اذعان کرد احتمال زیادی وجود داشت که دوربین کاوشگر به دلیل میدان دید محدود، فرصت شکار این شی فضایی را از دست بدهد. اما به هر حال ماموریت موفقیتآمیز بود.
تصویر بالا که با استفاده از 9 عکس جداگانه خلق شده است، اولتیما تیولی را با بیشترین جزئیات ممکن نمایش میدهد. همچنین تصویر متحرک زیر، از 14 عکس مختلف تشکیل شده که کاوشگر افق های نو با دوربین شناسایی دوربرد خود (LORRI) ثبت کرده است.
اینها بهترین عکسهایی هستند که میشد از جسمی با فاصله 6.6 میلیارد کیلومتر از زمین گرفت و همین تصاویر، میتوانند موضوع تحقیقات چندین سالهای باشند برای شناخت بهتر اولتیما تیولی و آنچه در ورای منظومه شمسی میگذرد. البته ماموریت افق های نو هنوز پایان نیافته و همچنان به اکتشافات جدید در کمربند کوییپر ادامه خواهد داد.