پلاستیک در حال حاضر یک چالش جهانی محسوب می شود. نروژی ها اخیرا با استفاده از یک شیوه کارآمد موفق به بازیافت ۹۷ درصدی بطری های پلاستکی در کشور خود شده اند.
نروژ از تمامی کشورهای دنیا در زمینه بازیافت بطری های پلاستیکی پیشی گرفته است تا جاییکه در حال حاضر بازیافت بطری های پلاستیکی به میزان ۹۷ درصد در این کشور صورت می گیرد.
نروژ موفق به توسعه یکی از موثرترین و زیست محیطی ترین روش ها برای بازیافت بطری های پلاستیکی شده است که می تواند انقلابی مهم در این حوزه باشد، تا جاییکه بسیاری از کشورهای پیشرفته در صدد راه اندازی این سیستم در سرزمین خود هستند. روش جدید به کشور نروژ این امکان را داده تا ۹۷ درصد از بطری های پلاستیکی خود را بازیافت کند.
پژوهشگران این کشور تاکید دارند که در مجموع تنها یک درصد بطری های پلاستیکی در این کشور به محیط زیست ورود می کنند. پس از بازیافت، ۹۲ درصد بطری های پلاستیکی قابلیت آن را دارند تا دوباره در ساخت پلاستیک مورد استفاده واقع شوند.
بازیافت پلاستیک در دنیا
این مدل از بازیافت دستاوردی عظیم به حساب می آید. عظمت این دستاورد زمانی مشخص می شود که بدانیم ۹۱ درصد پلاستیک تولیدی در سراسر جهان بازیافت نمی شود و در حدود ۸ میلیون متریک تن از آن هر ساله سر از اقیانوس ها در می آورند.
در کشور ایالات متحده میزان و نرخ بازیافت مواد پلاستیکی تنها ۳۰ درصد است و در بریتانیا نیز این رقم بین ۲۰ تا ۴۵ درصد می باشد. اما دولت نروژ با این روش نشان داد که مقوله بازیافت را به شکلی جدی پیگیری کرده است.
در دنیای امروز برای بسیاری از کشورها بصرفه تر خواهد بود تا به تولید محصولات پلاستیکی از مواد دست او بپردازند تا اینکه این محصولات را با مواد بازیافت شده تولید کند. بر همین اساس دولت های مختلف با دادن امتیازاتی سعی می کنند تولید کنندگان را به استفاده از پلاستیک بازیافت شده سوق دهند تا در نهایت محیط زیست را از شر پلاستیک تا حدودی رها کنند.
شرکتی که مبادرت به بازیافت بطری های پلاستیکی در نروژ می کند تاکید دارد که باید این فرهنگ بتدریج در میان مردم نهادینه شود که در زمان خرید محصول در واقع ظرف محصول را قرض گرفته اند و به آنها متعلق نیست. دولت نروژ همچنین با اختصاص مالیات های سنگین بر محصولات پلاستیکی سعی دارد تا تولیدکنندگان آن را محدود کند.
کشور نروژ می خواهد در صورت بازیافت ۹۵ درصدی محصولات پلاستیکی، تمامی تولید کنندگان این محصولات را از دادن مالیات معاف کند.
مدل ارائه شده برای بازیافت در کشور نروز باعث شده تا کشورهای دیگر نمایندگان خود را به نروژ اعزام کنند تا بتوانند این کشور را راضی کنند که سیستم بازیافتی را در اختیار آنها نیز قرار دهد. از جمله این کشور ها می توان به اسکاتلند، هند، چین، استرالیا و چندین کشور دیگر اشاره کرد.
در حال حاضر کشور نروژ پیش قراول است، اما آلمان و لیتوانی خود را به این کشور نزدیک کرده اند و سعی دارند این سیستم را در کشور خود پیاده سازی نمایند. با این وجود نمی توان گفت مدلی که در نروژ پیاده شده است ایده آل مطلق است و به یقین هنوز راه برای ارتقا صنعت بازیافت باز است. در این کشور برآورد شده که ۱۵۰ هزار بطری سالانه از ورود به چرخه بازیافت باز می مانند که از نظر کشور نروژ رقم بالایی است.