بررسی جدید دانشمندان نشان میدهد روند ذوب یخچال های هیمالیا مرکزی در هند، چین، نپال و بوتان دو برابر شده است. دانشمندان دلیل اصلی این اتفاق را افزایش دمای زمین عنوان کردند.
دانشمندان در جدیدترین بررسیهای خود بر روی یخچالهای رشته کوه هیمالیا مرکزی واقع در کشورهای هند، چین، نپال و بوتان به اطلاعات جدیدی دست پیدا کردند. بررسی آنها نشان میدهد در این مناطق ذوب شدن یخها در قرن 21 نسبت به 25 سال گذشته حدود 2 برابر شده است. محققان در گزارشی که منتشر کردند دو برابر شدن روند ذوب یخچال های هیمالیا را با افزایش دما زمین مرتبط میدانند.
اهمیت افزایش روند ذوب یخچال های هیمالیا
یخچال های هیمالیا به عنوان قطب سوم زمین محسوب میشوند و میزان وجود یخ در این ناحیه نیز بسیار زیاد است. از سویی با ذوب یخها روانآبی شکل میگیرد که قادر است به خوبی پرجمعیتترین کشورها را تغذیه کند. از این رو بقای یخچال های هیمالیا در رشد چشمگیر جمعیت در این مناطق و جلوگیری از جنگ بر سر منابع آبی تاثیرگذار است. بررسی جدید دانشمندان به خوبی نشان میدهد که گرم شدن دمای زمین باعث دو برابر شدن روند ذوب یخچال های هیمالیا شده است که این موضوع تا پیش از آن به تایید نرسیده بود. در همین رابطه جوزف شیا فردی، از دانشگاه بریتیش کلمبیای شمالی عنوان کرد حتی یخچال های هیمالیا که در بلندترین کوههای دنیا نیز قرار دارند، تحت تاثیر افزایش دمای جهانی قرار گرفتهاند که این افزایش دما با سوختن سوختهای فسیلی ارتباط مستقیمی دارد.
محققان در این مطالعه حدود 650 یخچال هیمالیا را در یک برش عرضی 1 هزار و 243 مایل از مناطق کوهستانی مورد بررسی قرار دادند که در واقع 55 درصد از کل حجم یخ این مناطق را در بر میگیرد. در این تحقیق از عکسهای ماهواره ناسا و عکسهای غیرمحرمانه ماهواره جاسوسی جنگ سرد نیز استفاده شده است که چنین تصاویری به محققان کمک کرد تا بتوانند مجموعهای از مدلهای سه بعدی ارتفاعی دیجیتال از هر یخچال را ایجاد کنند. همچنین محققان تغییرات جرم یخچالها را در بازههای مختلفی زمان از گذشته تاکنون مورد بررسی قرار دادند که برای چنین کاری قدرت بازسازی یخچالها در طول تاریخ و اندازهگیری سطح فعلی یخچالها توسط ماهوراههای پیشرفته بررسی شده است.
محققان به چه جزئیاتی دست پیدا کردند؟
در این گزارش آمده است از تمامی حجم یخ در مناطق مورد بررسی در سال 1975، فقط 87 درصد از آن در سال 2000 میلادی همچنان باقی مانده بود، همچنین فقط 76 درصد از آن مقدار در 16 سال بعد قابل مشاهده است. در همین رابطه جاش ماورر، نویسنده اصلی این مقاله از دانشگاه کلمبیا عنوان کرد بین سالهای 1975 تا سال 2000 میلادی قسمت اصلی هیمالیا به صورت متوسط هر سال حدود 4 میلیارد تن یخ خود را از دست داده است، اما شرایط زمانی وخیمتر میشود که در بین سالهای 2000 تا 2016 به صورت متوسط در هر سال حدود 8 میلیارد تن از یخهای یخچال های هیمالیا ذوب شده است.
همچنین گروه دیگری از محققان نیز با بررسیهای خود به این نتیجه رسیدهاند آبی که با ذوب یخچالهای هیمالیا جریان پیدا میکند، از مقدار مورد نیاز حدود 1.6 برابر بیشتر است. چنین مقدار آبی برای حفظ تعادل یخچالها و میزان بارش برف نیز زیاد است. به طور کلی اگر انتشار گازهای گلخانهای به میزان چشمگیری کاهش نیابد، تا سال 2100 دو سوم یخچال های هیمالیا ذوب خواهد شد.
تردیدها
در میان محققان در خصوص علت اصلی دو برابر شدن روند ذوب یخچال های هیمالیا تردیدهایی وجود دارد که البته در مناطقی میزان بارشها نیز کاهش پیدا کرده است. چنین موضوعی باعث کاهش سایز یخچالها میشود، اما به تاثیر رسوبهای دودههای ناشی از خودروها و نیروگاههای با سوخت زغال سنگ در جنوب آسیا نیز توجه ویژهای نشده است. یخچالهایی که از محدوده مطالعه شده خارج هستند، دارای روند ذوب متعادلی بوده و ابعاد آنها ثابت است.