امکان افزایش قد در سنین بزرگسالی را میتوان سوال رایج افراد زیادی دانست. ما در این مقاله قصد داریم احتمال افزایش قد در سنین بالا را مورد بررسی قرار دهیم.
برخی افراد از قد خود ناراضی هستند و آرزو دارند که قد بلندی داشته باشند. متاسفانه روشهای زیادی برای افزایش قد در بزرگسالان وجود ندارد، یعنی پس از 18 سالگی، بیشتر روشها برای افزایش قد همانند تغذیه و ورزش مناسب، موثر نخواهد بود. با این حال، روشهایی برای بلندتر دیده شدن قد و جلوگیری از کوتاهی آن که با افزایش سن متداول است، وجود دارد.
عوامل تعیینکننده قد
قد افراد توسط طیف وسیعی از عوامل تعیین میشود که در این مقاله به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد، از جمله:
- ژنتیک
- ارتباط جنسی
- شرایط پزشکی خاص
- تغذیه
- ورزش
میزان قد اکثر افراد به ژنتیک مربوط است. نتایج مطالعات انجام شده روی میزان قد برادرهای دوقلو نشان میدهد که بزرگترین عامل در تعیین میزان بلندی قد، وراثت است. در حقیقت، اگر والدین یک فرد دارای قدی بلند باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که قد فرزندانشان هم بلند باشد. در مقابل، اگر والدین فرد کوتاه قامت باشند، احتمال این که فرزند هم کوتاه قد باشد، بسیار زیاد است. رابطه جنسی را میتوان یکی دیگر از عواملی دانست که در تعیین قد افراد، نقش دارد. به طور کلی، زنان نسبت به مردان دارای پتانسیل کمتری برای بلندی قد هستند. برخی شرایط پزشکی هم میتوانند در تعیین قد افراد نقش داشته باشند، از جمله:
- غول پیکری یا ژیگانتیسم
- کوتولگی یا کوتاه قدی
- آرتروز
- بیماری سلیاک درمان نشده
- سرطان
- هر شرایطی که مستلزم استفاده طولانی مدت از استروئیدها باشد
- سندرم داون
- سندرم ترنر
- سندرم مارفان
یکی دیگر از عواملی که میزان قد افراد را تحت تاثیر قرار میدهد، تغذیه است. مصرف مواد غذایی مناسب که شامل ویتامینها و مواد معدنی باشد، در رشد افراد موثر خواهد بود. همچنین افرادی که تغذیه نامناسبی داشته باشند، ممکن است قد آنها به اندازه کافی رشد نکند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف مواد غذایی مناسب میتواند در بلندی قد افراد نقش داشته باشد، بنابراین کودکانی که از رژیم غذایی سرشار از کلسیم، پروتئین و سایر مواد مغذی بهره میبرند از پتانسیل رشد خود، حداکثر استفاده را خواهند کرد. یکی دیگر از عوامل موثر در رشد و قد کودک، فعالیت بدنی و ورزش کردن است، زیرا فعالیت بدنی موجب ترشح هورمون رشد میشود. با آزاد شدن این هورمون، رشد استخوانها در کودکانی که ورزش میکنند، میتواند بیشتری از کودکانی باشد که تمایلی به ورزش کردن ندارند. بیشتر دختران در سنین 14 تا 15 سالگی به قد کامل خود میرسند و این سن در پسران تا 16 سالگیست . رشد قد پس از 19 سالگی، بسیار بعید است.
روش های افزایش قدر در بزرگسالان
در حالی که پس از رشد استخوانها، راهی برای افزایش قد وجود ندارد، اما روشهایی برای بلندتر دیده شدن قد افراد وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
قرار گرفتن در وضعیت مناسب
ایستادن و نشستن در وضعیت مناسب، نه تنها باعث میشود که افراد، قد بلندتر به نظر برسند، بلکه در جلوگیری از سردرد و کمردرد که غالبا با خمیدگی همراه است هم موثر خواهد بود. یک شخص به منظور ایستادن در وضعیت مناسب، باید از نکات زیر پیروی کند:
- شانهها را عقب نگه دارد
- شکم را به سمت ستون فقرات بکشد
- سطح سر را مطابق با بدن خود نگه دارد
- پاها را به عرض شانه از هم باز کند
- از قفل کردن و پیچیدن زانوها به هم بپرهیزد
- دستانتان را به طور طبیعی در کنارتان قرار دهد
برای نشستن در وضعیت مناسب، باید موارد زیر انجام شوند:
- هنگام نشستن، کف پا را صاف نگه دارید
- ارتفاع صندلی را تنظیم کرده و طوری بنشینید که پاهایتان صاف بماند و کف پاها به زمین برسد
- یک بالش در قسمت پشت خود قرار دهید
- شانههایتان را آزاد گذاشته و به آنها استراحت دهید
نشستن در وضعیت مناسب موجب میشود که فضای میان مهرهها حفظ شود و این مسئله ممکن است باعث بلندتر شدن قد فرد شود.
تقویت عضلات مرکزی
تقویت عضلات مرکزی میتواند به بلندتر دیده شدن قد افراد، کمک کنند. عضلات اصلی، در حقیقت عضلات شکم و موازی با ستون فقرات هستند که در حفظ ستون فقرات، موثر خواهند بود. هنگامی که این عضلات، ضعیف شوند، ستون فقرات عملکرد درستی نداشته و تحت فشار قرار خواهند گرفت. یک فرد میتواند برای داشتن عضلات مرکزی قویتر، تمرینات زیر را انجام دهد:
- درگیر کردن عضلات شکم و فشار آرام بر روی آن
- دراز کشیدن به پشت و خم کردن زانوها
- بالا نگه داشتن پاها، شکم، دستها و سر از زمین
روش های جلوگیری از کاهش قد
به طور کلی، بزرگسالان نمیتوانند اقدامات زیادی برای افزایش قد انجام دهند، اما روشهایی برای جلوگیری از کاهش قد آنها وجود دارد. پس از سن 40 سالگی، افراد ممکن است به دلایل مختلفی همانند پوکی استخوان، فشرده سازی ستون فقرات و سایر موارد، کاهش قد را تجربه کنند. این مسئله میتواند به مرور زمان کاهش قابل توجهی از قد را به همراه داشته باشد. افراد میتوانند برای مقابله با کاهش قد، اقدامات زیر را انجام دهند:
- تغذیه مناسب، علیالخصوص دریافت مقدار زیادی کلسیم
- انجام تمرینات وزنهبرداری به صورت مرتب جهت مقابله با کاهش عضلات در بدن
- مصرف فراوان آب و نوشدنی
- خودداری از مصرف سیگار
- داشتن استراحت کافی
آیا میتوان میزان بلندی قد را افزایش داد؟
پاسخ روشن است، خیر. بزرگسالان نمیتوانند پس از اتمام رشد استخوانها، قد خود را افزایش هند. با این حال، روشهای زیادی برای بهبود وضعیت قد در بزرگسالان و قد بلند بودن در نظر دیگران، وجود دارد. همچنین افراد میتوانند با افزایش سن، اقدامات پیشگیرانهای در برابر کوتاه شدن قد خود انجام دهند.