حسگر پوستی بادینت با انرژی وایرلس فعالیت بدن را کنترل می‌کند

حسگر پوستی بادینت با انرژی بیسیم فعالیت بدن را کنترل می‌کند

حسگر پوستی بادینت (BodyNet) یکی از تازه‌ترین اختراعات محققان دانشگاه استنفورد است که در کنار وزن و حجم بسیار کم، انتقال اطلاعات و انرژی را به روشی نوآورانه و شگفت‌انگیز انجام می‌دهد. در بررسی این دستاورد با گجت نیوز همراه باشید.

پژوهشگران دانشگاه استنفورد آمریکا به تازگی نوعی حسگر پوستی با نام بادینت (BodyNet) را طراحی کرده‌اند که همانند یک استیکر به پوست می‌چسبد و با حجمی بسیار کم، اطلاعات مهمی را در مورد فعالیت بدنی شخص جمع‌آوری می‌کند.

به طور معمول چنین سنسورهایی به دلیل نیاز به انرژی و باطری، با ظاهری زمخت و حجیم ساخته می‌شوند و از آنجایی هم که داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط آن‌ها باید به یک گیرنده ارسال شود، استفاده از آنتن در آن‌ها حجم این وسایل را بیشتر می‌کند. از طرف دیگر به‌کارگیری آنتن و باطری در این حسگرها بر روی رفتار و سلامت کاربر تاثیر می‌گذارد.

حسگر پوستی بادینت همانند یک ورقه نازک به پوست چسبیده و داده‌های ارزشمندی را جمع‌آوری می‌کند

با این وجود سنسور پوستی بادینت که از اتصال RFID برای ارسال داده و دریافت انرژی از یک گیرنده در داخل لباس شخص کمک می‌گیرد، درست مثل یک باند چسبناک به پوست چسبیده و در کنار انعطاف‌پذیری، اطلاعاتی از جمله ضربان قلب، دمای بدن، نرخ تنفس و فعالیت عضلات را ثبت می‌کند.

محققان گفته‌اند که ساخت آنتن این حسگر پوستی از تمامی قسمت‌های دیگر بیشتر دردسرساز بود؛ با اینکه برای ایجاد آنتن تنها لازم بود که جوهر فلزی بر روی یک صفحه پلاستیکی پرینت شود، آزمایش‌ها نشان داد که با حرکت بدن شخص سیگنال ارسالی از آنتن ضعیف می‌شود. به همین دلیل بود که دانشمندان استنفورد مجبور به توسعه سیستم خاصی از فناوری RFID شدند که این ضعیف شدن سیگنال را جبران می‌کرد. از طرف دیگر گیرنده دستگاه برخلاف سنسور پوستی حجیم‌تر است و از طریق بلوتوث به تلفن هوشمند و یا کامپیوتر کاربرد متصل می‌شود.

در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش در طراحی این محصول نیاز به نزدیک بودن حسگر پوستی و گیرنده است، اما انتظار می‌رود که برای استفاده‌هایی مانند کنترل الگوی خواب و یا مشکلات قلبی عروقی، چنین موضوعی در کارایی بادینت مشکلی ایجاد نکند. با این حال محققان اعلام کرده‌اند که برای استفاده‌های پیچیده‌تری مانند ردیابی فعالیت‌های بدن در حین ورزش‌های سنگین نیاز به پیشرفته‌تر کردن سیستم آنتن دهی این حسگر وجود دارد. از طرف دیگر این ایده هم مطرح شده که برای تقویت سیگنال می‌توان آنتن وسیله را به پارچه لباس کاربرد دوخت.

برنامه‌های دیگری هم برای ساخت حسگرهای پیشرفته‌تری وجود دارد که با استفاده از عرق بدن، اطلاعات موردنیاز در مورد شخص را جمع‌آوری می‌کنند. دانشمندان امیدوارند که در آینده نزدیک با ساخت چنین حسگرهای پوستی بتوان فعالیت کل بدن را به روشی ساده و کارآمد زیر نظر گرفت و از این طریق به بیماران، ورزشکاران حرفه‌ای و افرادی که نیاز به کنترل وضعیت جسمی خود دارند،‌ کمک کرد.