ترس

ریشه های روانی لذت ترس در خانه جن زده

آیا شما هم جزء آن دسته افرادی هستید که تجربه ترس را جزء تجارب لذت بخش می دانید؟ در این صورت باید از خودتان بپرسید که چرا در مواردی ترس نه تنها تجربه ناخوشایندی نیست بلکه لذت بخش هم هست.

در مورد برخی از افراد تجربه ترس نوعی احساس هیجان و لذت ایجاد می کند. شاید شما هم جزء آن افرادی باشید که در مواردی این احساس را تجربه ای فرح بخش می دانید، اما چرا باید انسان ها از آن لذت ببرند؟

وارد خانه ای می شوید که گفته می شود جن زده است. ضربان قلبتان بشدت سریع تر می شود و تپش آن را در سینه خود با صدای بلند احساس می کنید. ترس از تاریکی و مواجهه با پدیده های نا آشنا تمام تنتان را می لرزاند، اما باز ادامه می دهید، زیرا این احساس لذت بخش است.

جشن هالووین را که همه می شناسید. شرکت کنندگان در این جشن سعی دارند با پوشش های عجیب لذت ترس را تجربه کنند. از خانه جن زده و جشن هالووین که بگذریم می بینیم کم نیستند علاقمندان به فیلم هایی در ژانر وحشت که با دیدن این فیلم ها بشدت هیجان زده می شوند.

ساختار روانی جویندگان ترس

برای جویندگان ترس، این احساس تنها تجربه ای لحظه ای و لذت بخش نیست بلکه بخشی از زندگی و بسیار مهم است. این احساس شاید جزء معدود راهکارهای آنها برای لذت بردن از زندگی باشد. ساختار روانی آنها به گونه ای است که سرگرمی ها اصلی خود را در تماشای فیلم های ترسناک، ماشین سواری با سرعت بالا، پرش با چتر از هواپیما، بالا رفتن از خطرناک ترین مسیر کوهستان و یا ورود به یک خانه تاریک جن زده تعریف می کنند.

جویندگان ترس و وحشت دارای خصلت های روانی جالبی هستند؛ آنها در مقابل یکنواختی زندگی بشدت حساسند و به محرک های قوی نیاز دارند. آنها افرادی خود جوشند و تمایل دارند تا در معرض پدیده های جدید قرار بگیرند. در واقع هیجان و ماجرا جویی بخش مهمی از زندگی آنها را شکل می دهد و به همین دلیل دست به انجام ورزش های خطرناک می زنند.

ترس

برای شناسایی این خصیصه، روانشناسان تست هایی را اجرا می کردند که به طور سنتی تنها دو پاسخ اجباری داشتند (برای مثال، شما X یا Y را ترجیح می دهید؟) اما اکنون این تست ها با استفاده از مقیاس ۴ یا ۵ نقطه ای (به عنوان مثال، با مخالفت شدید با توافق جدی) جواب می دهند.

افرادی که در آزمون ها نمره بالاتری می گیرند، تمایل دارند به دنبال تجربیات ترسناک باشند، در حالی که نمرات پایین متعلق به افرادی است که تمایل دارند به تجربه های ایمن و قابل پیش بینی بپردازند. آنهایی که نمرات بالاتری دریافت می کردند با گروه دوم تفاوت های جالبی داشتند و به شکل مشخصی از سطوح آدرنالین پایین تری برخوردار بودند. همچنین سطح کورتیزول آنها پایین بود، اما سطح انتقال دهنده عصبی دوپامین در آنها بالاست. برای آنها قرار گرفتن در یک خانه تاریک و جن زده تجربه ای لذت بخش و بدون استرس است.

تحقیقات نشان داد که جویندگان ترس استرس کمتری از خود نشان می دهند و در زمان انجام ورزش های خطرناک عملکرد بهتری دارند. بر همین اساس گزینه های مناسبی برای مشاغل ترسناک مانند پزشکی اورژانس و یا پرستاری هستند.

جستجوی احساسات شدید و ترس، خصیصه ای روانی است که در دوران کودکی در فرد شکل می گیرد. شاید بتوان سن ۳ سالگی را مهمترین سن در شکل گیری این خصیصه عنوان نمود. اما این خصیصه به یک باره بروز نمی کند، بلکه در طیف سنی ۱۶ تا ۱۹ سالگی خود را نشان می دهد و تقریبا پس از ۱۹ سالگی به اوج خود می رسد. به همین خاطر است که سازندگان فیلم های ژانر وحشت در واقع فیلم های خود را بری این طیف سنی می سازند.

همچنین پژوهش ها نشان داده است که پسرها از لحاظ جستجوی احساسات شدید، قوی تر از دختر ها ظاهر می شوند. احتمال می رود این تفاوت ناشی از عوامل فرهنگی باشد، زیرا هر دو جنس از لحاظ تمایل به تجربه های شدید در یک سطح هستند، اما به شیو های مختلف آن را بروز می دهند.

برای جویندگان احساس هر لحظه را می توان به یک تجربه جدید اختصاص داد. آنها حتی با خوردن یک غذای جدید نیز احساس لذت می کنند و برایشان هر چیز عجیب تر می تواند تجربه ای بهتر تلقی شود.

ذهن آنها به مانند موزه ای است که حتی یک مزه جدید نیز می تواند تجربه ای جدید برای موزه باشد. تجربه های جدید در واقع آثار عتیقه ای هستند که هر روز به موزه ورود کرده و بر عظمت این موزه می افزایند. برای آنها مهم نیست که طعم غذا ضرورتا خوب باشد زیرا حتی یک مزه بد و چشیدن آن می تواند برای موزه ذهن لذت بخش باشد.

مطالعات نشان داده است که جویندگان احساسات شدید در دو جنس مرد و زن با هم تفاوت دارند. مردها تمایل با انجام فعالیت های خطرناک و ماجراجویی دارند، اما زنان جوینده احساسات شدید رو به سوی تجربیات جدید می آورند. احتمال می رود تفاوت زن و مرد در این زمینه به خاطر فاکتورهای فرهنگی شامل جامعه پذیری و آموزش باشد و عامل بیولوژیکی نقشی در این تفاوت جنسیتی ندارد.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*