با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا نگرانیهای زیادی در مورد انتقال آن از حیوانات خانگی به انسانها به وجود آمده است، اما آیا بیماری کووید 19 از حیوانات به انسانها منتقل میشود؟
حسامالدین اکبرین، استادیار بخش اپیدمیولوژی و زئونوزهای دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران عنوان کرد طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE)، جامعه جهانی دامپزشکی (WVA)، جامعه جهانی دامپزشکی حیوانات کوچک (WSAVA) و طبق بررسیهای انجام شده، در مورد انتقال ویروس کرونا به حیوانات خانگی نگرانی زیادی وجود ندارد.
ویروس کرونا از حیوانات خانگی به انسان منتقل نمیشود
مشاور رئیس سازمان نظام دامپزشکی در ادامه بیان کرد کروناویروس را باید مشابه آنفلوانزای H1N1 دانست که در سال 2009 میلادی از یک مزرعه پرورش خوک در مکزیک شیوع پیدا کرد و در مدت کوتاهی از خوک به انسان منتقل شد. این ویروس سرانجام به واسطه انتقال انسان به انسان از مکزیک به آمریکا و قاره اروپا انتقال پیدا کرد. آنفلوانزای H1N1 دارای منشا حیوانی یا همان خوک بود و به همین دلیل آن را آنفلوانزای خوکی نامیدند، اما پس از این که به مرحله انتقال انسان به انسان و پاندمی رسید، دیگر شواهدی از وجود آن در حیوانات مشاهده نشد و مجددا نام آن را از آنفلوانزای خوکی به آنفلوانزای H1N1 تغییر دادند.
اکبرین در ادامه افزود البته در شرایط فعلی کرونا ویروس فقط در فاز انتقال انسان به انسان قرار دارد و گزارشی از انتقال کرونا از حیوانات به انسان اعلام نشده است. وی تاکید کرد حیوانات خانگی را میبایست به مدت 14 روز از صاحبان آنها که مبتلا به کرونا شدهاند، قرنطینه کرد. همچنین به صاحبان حیوانات و افراد در تماس با حیوانات خانگی توصیه میشود همواره دستهای خود را پیش و پس از تماس و معاینه حیوانات بشویند.
احتمال انتقال کرونا از راه مواد غذایی با منشا حیوانی
مشاور رئیس سازمان نظام دامپزشکی در این خصوص عنوان کرد:
گزارشهایی از مشاهده ذرات ویروسی در مدفوع برخی افراد دیده شده است. از این رو توصیه میشود از خرید و مصرف مواد غذایی با منشا دامی خام، نیمپخته، قطعهبندی و فرآوری شده با دست تا اطلاع ثانوی پرهیز شود. طبق ابلاغیه سازمان دامپزشکی کشور، فروشگاههای عرضهی مواد پروتئینی با منشا دامی، مجوز عرضهی محصولات قطعهبندی شده و فرآوری شده با دست را نیز ندارند. توصیه میشود گوشت قرمز ممهور به مهر سازمان دامپزشکی کشور و مرغ هم به شکل بستهبندی کامل خریداری شود. به هیچ عنوان به فروشندگان اجازه خرد کردن و قطعه قطعه کردن محصولات پروتئینی با منشا حیوانی داده نشود؛ زیرا از نظر سازمان دامپزشکی ممنوع است. همچنین توصیه میشود شیر به صورت خام خریداری نشود و از شیر و لبنیات پاستوریزه و استریلیزه استفاده کنید.