به تازگی خبر رسیده که ناسا با پردازش مجدد برخی تصاویر قمر اروپا (Europa) سیاره مشتری که بیش از بیست سال پیش به ثبت رسیدهاند، از جزئیات و اطلاعات جدیدی در مورد این جرم آسمانی شگفتانگیز پردهبرداری کرده است.
اخیرا چند مورد از تصاویر قمر اروپا (Europa) سیاره مشتری که در دهه 90 میلادی ثبت شده بودند، مجددا مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند و دانشمندان آژانس فضایی آمریکا توانستند جزئیات ارزشمندی را با تحلیل دوباره این تصاویر تاریخی کشف کنند.
به کمک تکنولوژی جدید و بسیار پیشرفتهای مخصوص پردازش تصاویر، دانشمندان ناسا عکسهای تهیه شده از قمر اروپا را به تازگی پردازش کردند و آنچه هماکنون با نام «ناحیه هرج و مرج» شناخته میشود را به دنیای ستاره شناسی نشان دادند؛ این تصاویر به کمک فضاپیمای گالیله در اواخر دهه 90 میلادی به ثبت رسیده بودند و دلیل انتخاب اسم مورد نظر هم جزئیات خیره کننده از برآمدگیهای سطحی گوناگونی بوده که در عکسهای جدید روی این قمر شگفتانگیز دیده میشوند.
با توجه به صحبتهای محققان ناسا، فناوری جدید این امکان را فراهم کرده تا با سر زدن به دادههای بیش از دو دهه پیش، اطلاعاتی را به دست آوریم که در نوع خود منحصر به فرد هستند. ناحیه هرج و مرج وضعیت سطحی بیست سال پیش جرمی آسمانی را نشان میدهد که به واسطه ویژگیهای ستاره شناسی گوناگون، مدتها مورد توجه دانشمندان سراسر دنیا قرار گرفته است.
علت اهمیت تصاویر قمر اروپا
همانطور که از تصاویر قمر اروپا پیداست، این جرم آسمانی به واسطه لایههای سطحی یخزده خود که با مسیرها و خطوط عظیم تیره رنگ پوشانده شدهاند، شناخته میشود. از مدتها پیش محققان ناسا به دنبال مشخص کردن جزئیات سطحی اروپا به کمک تکنیکهای مختلف عکسبرداری و پردازش تصاویر بودهاند و آنچه در بالا میبینیم تنها گواهی بر نظریهپردازی انجام شده توسط دانشمندان در سالها پیش بوده است.
ناسا این تصاویر شگفتانگیز را پنجشنبه گذشته منتشر کرد و تنها گوشهای از برآمدگیها، شیارها، فرورفتگیها، خطوط متقاطع عظیم و همچنین ترکهای به وجود آمده در پوسته یخی قمر اروپا را به ما نشان داد؛ اما انتشار این تصاویر توجهها را به برنامه دیگری با نام «فضاپیمای کلیپر اروپا» (Europa Clipper) جلب کرد.
اینطور که به نظر میرسد، در سال 2024 ناسا قصد دارد تا یک ربات شگفتانگیز را برای کاوش قمر اروپا به سمت سیاره مشتری پرتاب کند. فضاپیمای مورد نظر با انجام تعداد زیادی چرخش به دور اروپا، اطلاعات مهمی را در مورد وضعیت این قمر و اقیانوسهای عظیمی که در زیر لایههای یخ سطحی پنهان شدهاند، جمعآوری خواهد کرد. ناسا از مدتها پیش اعلام کرده که اروپا از لحاظ پتانسیل میزبانی از حیات فرازمینی بسیار جالبتوجه بوده و اگر قرار باشد که محققان در جایی خارج از اتمسفر زمین نشانهای از حیات پیدا کنند، قمر اسرارآمیز سیاره مشتری یکی از این مکانهای احتمالی به شمار میرود.