اخیرا عکسی با نام تصویر هنری ناسا از طرف این آژانس فضایی منتشر شده که وضعیت یک سیاره همانند زمین در منظومهای دیگر را نشان میدهد؛ با وجود تلاش برای پیدا کردن چنین سیارههایی، این عکس در نوع خود منحصر به فرد است.
تصویر هنری ناسا که به تازگی توسط این سازمان فضایی در اختیار علاقهمندان قرار گرفته، منظرهای بر روی یک سیاره دیگر را نشان میدهد که در منظومهای دیگر به دور یک ستاره میچرخد؛ سالهاست که دانشمندان ناسا به دنبال کشف سیارههای فرازمینی با قابلیت میزبانی از حیات هستند و عکس تازه منتشر شده هم شرایط احتمالی چنین سیارهای را به ما نشان میدهد.
ناسا تاکنون چندین هزار سیاره فراخورشیدی را در اطراف زمین کشف کرده و لیستی بلند بالا از این نوع اجرام آسمانی را تهیه کرده است؛ یکی از این سیارههای شگفتانگیز “Kepler-1649c” نام دارد که به واسطه شرایط منحصر به فرد آن و شباهتش به وضعیت محیطی بر روی زمین، مورد توجه قرار گرفته است. سیاره مورد نظر به دور یک ستاره کوتوله سرخ با نام “Kepler-1649” گردش میکند و دانشمندان هم فاصله آن از زمین را حدودا 300 سال نوری تخمین میزنند.
تصویر هنری ناسا از Kepler-1649c
تصویر هنری ناسا هم به سیاره Kepler-1649c مربوط میشود. با اینکه دانشمندان این آژانس سالهاست که به دنبال اجرام فرازمینی جالبتوجه میگردند، همچنان حجم فوقالعاده عظیمی از سیارههای فراخورشیدی هستند که نیازمند تحقیق و بررسی بوده و اطلاعات زیادی در مورد آنها در دست نیست. معمولا ناسا بر اساس اطلاعات محدود خود از سیارههای جالبتوجه، تصاویری هنری را در مورد حدس دانشمندان از وضعیت محیطی سیارههای مورد نظر منتشر میکند.
بیش از هر روش دیگر، دانشمندان ناسا اطلاعات خود در مورد اجرام آسمانی فراخورشیدی را به واسطه عبور این اجرام از مقابل ستارههای میزبانشان تهیه میکنند و در لحظه کوتاهی که یک سیاره فراخورشیدی نور ستارهاش را مسدود میکند، محققان میتوانند حدس و گمانهایی را در مورد مسائلی مانند امکان وجود حیات فرازمینی بر روی جرم مورد نظر مطرح کنند.
هرکدام از عکسهای مشابه تصویر هنری ناسا هم که به تازگی منتشر شده، بر اساس این حدس و گمانها توسط هنرمندان ماهر تهیه میشوند و راهی برای جلبتوجه بیشتر مخاطبان و علاقهمندان به دنیای شگفتانگیز فضای اطراف زمین هستند. تصویر خیالی زیر از سیاره Kepler-1649c هم به نوعی حدس و گمان دانشمندان را در مورد مناظر سطح سیاره و ستاره کوتوله سرخ آن به ما نشان میدهد؛ برای مشاهده کیفیت اصلی بر روی عکس کلیک کنید:
وضعیت سیاره Kepler-1649c
گفته شده که سیاره مورد نظر در منطقه قابل حیات منظومه خود قرار دارد؛ این منطقه به فاصله مشخصی در اطراف ستاره میزبان اطلاق میشود که اجرام آسمانی قرار گرفته در آن نه بیش از حد گرم میشوند که امکان به وجود آمدن حیات بر روی آنها از بین برود و همچنین، فاصله آنها از ستاره هم آنقدر زیاد نیست که سرمای شدید به شکلی دیگر امکان میزبانی حیات را از جرم آسمانی بگیرد.
دانشمندانی که به خلق تصویر هنری ناسا کمک کردهاند میگویند که اگر آبی بر روی Kepler-1649c وجود داشته باشد، این آب باید به شکل مایع بوده و همچنین شرایط دیگری شبیه به شرایط زمین که به شکلگیری زندگی منجر شد هم ممکن است بر روی سیاره مورد نظر برقرار باشد.
در ماموریت شگفتانگیز کپلر ناسا برای پیدا کردن سیارههای فراخورشیدی شبیه به زمین، گفته شده که سیاره Kepler-1649c از هر جرم آسمانی دیگر به زمین شبیهتر بوده و این شباهت از لحاظ فاکتورهایی مثل دمای سطحی و ابعاد سیاره در نظر گرفته میشود. همانطور که در تصویر خیالی منتشر شده دیدیم، منظره بخشی از سطح سیاره مورد نظر کوههایی شبیه به زمین دارد و با وجود نبود پوشش گیاهی، ابرهای شگفتانگیز آسمان Kepler-1649c ما را به یاد مناطق بیابانی سیاره خود میاندازد.
البته همانطور که اشاره شد احتمال شباهت این سیاره به تصویر هنری ناسا چندان هم بالا نیست و از طرف دیگر، فعلا امکان بررسی دقیقتر چنین اجرامی از فاصله نزدیک برای ناسا و آژانسهای فضایی دیگر دنیا فراهم نیست.