کاوشگر وایپر (VIPER rover) پروژه معرفی شده از سوی ناسا بوده که برای جستجو در سطح ماه و آمادهسازی فضانوردان برای اقامت بر روی این جرم آسمانی، به زودی به قمر زمین فرستاده خواهد شد.
اخیرا آژانس فضایی ناسا با معرفی شرکت مورد نظر خود که فعالیتهای مربوط به اکتشافات سطح ماه را انجام خواهد داد، از پروژه کاوشگر وایپر (VIPER rover) رونمایی کرد و بخشی دیگر از برنامههای خود برای فرستادن انسانها به ماه و همچنین ساخت اقامتگاه بر روی این جرم آسمانی را به جهانیان اعلام کرد.
سازمان فضایی ایالات متحده به تازگی اعلام کرد که شرکت استروباتیک (Astrobotic) قراردادی به ارزش 199.5 میلیون دلار را از آن خود کرده و ربات ساخت این کمپانی به زودی با قرارگیری بر روی ماه، راه را برای سفر فضانوردان به این جرم آسمانی باز خواهد کرد. وایپر نام پروژه مورد نظر ناسا و استروباتیک بوده و گفته شده که ربات مورد نظر با جستجو برای یافتن منابع گوناگون در قمر زمین، اطلاعات مهمی را به زمین مخابره خواهد کرد.
اهمیت پروژه کاوشگر وایپر از این جهت بوده که با وجود سفر فضانوردان ناسا به ماه در چندین دهه پیش، اطلاعات دقیقی در مورد منابع یخی این جرم آسمانی در دست نیست و به همین دلیل کمپانی استروباتیک مامور شده تا با تجهیزات خود روی سطح و زیر خاک ماه به دنبال منابع مورد نظر بگردد.
در صورت دسترسی به این منابع، ناسا در مراحل بعدی میتواند این آبها را به اکسیژن قابل مصرف و یا سوخت موشک تبدیل کرده و بقای انسانها و ساخت سکونتگاه ماه را تضمین کند. ماه نورد مورد نظر این آژانس فضایی برخلاف نمونههای قبلی چهار چرخ داشته و به اندازه نصف یک خودرو سواری معمولی است.
ویدیو کاوشگر وایپر ناسا
اما نکته قابلتوجه در مورد چرخهای کاوشگر وایپر توانایی کنترل مجزای هر چرخ است. ناسا اعلام کرده که امکان جابهجایی و بلند کرد هر چرخ به صورت مجزا وجود دارد؛ از این طریق اگر ماه نورد روی خاکهای بسیار نرم حرکت کرد، امکان گیر کردن آن وجود نخواهد داشت و مانور چرخها قابلیتهای شگفتانگیزی را برای جابهجایی فراهم خواهند کرد.
جزئیات پروژه وایپر
به علاوه ماه نورد وایپر توانایی حرکت بر روی زمینهایی با حداکثر 15 درجه شیب را داشته و قابلیت حرکت مجزای هر چرخ امکان انجام رنج گستردهای از حرکات را فراهم میکند. از طریق این چرخها وایپر میتواند به جلو، عقب و طرفین رفته و به شکل مورب حرکت کند و حتی درجا دور بزند. همچنین، صفحات خورشیدی تعبیه شده بر روی کاوشگر به گونهای هستند که در هر حالت به سمت خورشید قرار خواهند گرفت و انرژی مورد نیاز ربات را فراهم خواهند کرد.
البته کاوشگر وایپر برای انجام کارهای سریع ساخته نشده و با وجود حداکثر سرعت 22 سانتیمتر در ثانیه، اکتشافات خود را به آرامی انجام میدهد. گفته شده که در زمان جستجو برای آب این سرعت به نصف میرسد و همچنین، برای اولین بار ناسا با قرار دادن نورافکن بر روی ربات خود، امکان جستجو در مناطق تاریک و داخل دهانهها را هم به کاوشگر میدهد. به علاوه طیفسنجهای تعبیه شده امکان بررسی گازهای گوناگون سطحی را فراهم کرده و ابزار مختلف در نظر گرفته شده برای تجهیز این ماه نورد، به آن امکان تشخیص حضور هیدروژن، اندازهگیری دما و مشخص کردن ویژگیهای سطحی دیگر را میدهند.
ماه نشین گریفین (The Griffin) وسیله مورد نظر شرکت استروباتیک برای رساندن وایپر به قمر زمین بوده که توانایی حمل باری 500 کیلوگرمی به ماه را دارد. همانطور که در ویدیو بالا دیدیم، پس از رسیدن گریفین به ماه، سطوح شیبدار تعبیه شده امکان رسیدن وایپر به سطح را فراهم کرده و این ماه نورد را به مقصد نهاییاش خواهند رساند. گفته شده که در سال 2023 این کاوشگر به ماه فرستاده خواهد شد و ماموریت خود را از قطب شمال این جرم آسمانی شروع خواهد کرد.