در شنبه گذشته شرکت هوافضای خصوصی اسپیس ایکس مجموعه دیگری از ماهوارههای استارلینک (Starlink) را به فضا فرستاد و به هنگام پرتاب موشک، مناظری خیره کننده و بینظیر را به وجود آورد.
ماهوارههای استارلینک (Starlink) کمپانی اسپیس ایکس به منظور فراهم کردن اینترنت جهانی به فضا پرتاب میشوند و از مدتی پیش این شرکت هوافضای خصوصی، چندین نمونه از این تجهیزات را به فضا فرستاده است. در همین رابطه، شنبه گذشته اسپیس ایکس تازهترین گروه از ماهوارههای اینترنتی خود را از فلوریدای آمریکا به فضا فرستاد و در حین انجام ماموریت پرتاب، صحنهها و مناظری خیره کننده و حیرتانگیز را در آسمان مناطق اطراف به وجود آورد.
پروژه ماهوارههای استارلینک
علاقهمندان میگویند که بهترین زمان برای تماشای پرتاب موشک به فضا، در زمان نزدیک غروب و یا طلوع آفتاب است؛ در این موقع تاریکی در سطح زمین سایه انداخته اما نور خورشید در ارتفاعات بالاتر دیده میشود. به هنگام پرتاب موشک در چنین حالتی گازهای خروجی و تاثیرات حرکت پرتابه در آسمان و ارتفاعات بالا مناظر شگفتانگیزی را به وجود میآورند.
در 13 ژوئن 2020 (شنبه گذشته)، کمپانی اسپیس ایکس 58 عدد از ماهوارههای استارلینک خود را سوار بر یک موشک فالکون 9، در ساعت 5:21 به وقت ساحل شرقی آمریکا، از ایالت فلوریدای آمریکا به فضا پرتاب کرد. به علاوه، سه ماهواره اسکایست (SkySat) مخصوص رصد زمین هم سوار بر موشک به مدار زمین فرستاده شدند و گفته شده که این ماموریت، هشتمین سری از ماموریتهای ارسال تجهیزات استارلینک به فضاست.
تاکنون اسپیس ایکس 540 مرتبه تجهیزات ماهوارهای را با موفقیت به مدار زمین برده و پروژه شگفتانگیز استارلینک هم یکی از جالبتوجهترین اقدامات این کمپانی برای فراهم کردن اینترنت ارزان و قابل دسترس برای تمامی مردم جهان است. اسپیس ایکس قصد دارد تا پایان سال 2020 پروژه خود را به مرحله بهرهبرداری برساند و به نظر میرسد که در روزها و هفتههای آینده، شاهد پرتاب ماهوارههای اینترنتی بیشتری به فضا باشیم.
پرتاب روز شنبه
به هنگام ارسال ماهوارههای استارلینک به فضا، موشک اسپیس ایکس از فلوریدا بر فراز اقیانوس اطلس پرواز کرد و به واسطه تاثیرات نوری نزدیک به طلوع آفتاب، مناظر بینظیری توسط موشک فالکون 9 خلق شد و ساکنان مناطق و ایالتهای اطراف سکوی پرتاب موفق شدند تا تصاویر و ویدیوهای خیره کنندهای را از این اتفاق ثبت کنند. به عنوان مثال دو تصویر زیر با تکنیک لانگ اکسپوژر (long-exposure) خلق شده و با کنار هم گذاشتن مراحل مختلف پرتاب موشک، توجه هر بینندهای را به خود جلب میکنند:
ویدیو تایم لپسی هم که در ادامه میبینیم، توسط یکی دیگر از علاقهمندان به حوزه هوافضا و عکاسی هوایی ثبت شده و 8 دقیقه از پرتاب موشک و عبور فالکون 9 از آسمان اقیانوس اطلس را در 15 ثانیه به ما نشان میدهد:
در این تصویر هم نمایی از انبساط گازهای خروجی موشک و درخشش این گازها در آسمان قبل از طلوع خورشید را میبینیم:
یکی دیگر از علاقهمندان به پرتاب ماهوارههای استارلینک اسپیس ایکس از فاصله 225 کیلومتری سکوی پرتاب تصاویر دیگری را ثبت کرد و نشان داد که رنگینکمان حیرتانگیز به وجود آمده از فواصل بسیار دور هم دیده میشد:
پس از مدت کوتاهی بادهای در جریان، گازهای خروجی موشک را به اطراف پخش کردند و شکلی شبیه به بدن مار را در ارتفاعات بالا به وجود آوردند:
البته این اولین باری نیست که پرتاب موشکهای اسپیس ایکس مناظر خیره کنندهای را به وجود میآورند؛ در سال 2018 یکی از مهمترین پرتابهای خیره کننده این شرکت کپسول باربری دراگون را برای رساندن تجهیزات درخواستی ناسا به ایستگاه فضایی بینالمللی به خارج از جو برد و مناظر زیبایی را به وجود آورد.
توضیحات علمی
یک سال قبل از این اتفاق هم پرتاب ده ماهواره ایریدیوم نکست (Iridium NEXT) توسط موشک ساخت اسپیس ایکس در ساحل غربی آمریکا باعث شگفتی علاقهمندان و ساکنان مناطق اطراف شد؛ اما با این تفاسیر، چرا پرتاب موشک به فضا چنین مناظر خیره کنندهای را به وجود میآورد؟
ماهوارههای استارلینک سوار موشکی به فضا رفتند که سوختی با نام “RP-1” را به همراه اکسیژن مایع میسوزاند؛ در واقع وقتی چنین راکتهایی به فضا فرستاده میشوند، گازهای احتراقی آنها بسته به نوع سوخت مصرفی، محصولات جانبی متفاوتی را به جو زمین وارد میکنند و مناظر به وجود آمده هم به نسبت سوختهای مصرفی به شکلهای مختلف درمیآیند.
راکتهای فالکون 9 میتوانند از ارتفاع 400 کیلومتری هم فراتر رفته و از مرز فضا عبور کنند. در ابتدای پرتاب به دلیل فشار زیاد هوا در جو، گازهای خروجی از موشک نسبتا محدود بوده و حجم کمی را در آسمان به خود اختصاص میدهند؛ اما زمانی که موشک به فشار هوای کمتر از 1 درصد فشار در سطح زمین میرسد، گازهای خروجی شدیدا منبسط شده و حجم عظیمی از فضای زیر خود را با محصولات احتراق پر میکنند.
در صورت مساعد بودن شرایط، گازها در این ارتفاعات به ذرات کوچک یخ تبدیل میشوند و اگر هم به طلوع یا غروب خورشید نزدیک باشیم، آفتاب میتواند به گونهای این ذرات را نورانی کند که از فاصلههای بسیار دور، درخشش آنها دیده شود؛ اتفاقی که به هنگام پرتاب روز شنبه ماهوارههای استارلینک شاهد آن بودیم.