اخیرا بیمارستان دانشگاه جورج واشینگتن آمریکا یک ویدیو نگران کننده را در مورد تاثیر کرونا روی ریه بیماری آلوده به کووید 19 منتشر کرده است؛ در بررسی این ویدیو با ما همراه باشید.
پزشکان و محققان دانشگاه جورج واشینگتن آمریکا اخیرا یک ویدیو در مورد تاثیر کرونا روی ریه انسان را منتشر کردهاند که سر و صدای زیادی به پا کرده است. گفته شده که ویدیو مورد نظر وضعیت دستگاه تنفسی بیماری 59 ساله را که به کووید 19 مبتلا شده بود، نشان میدهد.
کلیپ پخش شده به صورت 360 درجه شبیهسازی از وضعیت داخل ریه شخصی را نشان میدهد که در تاریخ 18 مارس گذشته، به عنوان اولین مورد از ابتلا به بیماری کرونا در بیمارستان دانشگاه واشینگتن ایالات متحده بستری شد و در اولین مراحل درمانی، پزشکان یک سیتیاسکن کامل از ریههای او تهیه کردند.
این کلیپ تاثیر کرونا روی ریه بیمار 59 ساله، بر اساس اطلاعات جمعآوری شده از وضعیت فرد و به کمک فناوری واقعیت مجازی (VR) تهیه شده و از خارج قفسه سینه شروع شده و جزئیات مهمی از مجراها و قسمتهای گوناگون دستگاه تنفسی را نشان میدهد:
شبیهسازی تاثیر کرونا روی ریه
گفته شده که بیمار مورد نظر به جز فشار خون، هیچ مشکل سلامتی دیگری نداشته و قبل از بستری شدن در بیمارستان دانشگاه واشینگتن، در مرکز درمانی دیگری برای علائمی مانند تنگی نفس، سرفه و تب بستری بود. کیت مورتمن (Keith Mortman)، یکی از جراحان برجسته بیمارستان مورد نظر میگوید که ویدیو بالا به خوبی نشان دهنده اوضاع وخیم بیمار بود و از مرحلهای به بعد، برای ادامه حیات شخص نیاز به استفاده از دستگاههای تنفس مصنوعی وجود داشت.
مورتمن میگوید که در مرحلهای از درمان شخص در مکان اولیه، وضعیت او شدیدا بحرانی شد و به کار گیری حداکثر تجهیزات ممکن برای برقراری جریان تنفس بیمار لازم بود. در آن مرحله کارشناسان بیمارستان اولیه با متخصصان دانشگاه واشینگتن تماس گرفتند و شخص مبتلا به محل تهیه ویدیو بالا از تاثیر کرونا روی ریه منتقل شد تا از فرآیند پیشرفتهای به نام ECMO برای زنده نگهداشتن او استفاده شود.
فرآیند ECMO مخفف «اکسیژنرسانی غشائی خارج از بدن» بوده و به صورت ساده میتوان گفت که از این طریق، عمل اکسیژنرسانی به خون بدن و تخلیه کربن دی اکسید موجود در خون به صورت مکانیکی انجام میشود. در وضعیت بحرانی بیماران کووید 19، دستگاههای تنفس مصنوعی دیگر توان کمک به ریهها برای تصفیه گازهای داخل خون را نداشته و باید عمل اکسیژنرسانی به جریان خون، از طریق فرآیند ECMO انجام شود. در این فرآیند لولههای مخصوص دستگاه مورد نظر به سرخرگهای پاها، گردن و سینه بیمار متصل میشوند.
اهمیت شبیهسازی منتشر شده
مورتمن در مورد کلیپ VR تاثیر کرونا روی ریه بیمار 59 ساله میگوید که تفاوت بافتهای سالم ریوی و قسمتهای آلوده به کووید 19 کاملا در تصاویر آشکار بوده و هیچ نیازی نیست تا بیننده تخصص خاص و یا مدرک پزشکی داشته باشد تا بتواند شدت تاثیرات مخرب این بیماری مرگبار دستگاه تنفسی روی سلامت فرد را به چشم خود ببیند.
این جراح متخصص میگوید که مخاطبان عادی و کسانی که توجه چندانی به وخامت اوضاع جهان در مواجهه با کووید 19 ندارند، حتما باید کلیپ تهیه شده توسط همکاران او را مشاهده کنند تا آسیبهای ایجاد شده توسط این دشمن نامرئی را از زاویهای دیگر ببینند.
آسیبهای دائمی
مورتمن هشدار میدهد که تاثیر کرونا روی ریه مبتلایان میتواند تا آخر عمر ادامه داشته باشد و وقتی التهاب موجود در دستگاه تنفسی با گذر زمان خوب نمیشود، میتوان نتیجه گرفت که بیماری باعث شکلگیری زخمهای دائمی در بافت ریه شده است. چنین مسئلهای توانایی تنفس فرد در ادامه زندگی او را تحت تاثیر قرار میدهد.
در دنیای پزشکی به این بیماری «سندرم دیسترس حاد تنفسی» (ARDS) گفته میشود که بدن مبتلایان به آن به واسطه ناتوانی ریه، اکسیژن کافی برای ادامه حیات و انجام فعالیتهای عادی خود را به دست نمیآورد. دو مورد از تحقیقات اولیهای که در ووهان چین، مرکز شیوع بیماری کووید 19 انجام شده بود، نشان دادند که تعداد قابلتوجهی از مبتلایان دچار سندروم ARDS شده بودند.
در یکی از این مقالات که توسط مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی آمریکا منتشر شده بود، اعلام شد که از بین 99 بیمار مورد بررسی بین تاریخ 1 تا 20 ژانویه 2020، تعداد 17 نفر دچار سندروم دیسترس حاد تنفسی شده بودند. مقاله دیگر هم که توسط ژورنال معتبر “The Lancet” منتشر شده بود، نشان داد که از اواسط دسامبر 2019 تا اوایل ژانویه گذشته، از بین 41 بیمار مورد بررسی تعداد 12 نفر دچار سندروم ARDS شدند و وضعیت دستگاه تنفسی آنها برای همیشه تحت تاثیر قرار گرفت.
البته محققان میگویند که نتایج این دو تحقیق هنوز ابتدایی بوده و برای تایید رسمی آنها باید پژوهشهای گستردهتر و بیشتری صورت بگیرد. با این وجود دانشکده پزشکی مراقبتهای ویژه بریتانیا اخیرا اعلام کرده که موارد حاد و کیسهای بحرانی ابتلا به کووید 19 میتوانند آثار مخربی را به جا بگذارند که از بین رفتن آنها تا 15 سال طول خواهد کشید.