به تازگی مقالهای در مورد ارسال سیگنال های مخفی زیرزمینی الکتریکی توسط گیاهان منتشر شده که اطلاعات شگفتانگیزی را از نحوه ارتباطگیری آنها با یکدیگر آشکار میکند. در بررسی این تحقیق با گجت نیوز همراه باشید.
سیگنال های مخفی و زیرزمینی بخش مهمی از سیستم ارتباطی گیاهان به شمار میروند؛ این ادعای مقاله جدیدی در مورد ارتباطگیری گیاهان بوده که اخیرا خبرساز شده است. در ادامه قصد داریم تا اطلاعات جالبتوجه این مقاله را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
در تحقیقات قدیمیتر، دانشمندان اعلام کرده بودند که گیاهان شبکهای گسترده و زیرزمینی را به کمک قارچ میکوریزال (Mycorrhizal fungi) در اختیار دارند. قارچی که همانند یک سیم برق، مدار ارتباطی بین گیاهان را تکمیل کرده و امکان رد و بدل کردن سیگنالهای الکتریکی را فراهم میکند.
پژوهش در مورد سیگنال های مخفی گیاهان
با این تفاسیر، تازهترین تحقیقات از طریق آزمایشهای عملی و مدلسازیهای ریاضی مبتنی بر معادلات دیفرانسیلی، نحوه عملکرد شبکه مورد نظر را زیر ذرهبین گرفتهاند و با اینکه هنوز ماهیت و دلیل ارسال سیگنال های مخفی توسط گیاهان مشخص نیست، در بررسی این پدیده شگفتانگیز پیشرفتهای قابلتوجهی گزارش شده است.
مهندس برق، یوری شتسل (Yuri Shtessel) از دانشگاه آلابامای آمریکا میگوید که به کمک مدلسازیهای ریاضی میتوان نحوه عملکرد سیستم ارتباطی مخفی گیاهان را مشخص کرد و به جای انجام آزمایشهای طولانی و گرانقیمت در فضای واقعی رشد گیاهان، اطلاعات دقیقی را در این رابطه به دست آورد. پیش از انتشار مقاله جدید، شتسل و تیمش محققانی بودند که نقش قارچ میکوریزال را مشخص کرده و به کمک محرکهای الکتریکی، جابهجایی سیگنالها حتی در زمانی که گیاهان در یک خاک قرار نگرفتهاند را هم آنالیز کردند.
در جریان تحقیقات تازه، شتسل و بیوشیمیدانی به نام الکساندر ولکوف (Alexander Volkov) ارتباطگیری گیاهان گوناگون را در حالتی که گلدان گیاهان جدا باشد، بررسی کردند. گفته شده که بدون وجود روشی برای برقراری ارتباط الکتریکی، سیگنال های مخفی مورد نظر بین گیاهان جابهجا نمیشود، اما به محض قرار دادن سیمی از جنس نقره بین دو گلدان، صحبتهای دو گیاه شروع میشود. این مسئله نشان میدهد که هر شکلی از رسانای الکتریسیته میتواند نقش یک پل ارتباطی در این روش عجیب و غریب ارتباطگیری را ایفا کند.
کشفهای عجیب و آینده تحقیقات
تیم شتسل و ولکوف پیش از این گیاهان گوجه فرنگی را مورد بررسی قرار داده بودند و در تازهترین تحقیقات، دو گیاه آلوورا و کلم برای تحقیقات به کار گرفته شد. محققان قصد داشتند که ارتباط گیاهان غیر همسان را با انواع همسان مقایسه کنند و در کمال تعجب دیده شد که سیگنالهای رد و بدل شده بین چند گیاه گوجه فرنگی مشابه سیگنال های مخفی بوده که بین دو گیاه ناهمسان رد و بدل میشود.
شتسل در این رابطه میگوید که به عقیده او، پیامهای ارتباطی در شبکه داخل ریشه گیاه تولید شده و از طریق خاک به عنوان یک رسانا به گیاهان دیگر منتقل میشود. البته همانطور که اشاره شد، تیم شتسل فعلا روی ماهیت سیگنالها و یا ارسال عمدی یا غیر عمدی آنها تمرکزی ندارند، اما میتوان حدس زد که گیاهان در مورد خطرات موجود در محیط، نحوه رشد و همچنین جابهجایی در محیط به هم هشدار میدهند.
از طرف دیگر تحقیق جدید این دانشمندان نشان میدهد که قارچ میکوریزال نقشی حیاتی در برقراری ارتباط نداشته و سیگنال های مخفی کشف شده میتوانند از هر طریقی منتقل شوند. کشفی که تنها سوالات جدیدتر و جالبتوجهتری را در مورد شبکه ارتباطی گیاهان مطرح میکند.
پیش از این هم پژوهشهای بسیار جالبی در مورد گیاهان انجام شده بود و میتوان نتایج بررسیهای شتسل و ولکوف را به مجموعه تحقیقات عجیب و غریب مربوط به گیاهان اضافه کرد. شتسل میگوید که در آینده تلاشها روی تحلیل معنایی سیگنالها متمرکز میشود و از طرف دیگر، میتوان بحث بررسی امواج الکتریکی منتشر شده در هوا توسط گیاهان را هم به عنوان کاندید خوبی برای کارهای پژوهشی آینده معرفی کرد.
ژورنال “Communicative & Integrative Biology” مقاله شتسل و ولکوف را منتشر کرده است.