آیا گروه خونی شما می‌تواند محافظی در مقابل ابتلا به کرونا باشد؟

از مدتی پیش تحقیقات جالب‌توجهی در مورد نوع گروه خونی افراد و شناس ابتلای آن‌ها به بیماری مرگبار کووید 19 انجام شده که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

به تازگی و در هفته‌های گذشته مقالاتی در مورد افرادی که گروه خونی O دارند منتشر شده است؛ در این تحقیقات، گزارش شده که میزان ابتلا به بیماری کرونا در چنین افرادی کمتر بوده و به صورت کلی، دیده شده که معمولا افراد گروه O نسبت به سایر گروه‌ها، از این بابت در خطر کمتری هستند؛ اما آیا این موضوع می‌تواند درست باشد؟

پیش از هر چیز باید گفته شود که پژوهش‌های انجام شده در این رابطه همگی ابتدایی هستند و تحقیقات گسترده، پیچیده و دقیقی در مورد تاثیر نوع خون افراد در ابتلا آن‌ها به کرونا صورت نگرفته است. با این حال متخصصان در مقاله‌ای که چند روز گذشته منتشر شد، گزارش کرده‌اند که در مراکز تست کووید 19 تعداد افراد مبتلا و نتایج مثبت آزمایش کرونا بیشتر به افراد گروه خون A، B و AB مربوط بوده است.

به علاوه، پژوهشی در ماه آوریل گذشته نشان داد که از بین 1559 بیمار کووید 19 در شهر نیویورک آمریکا، تعداد کمتری از افراد مبتلا گروه خونی O داشتند. تحقیقات دیگر هم به ارتباط گروه خون افراد و شدت بروز علائم در آن‌ها پرداخته‌اند و ارتباط خاصی بین مصونیت بیماران گروه O و کووید 19 دیده می‌شود. نیکولاس تاتونتی (Nicholas Tatonetti)، نویسنده مقاله ماه آوریل به روزنامه نیویورک تایمز گفته که هیچ کس صرف‌نظر از نوع خون خود نباید نسبت به بیماری کرونا احساس ایمنی و مصونیت داشته باشد و هنوز ارتباط خونی مورد نظر به صورت رسمی تایید نشده است.

تحقیق جدید در مورد گروه خونی O

در مقاله چند روز گذشته، اعلام شده که تعداد 1300 بیمار کووید 19 که در پنج بیمارستان ماساچوست آمریکا، در ماه‌های مارس و آوریل بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. همان‌طور که اشاره شد، می‌توان از نتایج وضعیت این عده از بیماران نتیجه گرفت که گروه خونی O نوعی ارتباط نامشخص را با شانس ابتلا افراد به کرونا داشته است. از طرف دیگر دیده شده که تعداد مبتلایان نوع خون B و AB به نسبت سایرین بیشتر بودند و در مورد خون A هم ارتباط مشخصی دیده نشد.

آیا گروه خونی شما می‌تواند محافظی در مقابل کرونا باشد؟

به علاوه مقاله‌های قبلی که به آن‌ها اشاره کردیم، در مارس گذشته هم دانشمندان چینی با بررسی وضعیت 2173 بیمار کووید 19 در سه بیمارستان ووهان و شنژن کشور چین دریافتند که خون نوع O شکلی از مصونیت را در افراد ایجاد کرده و بیشتر این بیماران مورد بررسی از این نوع خون نبوده‌اند.

در ماه گذشته هم مقاله جالب‌توجه دیگری در ژورنال “New England Journal of Medicine” منتشر شد که ارتباط مورد نظر را به مراتب پررنگ‌تر کرد؛ بیماران کرونایی دو کشور ایتالیا و اسپانیا در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته بودند و در کمال تعجب دیده شد که افراد گروه خونی O به نسبت سایر گروه‌ها 50 درصد شانس کمتری برای بروز علائم شدید داشتند. علائمی که باعث نیاز فرد به دستگاه تنفس مصنوعی و اکسیژن اضافه می‌شوند.

این محققان دیدند که بخش مشخصی از ژنوم مبتلایان که مسئول تعیین نوع خون آن‌ها بود، باعث مصونیت آن‌ها در مقابل شدت بیماری کووید 19 شده و به نوعی شانس خطرات این بیماری را در آن‌ها کم کرده بود.

عدم توافق دانشمندان

گروه خونی O شایع‌ترین نوع خون در انسان‌ها بوده و آمار نشان می‌دهند که بیش از 48 درصد آمریکایی‌ها از چنین گروهی هستند؛ به صورت کلی نوع گروه خون افراد به وجود پروتئین‌های آنتی‌ژن A و B روی سطح خارجی گلبول‌های قرمز خون افراد بستگی دارد و افراد گروه O هیچ‌کدام از این پروتئین‌ها را ندارند. خصوصیات ژنتیکی تعیین کننده نوع خون هم از والدین به فرزندان به ارث می‌رسند.

در مقاله ژورنال New England Journal of Medicine گزارش شد که افراد دارای آنتی‌ژن A حدودا 50 درصد بیشتر از سایرین، در خطر دچار شدن به مشکلات شدید ریوی و توقف کامل فعالیت دستگاه تنفسی هستند. چنین موضوعی باعث شده که برخی دانشمندان به فکر شرایط معکوس نتایج مربوط به گروه O بیافتند و این سوال را مطرح کنند که شاید گروه خون A باعث افزایش خطر ابتلا افراد می‌شود.

در همین رابطه مقاله‌های جالب‌توجهی منتشر شده و اخیرا دانشمندان چینی چنین موضوع و خطری را در مورد افراد گروه A تایید کرده‌اند. در مقاله مربوط به ماه آوریل هم دیده شد که اکثر مبتلایان به کووید 19 از این نوع گروه خونی بوده‌اند. با این حال می‌بینیم که تازه‌ترین تحقیق انجام شده در این رابطه مربوط به ایالت ماساچوست، افراد گروه خون B و AB را مورد توجه قرار داده است. چنین تضادهایی در نتایج به دست آمده باعث شده تا دانشمندان هنوز به اتفاق نظری در این رابطه دست پیدا نکنند.

دکتر اریک تپل (Eric Topol)، از متخصصان این حوزه می‌گوید که شواهد موجود در مورد ارتباط گروه خونی و مصونیت در مقابل کرونا بسیار ضعیف و غیر قابل استناد هستند و هنوز زود است که در مورد چنین موضوعی نظر قطعی بدهیم.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*