فضاپیمای تیانون 1 (Tianwen-1)، اولین پروژه کشور چین برای اکتشاف سیاره مریخ بوده که اخیرا، در راه رسیدن به سیاره سرخ، عکس دیدنی را از زمین و ماه به ثبت رسانده است.
کشور چین با ساخت فضاپیمای تیانون 1 (Tianwen-1) گام بزرگی در راه اکتشاف سیاره مریخ برداشته و اخیرا این فضاپیما که در مسیر سیاره سرخ قرار دارد، تصویری خیره کننده را از زمین و ماه ثبت کرده است.
مهم نیست که اهل کجا هستید، در کجا زندگی میکنید و میخواهید به کجا بروید؛ همیشه دیدن خانه اولیه حس خاصی را در ما به وجود میآورد و به همین ترتیب، دیدن تصاویری از سیاره زمین که توسط فضاپیماها و ماهوارههای گوناگون تهیه شدهاند، همان حس شگفتانگیز دیدن خانه را در علاقهمندان به وجود میآورد.
در همین رابطه، تازهترین عکس تهیه شده از سیارهای که به عنوان خانه آن را میشناسیم، به فضاپیمای تیانون 1 ساخت کشور چین مربوط میشود. این مریخنورد در تاریخ 23 جولای گذشته زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک کرد و هماکنون اداره ملی فضایی چین (CNSA)، تصویر این فضاپیما که از فاصله 1.2 میلیون کیلومتری گرفته شده را منتشر کرده است. این عکس زمین و ماه را نشان میدهد.
عکسی که این مریخنورد چینی از زمین ثبت کرده، به لیست بلند بالایی از تصاویر فضایی سیاره ما اضافه شده و از طرف دیگر، به عنوان بخشی از ماموریت اولین تلاش کشور چین برای کاوش سیاره مریخ، سر و صدای زیادی به پا کرده است.
تصویر فضاپیمای تیانون 1 از زمین و ماه
به عنوان مثال آنچه در زیر میبینید، تصویر مدارگرد شناسایی مریخ (MRO) آژانس فضایی ناسا از زمین بوده که قمر سیاره را هم در قسمت انتهایی نشان میدهد:
در ماموریتهای دیگری مانند پروازهای کاوشگر کاسینی، ماموریتهای آپولو و بسیاری پروژههای دیگر که برای اکتشاف مریخ و سیارههای گوناگون عملی شدهاند، تصاویری شگفتانگیز مانند آنچه در بالا دیدیم ثبت شدهاند.
در همین رابطه، یکی از خبرگزاریهای چین اخیرا اعلام کرده که فضاپیمای تیانون 1 به کمک سنسور ناوبری نوری خود، تصویر جدید منتشر شده را به صورت سیاه و سفید ثبت کرده است. همانطور که اشاره شد، زمین و ماه به صورت حلالهایی دیدنی در این تصویر قابل مشاهده هستند:
این اولین ماموریت مریخی اداره ملی فضایی چین بوده که در کنار آمریکا و امارات متحده عربی، به عنوان سومین پرتاب فضایی انجام شده در ماه جولای امسال به مقصد مریخ هم شناخته میشود. در واقع از آنجایی که هماکنون زمین و مریخ در نزدیکترین فاصله مداری نسبت به یکدیگر قرار دارند، ناسا، آژانس فضایی امارات و CNSA هر سه ماموریتهای مریخی خود را در این ماه استارت زدند.
نکته مهم این بوده که سیاره ما و سیاره سرخ هر دو سال یک بار در این فاصله نزدیک از هم قرار میگیرند و اگر هرکدام از آژانسهای فضایی مورد نظر فرصت جولای امسال را برای پرتاب از دست میدادند، باید تا فراهم شدن فرصت بعدی در سال 2022، دو سال صبر میکردند. در واقع این اصرار برای انجام پرتابها در نزدیکترین فاصله مداری، به تمایل آژانسهای فضایی برای صرف کمترین هزینه (هزینه سوخت مصرفی برای رسیدن به مریخ) و همچنین کمترین وقت ممکن برای انجام ماموریتهای مریخی مربوط میشود.
ماموریت تیانون 1
بر اساس اطلاعات موجود، فضاپیمای تیانون 1 شامل یک مریخنورد، تجهیزات لازم برای فرود مریخنورد روی سطح سیاره و همچنین یک مدارگرد برای مخابره اطلاعات جمعآوری شده توسط کاوشگر مورد نظر میشود. این اولین بار در تاریخ اکتشافات فضایی بشر بوده که در یک موشک واحد و سوار بر یک فضاپیما، هر سه وسیله برای عملی کردن ماموریت یک مریخنورد به صورت یک جا به سیاره سرخ فرستاده میشوند.
اداره فضایی چین اعلام کرده که تیانون 1 با هدف اصلی بررسی مورفولوژی و ساختار زمین شناختی مریخ به سیاره سرخ ارسال شده است. به علاوه، این مریخنورد اطلاعاتی را در مورد ویژگیهای خاک، نحوه گسترش آب یخ زده روی سطح، مواد تشکیل دهنده سطح سیاره، ویژگیهای اتمسفری، آب و هوا، میدانهای فیزیکی و ساختارهای درونی مریخ جمعآوری خواهد کرد.
لیو تونگژی (Liu Tongjie)، سخنگوی اولین ماموریت مریخی چین در این رابطه میگوید که بر اساس تازهترین دادههای مخابره شده، فضاپیمای تیانون 1 در سلامت کامل به سر میبرد و در مسیر خود به سمت مریخ قرار گرفته است.