با وجود صحبتهای ضد و نقیض در مورد تاثیر مصرف مکمل های غذایی و ویتامینهای گوناگون، به تازگی دانشمندان شواهدی عجیب و جالبتوجه را برای استفاده از داروهای مورد نظر پیدا کردهاند.
استفاده از مکمل های غذایی مدتهاست که به عنوان موضوعی جنجالی مورد توجه دانشمندان بوده و اخیرا تحقیقات جالبتوجهی در دفاع از مصرف مولتیویتامینها و مواد معدنی انجام شده است.
از چندین سال پیش دانشمندان و پژوهشگران سراسر جهان در مورد فواید و مضرات مصرف مکملهای دارویی تحقیقاتی را انجام دادهاند و همیشه جای سوال بوده که آیا این داروها میتوانند جای ویتامینها و مواد معدنی دریافتی از غذاهای مختلف را بگیرند یا خیر؟
برخی محققان در مقالات منتشر شده خود گفتهاند که اگر افراد سالم از این داروها مصرف کنند، به احتمال قوی هیچ تاثیر مثبتی در آنها به وجود نخواهد آمد؛ با این حال برخی دیگر از تحقیقات خبر از تاثیرات مضر چنین کاری در بدن افراد سالم میدهند. به علاوه دانشمندان دیگری هم نشان دادهاند که با توجه به فواید بیشمار ویتامینها و مواد معدنی، تنها در حالتی بدن مصرف کننده میتواند از این فواید بهره ببرد که منبع مواد مورد نظر غذاهای طبیعی باشد.
با این تفاسیر تحقیق جدیدی در دانشگاه ایالتی اورگان آمریکا با ارائه نتایجی متفاوت نسبت به نظر مخالفان مصرف مکمل های غذایی، دلیلی عجیب و قابل توجه را برای خرید و استفاده روزانه از این محصولات ارائه کرده است.
جزئیات تحقیق در مورد مکمل های غذایی
معمولا داروهای مولتیویتامین در کنار دارا بودن رنج گستردهای از ویتامینهای مهم و حیاتی، حاوی مواد معدنی سودمندی مانند زینک و منیزیم هستند؛ دانشمندان اورگان میگویند که مصرف روزانه مکمل های غذایی حاوی مواد معدنی از جمله زینک و مقدار زیادی ویتامین C میتواند به کاهش مدت و شدت ابتلا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی کمک کند.
تحقیق دانشگاه اورگان لیست زیر را در مورد ویتامینها و مواد معدنی داروهای به کار رفته برای آزمایش روی داوطلبان منتشر کرده و مقدار هر ماده هم به صورت دقیق مشخص شده است:
- 700 میکروگرم ویتامین A
- 400 واحد بینالمللی ویتامین D
- 45 میلیگرم ویتامین E
- 6 میلیگرم ویتامین B6
- 400 میلیگرم فولیک اسید
- 6 میکروگرم ویتامین B12
- 1000 میلیگرم ویتامین C
- 5 میلیگرم آهن
- 9 میلیگرم مس
- 10 میلیگرم زینک
- 110 میکروگرم سلنیوم
دانشمندان اورگان تمرکز تحقیقات خود را روی افراد مسن گذاشته بودند و تمامی داوطلبان آزمایشها هم بین 55 تا 75 سال سن داشتند؛ در ابتدای آزمایشها تمامی داوطلبان در وضعیت سلامت کامل بودند و با مصرف مولتیویتامین، دیده شد که میزان ویتامین C و زینک خون افراد بیشتر شده بود.
به علاوه دیده شد که تمامی افراد مورد نظر که مقدار بیشتری از ویتامینها و مواد معدنی مصرفی را در خون خود داشتند، به هنگام ابتلا به سرماخوردگی و بیماریهای مشابه علائم خفیفتر و کمدوامتری از خود بروز دادند. این در حالی بود که گروه مصرف کننده دارونماها چنین تغییراتی را از خود نشان ندادند.
نتایج شوکه کننده و قابلتوجه
دانشمندان در مقاله خود اعلام کردهاند که افراد مصرف کننده مکمل های غذایی به صورت میانگین تنها 3 روز بیمار بودند، در حالی که مصرف کنندگان دارونماها تا 6 روز با بیماری مورد نظر خود دست و پنجه نرم میکردند. آدریان گمبارت (Adrian Gombart)، سرپرست دانشمندان این تحقیق تاثیر مشاهده شده را قابل توجه و تا حدی شوکه کننده توصیف میکند.
گمبارت میگوید که با وجود محدودیتهایی در این تحقیقات از جمله وابستگی دانشمندان به دادههای گزارش شده توسط خود داوطلبان، میتوان به خوبی دید که این زمینه تحقیقاتی نیازمند پژوهشهای بسیار بیشتری است؛ در واقع تفاوتهای بین وضعیت مصرف کنندگان مکملهای غذایی و گروه دارونما، مستقیما به تفاوت میزان ویتامین C و زینک داخل خون مصرف کنندگان وابسته بوده و این موضوع باعث کاهش شدت بیماری آنها شده است.
تیم گمبارت اظهار کرده که نتایج به دست آمده گفتههای دانشمندان در چندین دهه گذشته را تایید میکند و به ما نشان میدهد که استفاده از داروهای مکمل و وارد کردن ویتامینها و مواد معدنی مفید به بدن میتواند میزان این مواد در گردش خود را بیشتر کرده و تاثیرات بسیار مهم و قابلتوجهی داشته باشد. البته این دانشمندان تاکید میکنند که قبل از هر گونه استفاده خودسرانه از مکمل های غذایی بهتر است که افراد با پزشک خود در این رابطه مشورت کنند تا از احتمال بروز تاثیرات جانبی خطرناک جلوگیری شود.