این روزها گسترش اینترنت 5G ، ذهن هم را نسبت به این فناوری و مضرات آن مشغول کرده است. اما آیا واقعا شبکه 5 جی برای سلامتی انسان مضر است؟
در سال 2018 اخباری از توجه اپراتورهای مخابراتی به شبکه پرسرعت نسل پنجم و توسعه زیرساختهای آن مطرح شد و بسیاری از شرکتهای تولید کننده تلفن همراه و سایر تولیدکنندگان الکترونیکی را بر آن داشت تا با ساخت محصولاتی با پشتیبانی از شبکهی 5G پای به عرصهی نسل پنجم اینترنت بگذارند.
کشور ایران نیز در همین راستا اقدام به بهرهبرداری از این اینترنت پرسرعت نموده است و در حال حاضر طبق شنیدهها در بعضی مناطق تستهای اولیه صورت گرفته و اینترنت پرسرعت در آنها راهاندازی شده است.
اما سوالی که بعد از ساخت این تکنولوژی در جهان مطرح شد امواج خطرناک این اینترنت بود؛ زیرا فرکانسهای ایجاد شده در 5G بین 30 گیگاهرتز تا 300 گیگاهرتز هستند که این سرعت برای شبکه 4G حدود 6 گیگاهرتز بوده است. این امواج به دلیل سرعت بالای آن خطر ابتلا به سرطان، اختلال عصبی، آسیبهای ژنتیکی و ناباروری را به همراه خواهد داشت.
درباره این سوال هنوز اظهار نظری از سوی وزارت بهداشت و درمان پزشکی ارائه نشده است و به همین دلیل ترس از تاثیرات مخرب احتمالی افزایش پیدا میکند. ولی آیا واقعا نسل پنجم اینترنت برای سلامتی انسانها و سایر موجودات زنده مضر است؟ چرا با وجود این نگرانیها هنوز سازمان جهانی بهداشت و همچنین وزارت بهداشت و درمان پزشکی نظریههای خود را ارائه نکردهاند.
شبکه پرسرعت اینترنت 5G
پیش از پاسخگویی به این سوالات بیایید ابتدا این فناوری بزرگ را با هم بررسی کنیم و بدانیم شبکه 5G چیست و چه تفاوتی نسبت به نسل قبلی خود دارد؟
سرعت
آنچه تکنولوژی 5G را از نسل پیشین خود متمایز میکند سرعت انتقال دیتاست. سرعت نقش مهمی را برای کاربران اینترنتی ایفا میکند. شبکه 5G به دلیل فرکانس 300 گیگاهرتزی آن سرعت بالایی را در اختیار کاربران قرار میدهد و این سرعت نسبت به نسل چهارم اینترنت حدود هزار برابر افزایش داشته است. در شبکه 3G شما میتوانستید ویدیوهای HD را به راحتی مشاهده کنید و این سرعت در شبکه 4G افزایش پیدا کرد و به ویدیوهای 1080 رسید و اکنون با اینترنت 5G شما قادر خواهید بود ویدیوهای 4K را بدون کوچکترین اشکالی مشاهده کرده یا پهنای باند 100 گیگابایت بر ثانیه در اختیار داشته باشید.
تداخل
شبکه 5G به رغم استفاده از فرکانسهای بالا در دستگاههای موجود هیچگونه اختلالی را ایجاد نخواهد کرد و اما این در نسلهای پیشین اینترنت اینگونه نبوده است و به همین دلیل شاهد تداخلهای فرکانسی یا نویز هستیم. از سوی دیگر بر خلاف آنتنهای مخابراتی 4G که امواج را به صورت 360 درجه ساطع میکنند، آنتنهای 5G دارای جهت هستند و این موضوع باعث حذف تداخل امواج میشود.
تاخیر
به مدت زمانی که سیگنال فاصلهی بین منبع تا مقصد را طی میکند زمان تاخیر میگویند که در نسل پنجم شبکه اینترنت با کمترین تاخیر که حدود یک میلی ثانیه هست روبهرو هستیم. در حالی که شبکه 4G با تاخیری در حدود 50 میلیثانیه محاسبه میشد.
این تاخیر کم مزایای بسیاری را برای صنعت حمل و نقل هوایی، صنایع، مراقبتهای بهداشتی و جراحیهای پزشکی و صنعت خودروسازی به همراه خواهد داشت.
پهنای باند
شبکه 5G دارای پهنای باند بیشتری نسبت به نسلهای قبلی خود است و همین موضوع باعث میشود تا کاربران دستگاههای بیشتری را به پورت روتر خود متصل کنند و مشکل اضافه بار ایجاد نخواهد شد.
بیانیه دانشمندان 40 کشور جهان درباره مضرات شبکه 5G
تعدادی از دانشمندان طی نامهای به FCC درخواست کردند تا به موضوع خطرات ناشی از تشعشعات اینترنت 5G و مضرات آن به شهروندان و موجودات زنده و محیط زیست رسیدگی کنند. مطالعاتی که این دانشمندان در خصوص این شبکه اینترنتی داشتهاند نشان دهنده اثرات نامطلوب بیولوژیکی و بهداشتی ناشی از امواج الکترومغناطیسی شبکه 5G است که این تحقیقات در بسیاری از مجلات پزشکی نیز منتشر شد.
دکتر مارتین پال استاد بیوشیمی دانشگاه ایالتی واشینگتن طی نامهای دیگر به تاثیرات مخرب شدید بیولوژیکی اشاره کرد و خواستار رسیدگی به این موضوع شد. او معتقد است که تشعشات امواج شبکه 5G در دراز مدت مشکلاتی همچون نابینایی، سرطان پوست، ناباروری مردان، تیروئید و کاهش شنوایی را به همراه خواهد داشت.
ولی FCC دیدگاه متفاوتی نسبت به شبکه پرسرعت 5G دارد و معتقد است این فناوری مراحل اولیه توسعه را طی میکند. FCC در تلاش است تا از تصویب قوانین دست و پاگیر و محدود کننده برای شبکه 5G توسط دولت جلوگیری کند.
تحقیقات و مطالعات دانشمندان ایرانی در زمینه اینترنت 5G
طبق مطالعاتی که اخیرا در این حوزه توسط دانشمندان ایرانی صورت گرفته یک تئوری جدید برای توصیف اثرات امواج 5G بر سلامت انسان ارائه شده است. این تئوری بر اساس چگالی ذرات رادیکالهای آزاد (ROS/Cell) بنا شده است. طبق این تئوری امواج رادیویی اینترنت 5G مشابه امواج یونساز با نرخ انتقال خطی انرژی (LET) بالا رفتار میکنند که بیشترین انتقال انرژی در واحد طول را دارند.
مقالهای نیز تحت عنوان «فرصت ها و تهدیدات تکنولوژی نسل پنجم شبکه تلفن همراه (5G)» توسط سید محمد جواد مرتضوی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز منتشر شده که در چکیده آن آمده است:
در طول دو دهه اخیر، ما در حوزه اثرات مخرب و آسیبزای امواج الکترومغناطیسی بر سلامت مطالعه و تحقیق کرده و طی سالهای اخیر بر روی آسیبهای نسل پنجم شبکه تلفن همراه 5G که در برخی از کشورها استفاده میشود، تمرکز کردیم. علی رغم گسترده نبودن استفاده از این تکنولوژی، معرفی چنین تکنولوژی ارتباط جمعی نگرانیهای بسیار جدی در مورد پتانسیل آسیبزایی و خطرات این نسل از تلفن همراه در دنیا ایجاد کرده است. از آنجا که نسل 5G مشابه نسلهای 4G و 3G از امواج رادیوفرکانسی با فرکانس خیلی بالا بهره میگیرد، عمق نفوذ آن در بدن خیلی کم است.