محققان با اندازهگیری سطح تابش اشعهها روی تنها قمر زمین متوجه شدند به طور نگران کنندهای سطح تشعشات روی ماه 200 برابر بیشتر از زمین است.
چینیها در ژانویه 2019 طی ماموریت فضاپیمای رباتیک چانگ ای ۴ (Chang’e ۴) که به نیمه تاریک ماه فرستاده شده بود توانستند برای نخستین بار میزان تابش روی سطح ماه را اندازه بگیرند که متوجه شدند به طور نگران کنندهای میزان آن بسیار زیاد است. در واقع فضانوردان ماموریت آرتمیس ناسا که در سال 2024 به ماه سفر خواهند کرد، باید تابش 200 برابر بیشتر از سطح زمین را تحمل کنند.
سطح تشعشات روی ماه نگرانکننده است
طبق گزارشی که محققان چینی در مجله Science Advances منتشر کردند، فضانوردانی که روی ماه قدم خواهند گذاشت، به طور میانگین هر روز با دوز تابش معادل 1369 میکروسیورت مواجه خواهند شد. گفتنی است سیورت یکای اس آی دوز معادل (Dose Equivalent) در فیزیک پزشکی است. طبق اعلام محققان این میزان 2.6 برابر بیشتر از قرار گرفتن روزانه در معرض تابش کیهانی در ایستگاه فضایی بینالمللی خواهد بود.
محققان در این گزارش اعلام کردهاند این تشعشات برای سلامتی فضانوردان عوارض شدیدی به همراه دارد که از مهمترین این عوارضها میتوان به آب مروارید، سرطان، بیماریهای تخریب کننده سیستم عصبی مرکزی یا سایر سیستمهای اندام اشاره کرد. با توجه به این که فضانوردان مأموریت آرتمیس طبق برنامه باید به مدت 2 هفته در کره ماه بمانند و در این ماموریت 2 بار روی سطح ماه راهپیمایی کنند، آیا نتایج این گزارشات و سطح تشعشات نگرانکننده روی کره ماه مورد توجه ناسا قرار میگیرد و ناسا چه برنامهای برای جلوگیری از عوارض این تشعشات برای فضانوردان در نظر خواهد گرفت؟ این پرسشها قطعا به زودی توسط کارشناسان ناسا پاسخ داده خواهند شد.