کارخانههای هوشمند که این روزها زیاد نام آنها را میشنوید در سراسر اروپا، آسیا و آمریکا در حال گسترش هستند! این کارخانهها در واقع نوزاد تازه متولد شده انقلاب چهارم صنعتی یا Industry 4.0 هستند که با کمک فناوریهای روز دنیا مانند هوش مصنوعی (AI)، یادگیری ماشین (Machine Learning), M2M (Machine to Machine) و … قابل دسترسی شدهاند و روز به روز پیشرفت میکنند، اما برندهای تولیدکننده لوازم خانگی در سطح دنیا چگونه با این تغییرات هم راستا شدهاند؟ آیا اسمارت فکتوری لوازم خانگی هم وجود دارد؟
اسمارت فکتوری چیست؟
کارخانههای هوشمند که بدون دخالت نیروهای انسانی و تنها با کمک اپراتورها و تکنولوژیهای روز دنیا اداره میشوند، مزایای زیادی را در صنعت بوجود آوردهاند که از جمله مهمترین آنها، میتوان به صفر رساندن خطاهای تولیدی اشاره کرد! این موضوع باعث شدهاست که شاهد افزایش تولیدات، کارآمدی کارخانه جات، بهبود کیفیت محصولات و … باشیم!
طبق تحقیفاتی که در این زمینه انجام شدهاست، کارخانههای هوشمند قادرند که به طرز چشمگیری، هزینههای تولید را کاهش دهند و میلیاردها دلار برای صنایع مختلف صرفه جویی داشته باشند. کارخانههای تولید لوازم خانگی هم از این موضوع مستثنی نیستند و همواره سعی بر این دارند که با کمک با استفاده از این موضوع و فناوریهای موجود در آن، کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و سهم خود از بازار را تثبیت کنند.
در واقع به علت کاهش خطاهای تولید با کمک کارخانههای هوشمند، هر صنعتی که از این فناوری استفاده نکند، محکوم به فناست! برندهای مطرحی همچون بوش، سامسونگ، ال جی، اسنوا و … در حال حاضر اسمارت فکتوریهای مجهزی را درون بخش تولیدی خود راه اندازی کردهاند که به آنها کمک میکند که به اهداف کارخانههای هوشمند نزدیک شوند.
اوضاع کارخانههای تولیدی قبل از انقلاب چهارم صنعتی به چه صورت بودهاست؟
همانطور که اشاره کردیم، نسل چهارم انقلاب صنعتی در واقع جدیدترین تحولی است که در صنعت بوجود آمده و تمام تمرکز آن بر روی اتوماسیون سازی فرایند تولید، مونتاژ و … با کمک تکنولوژیهای روز دنیا مانند بیگ دیتا، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و … است. قبل از وقوع این تغییر و تحولات در صنعت، شاهد این بودیم که در سه انقلاب گذشته، موارد زیر تغییر کردهاند:
- نسل اول صنعت: جایگزینی نیروی انسانی و حیوانات با ماشینهای بخار
- نسل دوم صعت: استفاده از فولاد و برق در کارخانههای تولیدی
- نسل سوم صنعت: ظهور تکنولوژیها (مانند رایانه) و استفاده از آنها در فرایند تولید
عناصر مهم تشکیل دهنده اسمارت فکتوریها و پایههای بنیادی آنها
با کمی تحقیق در رابطه با کارخانههای هوشمند به این نتیجه میرسیم که آنها بر پایه دو اصل بنیادی یعنی قابلیتهای همکاری بین اجزای مختلف اکوسیستم و شیوه اتصال آنها شکل گرفتهاند. هرچقدر که این عناصر به شکل بهتری مورد بحث و بررسی قرار بگیرند، شاهد پیشرفته تر شدن کارخانهها و مراکز تولیدی هوشمند میشویم!
در حقیقت تیمهای R&D تمامی کارخانه جات و برندهای مطرح دنیا که در زمینه اسمارت فکتوری در حال فعالیت هستند و سعی میکنند که این موضوع را به شکل صحیحی بررسی کنند، بر این باورند که اگر بتوانند شیوههای اتصال بهینه تری را پیدا کنند تا اجزای اکوسیستم قادر به ارتباط لحظه ای بهتری باشند، میتوانند کاری کنند که محصولات باکیفیت بالاتر، تکنولوژی بهتر و فرایند آسانتری تولید شوند.
آزمایشگاههای تست لوازم خانگی و نقش آنها در اسمارت فکتوری
تمامی اسمارت فکتوریهای استاندارد دنیا که در حال تولید لوازم خانگی منزل هستند، آزمایشگاههای مجهزی نیز دارند که با بررسی مواد اولیه و قطعات تشکیل دهنده دستگاه، آنالیز فرایند تولید به صورت لحظه ای از ابتدا تا انتها برای هر محصول و بازبینی نهایی آن۸ سعی بر این دارند که کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و از هرگونه چالش و مشکل احتمالی که ممکن است، پیش بیاید دوری کنند.
در این زمینه میتوانید با مراجعه با مراجعه به سایت رسمی هر برند و بررسی بخش کنترل کیفیت آن، به صورت کامل با این فرایندها و شیوه انجام آنها آشنا شوید، اما آیا در ایران اسمارت فکتوری مجهز و استانداردی داریم؟
آشنایی با اولین اسمارت فکتوری ایرانی در سراسر کشور
اسنوا را میتوان به عنوان اولین کارخانه تولیدی مجهز به اسمارت فکتوری شناخت! این برند با ایجاد کارخانه هوشمند خود سعی بر این دارد که محصولات خود را روز به روز ارتقا دهد تا نه تنها مشتریان داخلی، بلکه مشتریان خارجی خود را نیز راضی نگه دارد. آیا تابحال تجربه خرید از این برند را داشتهاید؟ به نظر شما آیا تبدیل فرایندهای دستی به اتوماسیون در کارخانجات، میتواند باعث شود که شاهد تولید محصولات باکیفیت تری باشیم؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.