جایزه نوبل پزشکی 2020

جایزه نوبل پزشکی 2020 برای کشف ویروس هپاتیت سی به 3 دانشمند اهدا شد

جایزه نوبل پزشکی 2020 به کاشفان ویروس هپاتیت سی اهدا شد. هاروی جی آلتر، مایکل هوتون و چارلز رایس سه دانشمند آمریکایی و انگلیسی بودند که نوبل پزشکی امسال را بردند.

هاروی جی آلتر – Harvey J.Alter ، مایکل هوتون – Michael Houghton و چارلز ام رایس – Charles M.Rice سه دانشمندی هستند که موفق شدند جایزه نوبل پزشکی 2020 را دریافت کنند. این جایزه به پاس پژوهش‌های این دانشمندان آمریکایی و انگلیسی برای کشف ویروس هپاتیت سی به آنها اهدا شده است. هپاتیتی که از خون منتقل می‌شود، مشکل بزرگی برای بهداشت جهانی محسوب می‌شود. هپاتیت C منجر به بروز سیروز و سرطان کبد در مردم نقاط مختلف جهان شده و حالا پژوهش‌های این دانشمندان می‌تواند سهم بزرگی برای شناسایی و مبارزه با این ویروس داشته باشد. در واقع با این کشف جدید، می‌توانیم دلیل بروز نوع حاد هپاتیت را شناسایی کنیم و با ارائه آزمایش‌های خون و داروهای دید، با آن مبارزه کرده و جان میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را نجات دهیم.

جایزه نوبل پزشکی 2020

هپاتیت C معمولا هیچ علامت خاصی ندارد، اما عفونت مزمن ناشی از آن باعث زخم شدن کبد می‌شود و پس از چند سال منجر به بروز سیروز کبد یا سرطان کبد خواهد شد. شناسایی و کشف ویروس هپاتیت سی اولویت بسیار بالایی داشت. سال‌هاست که دانشمندان تمام روش‌های شکار این ویروس را به کار گرفته‌اند، اما با فرار ویروس از ایزوله شدن، بررسی و کشف آن به طول انجامید.

آشنایی با برندگان نوبل پزشکی 2020

هاروی جی آلتر، یک پزشک و ویروس شناس آمریکایی با 85 سال سن است. وی مدرک پزشکی خود را از دانشگاه راچستر کسب کرد و در سال 1961 به موسسه ملی سلامت موسوم به NIH پیوست و در دانشگاه جورج تاون آمریکا هم فعالیت کرد. چارلز ام رایس هم ویروس شناس 68 ساله آمریکایی و استاد دانشگاه راکفلر است که در حوزه هپاتیت C تحقیق می‌کرد و در سال 2016 نیز موفق به دریافت جایزه لسکر شد. او مدرک دکتری را در سال 1981 از دانشگاه فناوری کالیفرنیا دریافت کرد و در سال 1995 به درجه استاد تمام رسید. وی از سال 2001 تاکنون استاد دانشگاه راکفلر است. مایکل هوتون انگلیسی هم در سال 1989 به همراه کیو لوم چو، جورج کاپو و دانیل برادلی موفق به کشف هپاتیت سی شده بودند. هوتون ضمن ایزوله کردن توالی ژنتیکی ویروس، به همراه همکارانش مجموعه‌ای از بخش‌های DNA را جمع‌آوری کردند که از خون یک شامپانزه مبتلا به هپاتیت به دست آمده بود. پژوهش‌های بیشتر نشان داد که یک ویروس جدید در این بخش‌های DNA وجود دارد که هپاتیت C نام گرفت. هوتون در حال حاضر رئیس بخش پژوهش‌های ویروس شناسی و استاد ویروس شناسی دانشگاه آلبرتا است.

جایزه نوبل پزشکی 2020

حالا این سوال به وجود آمد که آیا این ویروس جدید می‌تواند به خودی خود عامل هپاتیت شود یا خیر. همچنین آیا این ویروس می‌تواند تکثیر و عامل بیماری باشد. چارلز رایس و گروه این ویروس شناس آمریکایی به ناحیه‌ای از ژنوم ویروس هپاتیت C برخورد کردند که در گذشته شناسایی نشده بود و ظاهرا نقش مهمی در تکثیر ویروس داشت. رایس تغییرات ژنتیکی در نمونه‌های ایزوله شده ویروس را دید و فرضیه‌ای را ارائه کرد با این عنوان که شاید برخی از این تغییرات از تکثیر ویروس جلوگیری کنند. وی سپس با استفاده از مهندسی ژنتیک، گونه‌ای از RNA ویروس هپاتیت C را تولید کرد که قسمتی جدید از ژنوم ویروس را داشت.

در ادامه دانشمندان این RNA را به کبد شامپانزه تزریق کردند، ویروس را در خون تشخیص دادند و تغییراتی را مشاهده کردند که مشابه آنچه بود که در انسان‌های مبتلا به نوع مزمن این بیماری رخ می‌داد. بنابراین دانشمندان متوجه شدند که ویروس هپاتیت سی می‌تواند به تنهایی عامل بیماری باشد.

بنیاد نوبل در خصوص جایزه نوبل پزشکی 2020 در توییتر خود نوشت:

این برای اولین بار در تاریخ است که می‌توانیم ویروس هپاتیت C را درمان کنیم. برندگان نوبل پزشکی امسال با کشف بزرگ خود موفق شدند دلیل ابتلا به هپاتیت سی مزمن را نشان دهند. این امر موجب توسعه آزمایش خون و داروهای جدیدی می‌شود که می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان نجات دهد.

هاروی جی آلتر هم پس از شنیدن خبر برنده شدن در جایزه نوبل پزشکی 2020 اظهار کرد دیدن این که بسیاری از مردم می‌توانند درمان شوند، شگفت‌انگیز است. در سال گذشته، پیتر رادکلیف انگلیسی، ویلیلام کائلین آمریکایی و گرگ اسمنزا آمریکایی به دلیل کشف چگونگی فرایند احساس کردن و سازگاری سلول‌ها با میزان اکسیژن موفق به دریافت جایزه نوبل پزشکی شده بودند.