محققان نروژی به تازگی با مقایسه تاثیرات نوشتن با دست و تایپ کردن در رشد مغزی کودکان، به نتایج جالبتوجه و غیر منتظرهای دست یافتهاند.
نوشتن با دست از تایپ کردن بهتر بوده و کودکان که با دستان خود مینویسند، نسبت به سایر همسن و سالان که چنین کاری نمیکنند، باهوشتر میشوند؛ این نتیجه تحقیق جدیدی از دانشمندان نروژی بوده که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت؛ با گجت نیوز همراه باشید.
در واقع محققان به تصمیم گیرندگان سیستم آموزشی نروژ توصیه کردهاند که در دوران کودکی، مدارس باید روی فعالیتهای نوشتاری که با دست انجام میشوند، تاکید داشته باشند تا از این طریق به توسعه حافظه این اعضای کم سن و سال جامعه کمک بیشتری شود. چنین کاری در کنار بهبود وضعیت حافظه، به یادگیری هم کمک میکند و مدتها پیش بود که دانشمندان ثابت کردند که فعالیت مغزی انسان در هنگام تاپ کردن و نوشتن با دست در وضعیتهای متفاوتی قرار میگیرد.
البته این تفاوت تنها مختص کودکان نبوده و بزرگسالان هم چنین وضعیتی را تجربه میکنند. برای رسیدن به نتایج اخیر، محققان دانشگاه علم و تکنولوژی نروژ 250 الکترود EEG را به سر کودکان وصل کردند و به آنها کارهای مختلفی دادند تا از این طریق امواج مغزی آنها را زیر نظر بگیرند. نتایج به دست آمده به نوبه خود منحصر به فرد هستند.
در عصر مدرن و مخصوصا در مدارس کشورهای توسعه یافته، استفاده از کامپیوتر و مخصوصا لپتاپهای نه چندان گرانقیمت مانند کروم بوک (Chromebook) باعث شده تا انجام تکالیف مدرسه و فعالیتهای تحصیلی دانش آموزان به دنیای دیجیتال انتقال یابد.
نوشتن با دست و بهبود حافظه
با این وجود از مدتها پیش و با ورود اولین کامپیوترها به مدارس، محققان به فکر این سوال افتادند که آیا تایپ کردن به جای نوشتن با دست میتواند در توانایی یادگیری و به خاطر سپردن درسها در کودکان تاثیر داشته باشید یا خیر؟
با در نظر گرفتن این سوال، محققان نروژی به کمک الکترودهای مورد نظر برای اندازهگیری فعالیت مغزی، به کودکان کارهایی را سپردند که برخی با تایپ کردن انجام شده و برخی هم توسط دست تکمیل میشدند. همانطور که اشاره کردیم، نتایج به دست آمده مشخصا به برتری روشهای نوشتاری به کمک دست و با خودکار یا مداد اشاره میکردند و دیده شده که در چنین وضعیتی توانایی یادگیری کودکان افزایش یافته و حافظه آنها هم بهتر عمل میکند.
سرپرست تحقیق اخیر، پروفسور آدری ون در میر (Audrey van der Meer) میگوید که امواج مغزی در زمان نوشتن با دست فعالیت بیشتری دارند و به همین دلیل، قابلیتهای مغز برای به خاطر سپردن اطلاعات را افزایش میدهند. در واقع این کار، فعالیت قسمتهای حسی-حرکتی مرکز عصبی بدن را بیشتر کرده و میتوان گفت که تنها با فشار دادن قلم و نگه داشتن آن در دست، بسیاری از حواس کاربر فعال میشوند.
به علاوه دیدن آنچه که با دست نوشته میشود و حتی شنیدن صدایی که به هنگام این کار به وجود میآید، باعث خواهد شد تا قسمتهای مختلفی از مغز به فعالیت واداشته شده و با برقراری ارتباط بین قسمتهای مختلف این عضو از بدن، مغز ما برای یادگیری بیشتر و بهتر آماده شود. به بیان دیگر با این کار کودکان هم بهتر یاد میگیرند و هم راحتتر به یاد میآورند.