بزرگترین مرکز داده شبکه ملی اطلاعات اخیرا در منطقه بومهن به بهرهبرداری رسید. اکنون شما را با مهمترین کاربردهای این مرکز داده آشنا کنیم.
در اواخر سال 1384 با هدف کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت پروژه شبکه ملی اطلاعات در کشور مطرح شد، اما در حقیقت از سال 1392 اساس شبکه ملی در شورای عالی فضای مجازی بازتعریف گردید. با توجه به آنچه در سال 1395 در سند ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات به تصویب رسید، شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبکه تمام شبکههای کشور محسوب میشود.
شورای عالی فضای مجازی از خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات به مواردی چون مرکز داده (میزبانی و ذخیرهسازی)، خدمات نام و نشانگذاری، جویشگر، رایانامه، پیام رسانهای ارتباطی، هاب پیام و مراکز تبادل اطلاعات و نیز اکثر خدمات رایانش ابری اشاره کرد.
کاربردهای مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات
مرکز داده به عنوان یکی از مهمترین اجزای زیرساختی شبکه ملی اطلاعات محسوب میشود. طبق اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال 1399 دو مرکز داده در تهران و تبریز راهاندازی شد. همچنین در ماه اخیر نیز در منطقه بومهن شاهد بهرهبرداری از بزرگترین مرکز داده شبکه ملی اطلاعات به عنوان مرکز داده مادر بودیم. از مشخصات این مرکز داده میتوان به ظرفیت ۱۳ هزار و ۶۰۰ هسته پردازشی، فضای ذخیرهسازی ۱۰ پتابایت، مرکز تبادل ترافیک با ظرفیت یک ترابیت بر ثانیه و مرکز دیتای بینالمللی با ظرفیت ۴۰۰ گیگابیت بر ثانیه اشاره کرد.
این مرکز داده در فاز اول با 100 رک و 1000 سرور قدرتمند راهاندازی شد که طبق برنامه از خدماتی چون پیام رسانها، موتورهای جستجو و رایانامههای بومی، تولیدکنندگان محتوا و دیگر خدمات زیرساختی پشتیبانی خواهد کرد. همچنین با ظرفیتی که این مرکز از آن بهره میبرد، پیام رسانها، موتورهای جستوجو، تولیدکنندگان محتوا از این پس خدمات مناسبتر، باکیفیتتر و ارزانتری را به کاربران ارائه خواهند داد.
تبادل ترافیکی میان تولیدکننده و مصرفکننده محتوا نیز با ایجاد مرکز تبادل ترافیکی در کنار مرکز مادر داده آسانتر خواهد شد. همچنین مصرف تولید محتوای داخل نسبت به پهنای باند اینترنت تقویت شده و نقاط حضور شبکه دیتای بینالملل برای تمرکززدایی ترافیکی از تهران و رعایت پدافند غیرعامل بیشتر خواهد شد.