واکسن کرونا کمپانی فایزر به کارایی 90 درصدی رسید

واکسن کرونا فایزر (Pfizer)، کمپانی آمریکایی که مشغول پیدا کردن درمان بیماری کووید 19 بوده، به سطح امیدبخش و خوش‌حال کننده‌ای از قابلیت نابودی ذرات ویروس کرونا رسیده است.

اخیرا اعلام شده که واکسن کرونا فایزر به قابلیت اثربخشی 90 درصدی رسیده است. این واکسن که توسط کمپانی آمریکایی فایزر (Pfizer) ساخته شده، خبر خوش‌حال کننده دستاورد خود را زمانی اعلام کرده که تعداد مبتلایان جهانی این پاندمی مرگبار مرز 50 میلیون را رد کرده است.

این کمپانی نتایج اولیه آزمایش خود روی واکسن مورد نظر را اعلام کرده و با اینکه تعداد افراد مورد آزمایش، نسبتا زیاد نبودند، می‌توان گفت که این موفقیت امید بسیاری را برای پایان پاندمی کووید 19 بالا برده است.

واکسن مورد نظر از نوع واکسن‌های mRNA بوده و شرکت فایزر این دارو را در همکاری با شرکت دیگری به نام بیونتک (BioNTech) ساخته است. البته هنوز گزارش کاملی از نتایج تحقیقات انجام شده روی کارایی واکسن منتشر نشده و حتی مقاله‌ای هم در این رابطه تهیه نشده است. از طرف دیگر چون فقط چند ماه است که فایزر و همکارش مشغول کار روی ساخت این دارو هستند، اطلاعات دقیقی در مورد تاثیرات بلند مدت دارو و یا عوارض جانبی مصرف در دست نیست. به علاوه کسی نمی‌داند که مصونیت به وجود آمده با واکسن کرونا فایزر دقیقا تا چه زمانی باقی می‌ماند.

واکسن کرونا فایزر

با این تفاسیر جالب است بدانیم که نتایج گزارش شده توسط کمپانی فایزر، بسیار فراتر از انتظار متخصصان ویروس شناسی بوده است. البرت بورلا (Albert Bourla)، مدیر عامل فایزر می‌گوید که کارایی 90 درصدی چنین دارویی شگفت‌انگیز بوده و کسی انتظار نداشت که واکسنی که به تازگی توسعه داده شده، بتواند این چنین بیماری کووید 19 را مهار کند.

واکسن کرونا کمپانی فایزر به کارایی 90 درصدی رسید

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) قانون مشخصی برای شرایط ویژه‌ای مانند پاندمی اخیر دارد که به برخی شرکت‌های داروسازی، مجوز اضطراری استفاده از روش‌های درمانی یا داروهای مختلف را می‌دهد. معمولا این سازمان در حالت عادی مدت زمان نسبتا طولانی برای صادر کردن مجوز چنین داروهایی سپری می‌کند، اما در این همه‌گیری شاهد اعطای اجازه اضطراری به بسیاری از روش‌های درمانی، تجهیزات آزمایشی و داروها بودیم.

با این تفاسیر گفته شده که واکسن کرونا فایز نمی‌تواند اجازه اضطراری مورد نظر که با نام “EUA” شناخته می‌شود را کسب کند، چرا که هنوز مدت زمان آزمایش‌های انجام شده روی این دارو به اندازه کافی طولانی نشده است. برای کسب EUA، توسعه دهنده یک دارو باید حداقل برای مدت دو ماه پس از تزریق دوز دوم واکسن، داوطلبان را زیر نظر داشته باشد تا عوارض جانبی خاصی در آن‌ها بروز نکند. فایزر اعلام کرده که این مدت زمان دو ماهه تا اواخر نوامبر امسال سپری خواهد شد.

آزمایش واکسن روی داوطلبان گوناگون

گفته شده که واکسن مورد نظر روی 44 هزار نفر آزمایش شده و این دارو به شکل دو دوز جداگانه با فاصله 3 هفته‌ای، به افراد تزریق شده است. هم‌اکنون فاز سوم آزمایش واکسن در حال اجرا بوده و انتظار می‌رود که پس از سپری شدن این فاز و صدور اجازه اضطراری سازمان غذا و دارو، کمپانی آمریکایی سریعا به سراغ پخش واکسن در میان مردم آمریکا و در نهایت، جهان برود.

بر اساس اطلاعات موجود، واکسن کرونا فایزر برای داشتن کارایی مورد انتظار باید در دمایی بسیار پایین نگهداری شود و این شرکت به همراه کمپانی بیونتک قصد دارند تا 50 میلیون دوز از دارو را برای استفاده جهانی تا پایان سال جاری میلادی توزیع کنند. این میزان تا پایان سال 2021 به 1.3 میلیارد دوز می‌رسد و با توجه به پیشرفت چشم‌گیر آزمایش‌های انجام شده روی داروها، انتظار می‌رود که راه‌حل‌های هوشمندانه‌ای برای رساندن واکسن به دست مردم جهان ارائه شود.

سازمان FDA اخیرا استانداردهایی را برای واکسن‌های کووید 19 اعلام کرد. در کنار نگرانی‌هایی که در مورد توسعه زود هنگام و غیر اصولی واکسن‌ها وجود دارد، این سازمان تلاش کرده تا نیازمندی‌های هر دارویی برای مقابله با بیماری کووید 19 را دقیقا مشخص کند تا شرکتی در تلاش برای ارائه سریع‌تر محصول خود، اصول مربوط به ایمنی و کارایی واکسن را زیر پا نگذارد.

در میان این استانداردها، سازمان غذا و دارو اعلام کرده که واکسن‌های مورد نظر باید حداقل 50 درصد کارایی داشته باشند، برای استفاده از آن‌ها به منظور درمان زنان باردار برنامه‌هایی ارائه شود و همچنین، در میان افراد مورد آزمایش هم داوطلبانی از اقشار مختلف جامعه وجود داشته باشند.