اخیرا دانشمندان اعلام کردند که احتمال برخورد سیارک آپوفیس به زمین در سال 2068 وجود دارد؛ Apophis تقریبا به بزرگی برج ایفل است.
سیارکهای زیادی در فضا شناور هستند؛ ناسا و سازمانهای دیگر هم نظارهگر آنها! یکی از این اجرام فضایی، سیارک آپوفیس نام دارد که دانشمندان میگویند نمیتوانند احتمال برخورد آن به زمین را رد کنند.
به تازگی، محققان موسسه اخترشناسی دانشگاه هاوایی از کشف پدیدهای موسوم به شتاب یارکوفسکی (Yarkovsky acceleration) روی این سیارک خبر دادند. این نوع شتاب، از نیروی بسیار ضعیفی منشا میگیرد که ناشی از اصابت پرتوی حرارتی غیر یکنواخت به یک جسم است. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، یعنی اینکه نور خورشید در حال تغییر مسیر Apophis است.
احتمال برخورد سیارک آپوفیس به زمین
در گذشته، دانشمندان برخورد سیارک آپوفیس به زمین را محتمل نمیدانستند؛ ولی مشاهدات اخیر نشان میدهد که این جرم فضایی در هر سال، حدود 170 متر از خط سیر اصلی خود منحرف میشود. چنین انحرافی به اندازهای هست که یک خطر بالقوه برای زمین ایجاد کند.
آپوفیس از سال 2004 در حال رصد شدن است. پیشتر، بیم برخورد آن به سیاره زمین در سال 2029 میرفت؛ ولی در سال 2013 دانشمندان اعلام کردند که احتمال وقوع چنین فاجعهای دستکم تا سال 2036 وجود ندارد.
با این حال، آپوفیس در تاریخ 13 آوریل 2029 (25 فروردین 1408) تا حدی به ما نزدیک میشود که با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت خواهد بود. در آن موقع، اخترشناسان میتوانند خط سیر آیندهی سیارک را بهتر تخمین بزنند و احتمال برخورد در سال 2068 را دقیقتر برآورد کنند.
ناگفته نماند مدتهاست که دانشمندان روی ابداع روشهایی برای مقابله با سیارکهای بالقوه خطرناک کار میکنند و NASA DART یکی از آنهاست. ایدهی پروژهی دارت این است که با اصابت دادن یک فضاپیما به سیارک، مسیر حرکت آن را به گونهای تغییر دهیم که خطر برخورد با زمین منتفی شود.
البته محققان تصریح میکنند که فعلا جای نگرانی برای سال 2068 وجود ندارد و اگر آپوفیس واقعا خطری برای ساکنان زمین باشد، خیلی زودتر مطلع خواهند شد.