به تازگی ویدیویی دیدنی از کاوشگر تیانون 1 (Tianwen-1) چین منتشر شده که این فضاپیما را در اطراف سیاره مریخ نشان میدهد. در ادامه با ما همراه باشید.
در ویدیویی که اخیرا از کاوشگر تیانون 1 (Tianwen-1) چین منتشر شده، تصاویری حیرتانگیز از لحظه ورود فضاپیما به مدار سیاره سرخ را میبینیم؛ در ادامه با گجت نیوز همراه باشید تا تازهترین و یکی از دیدنیترین مجموعه دادههای تصویری مخابره شده از مریخ به زمین را تماشا کنیم.
به تازگی موضوع مخابره ویدیو جدید تیانون 1 از مدار مریخ خبرساز شده است؛ در هفتهها و ماههای آینده، ترافیک مدار این سیاره زیاد خواهد شد و در حالی که کاوشگر امارات مدتی پیش به مریخ رسید و هماکنون خبر موفقیت کاوشگر چینی در طی کردن مسیر بین زمین و سیاره سرخ منتشر شده، به زودی خبرهای داغی از آژانس فضایی آمریکا هم در این رابطه منتشر خواهند شد.
ویدیو جدید تیانون 1 توسط آژانس ملی فضایی چین (CNSA) و تنها مدت کوتاهی پس از پخش اولین تصاویر این کاوشگر از مریخ در اوایل ماه جاری میلادی، در اختیار عموم مردم قرار گرفته است. در واقع این فضاپیما به تازگی سفر 7 ماهه خود به سیاره مریخ را تمام کرده و کلیپ مورد نظر هم به نوعی خبر موفقیت آن را به ما اعلام میکند.
کاوشگر تیانون 1 در مریخ
این فضاپیمای مریخی چین در 22 جولای 2020 به مقصد سیاره همسایه ما در منظومه شمسی، به آسمان فرستاده شد و نکته جالب این بوده که برخلاف بسیاری از ماموریتهای پیشین آژانسهای فضایی برای ارسال تجهیزات به مریخ، تیانون 1 به همراه خود چندین وسیله مجزا را به مقصدش برده است؛ یکی از این وسایل نوعی مدارگرد بوده که مریخ را از آسمان زیر نظر خواهد گرفت و با استفاده از سنسورها و سایر تجهیزات تعبیه شده در خود، به نوعی حمایت هوایی را برای مریخنورد اصلی فراهم میکند.
ویدیویی هم که در بالا دیدیم از طرف این مدارگرد بوده است. با این حال، مریخنورد کاوشگر تیانون 1 به شکلی طراحی شده که پس از رسیدن به سطح سیاره سرخ، ماموریت خودش را شروع کند. برای این ماموریت تجهیزات ویژهای از جمله دوربین چند طیفی، رادار نفوذ در زمین، حسگر میدان مغناطیسی و ردیاب ترکیبات سطحی در مریخنورد مورد نظر تعبیه شدهاند تا از طریق آنها، دادههای گستردهای از سطح سیاره سرخ و آنچه در زیر این سطح قرار دارد، تهیه شود.
ثبت تصاویر جدید از مریخ
البته ماموریت اصلی این مریخنورد تا ماه می یا ژوئن 2021 شروع نخواهد شد و پیش از این، باید فرآیندهای مختلفی برای کسب اطمینان از درست بودن عملکرد تجهیزات انجام شوند. در مورد ویدیویی هم که در بالا دیدیدم، سازمان CNSA اعلام کرده که این تصاویر از کنار هم گذاشتن چندین عکس مجزا که پشت سر هم ثبت شدهاند، به دست آمده است. دوربین ثبت کننده این تصاویر در قسمت باله خورشیدی و آنتن ردیابی کاوشگر تیانون 1 قرار گرفته و به گزارش خبرگزاریهای چینی، کلیپ بالا در مدت زمان نیم ساعت و با ثبت تصاویر به صورت هر 3 ثانیه یک بار، به تهیه شده است.
البته دانشمندان چینی میگویند که هدف اصلی دوربینی که ویدیو بالا را تهیه کرده، ثبت تصاویر باکیفیت نبوده و چینیها این دوربین را تنها به منظور کنترل وضعیت کاوشگر در مدار مریخ و همچنین باز شده صحیح باله خورشیدی، نصب کردهاند. اینطور که به نظر میرسد، در آینده نزدیک و با مستقر شدن مریخنورد تیانون 1 روی سیاره سرخ، شاهد ثبت تصاویری فوقالعاده باکیفیتتر خواهیم بود.
با این وجود، همین ویدیو کم کیفیت از کاوشگر تیانون 1 چین نمایی از سیاره سرخ را به ما نشان داده که تاکنون بیسابقه بوده است؛ به گزارش CNSA، کلیپ مورد نظر گواه موفق بوده ماموریت اخیر بوده و در زمان ثبت تصاویر، مدارگرد چینی در ارتفاع 400 کیلومتری سیاره مریخ قرار داشته است. آنچه در بالا دیدیم ورود تیانون 1 به مدار بیضی شکل خود در اطراف سیاره سرخ و همچنین بیرون آمدن گروهی از تجهیزات تعبیه شده در این کاوشگر بود.
آینده کاوش سیاره سرخ
مریخنورد تیانون 1 برای سفری یک طرفه طراحی شده و قرار نیست که به مدار مریخ یا خانه اصلیاش، یعنی زمین بازگردد. البته دانشمندان CNSA اعلام کردهاند که این کاوشگر پس از رسیدن به سطح، نمونههایی را از خاک و سنگ مریخ جمعآوری میکند و برای ماموریتهای بعدی آژانس فضایی چین به منظور بازگرداندن نمونهها به سیاره ما، بخشی از این خاک را به صورت بستهبندی شده آماده میکند. لازم به ذکر بوده که یکی از اهداف فضاپیمای استقامت ناسا هم چنین کاری بوده و اینطور که به نظر میرسد، دانشمندان چینی به نوعی از برنامههای محققان ناسا الگوبرداری کردهاند.
چینیها اعلام کردهاند که در دهه سوم قرن 21 فضاپیمای دیگری را همانند کاوشگر تیانون 1 به مریخ میفرستند تا این بار، نمونههای جمعآوری شده از سطح را به زمین بازگرداند. همانطور که در مقالههای پیشین در گجت نیوز خبر دادیم، کاوشگر استقامت ناسا بعد از فضاپیمای چینی، سومین ماموریت مریخی بوده که در هفتههای جاری وارد فاز بهرهبرداری در سطح سیاره سرخ میشود. پیش از تیانون 1، امارات با ارسال کاوشگر امید، اولین ماموریت مریخی جهان عرب را به نام خود ثبت کرد و هماکنون میبینیم که چینیها با کاوشگر خود، موفق به دسترسی به سیاره سرخ شدهاند.