چیپست مدیاتک دایمنسیتی 9000 یکی از قدرتمندترین تراشههای مورد انتظار است که شاید سامسونگ نیز مشتاق به استفاده از آن باشد.
مدیاتک در حالی که زمانی یک تراشهساز درجه 2 برای گوشیهای میانرده و اقتصادی چینی محسوب میشد، امروزه بزرگترین تامین کننده تراشه برای انواع گوشیها به ویژه پرچمداران محسوب میشود و سال گذشته توانست فروش بیشتری نسبت به کوالکام داشته باشد.
این کمپانی روز گذشته از جدیدترین چیپست پرچمدار خود موسوم به دایمنسیتی 9000 به طور رسمی رونمایی کرد و همانطور که انتظار میرفت نخستین تراشه ساخته شده با فناوری 4 نانومتری محسوب میشود؛ این تراشه پیشتر قرار بود با نام دایمنسیتی 2000 عرضه شود.
همانطور که میدانید مدیاتک یک کمپانی تایوانی فبلس است. فبلس به این معناست که کمپانی خود فاقد کارخانه و خط تولید است. آنها تنها کار طراحی تراشه را انجام داده و تولید آن را به کمپانیهای سازنده تراشه واگذار میکنند. کمپانی تایوانی TSMC که بزرگترین سازنده تراشه برای کمپانیهای فبلس محسوب میشود، تولید این تراشه جدید را بر عهده دارد.
و اما چیپست جدید مدیاتک در بنچمارک اخیرش با کسب امتیاز بالای 1 میلیون توانست خود را به عنوان قدرتمندترین چیپست موبایلی اثبات کند. تنها دستگاه مشابهی که امتیاز بالاتر نسبت به آن دارد اپل آیپد پرو با چیپست M1 است؛ لازم به ذکر است که M1 یک تراشه کامپیوتری و مورد استفاده در لپتاپهای اپل است، با این حال اپل تصمیم گرفت از آن در ساخت تلبت محبوب خود استفاده کند.
بر اساس اخباری که از سوی یکی از افشاگران حوزه فناوری به گوش میرسد، نخستین محموله چیپست مدیاتک دایمنسیتی 9000 جهت بررسی به سازندگان اصلی گوشیهای اندرویدی تحویل داده میشود که گویا سامسونگ نیز یکی از آنهاست. ناگفته نماند سامسونگ بزرگترین سازنده گوشی و همچنین بزرگترین سازنده تراشه در دنیا تلقی میشود.
این خبر بدان معناست که سامسونگ چیپست جدید تایوانیها را مورد آزمایش قرار داده و در صورتی که تحت تاثیر عملکرد و مصرف آن قرار بگیرد، میتوان انتظار عرضه گوشیهای بالارده و یا تبلتهایی از سری گلکسی با دایمنسیتی 9000 را داشت. البته مشخص شد که پرچمداران خانواده گلکسی اس 22 با چیپستهای اگزینوس 2200 و کوالکام 898 عرضه میشوند، پس در صورت تصمیم سامسونگ به استفاده از چیپست تایوانی باید منتظر حضور آنها در پرچمداران نیمه دوم سال 2022 این کمپانی باشیم.
بنابر برخی گزارشها فرایند تولید تراشههای 4 نانومتری در TSMC بهینهتر از فرایند مشابه در کارخانههای سامسونگ است. از این رو میتوان این احتمال را داد که دایمنسیتی 9000 رقابتی سینه به سینه با تراشههای همکلاسش از کوالکام و سامسونگ داشته باشد و یا حتی عملکرد بهتری نسبت به آنها از خود به نمایش بگذارد.
مشخصات چیپست مدیاتک دایمنسیتی 9000
با توجه به مشخصات اعلام شده در مراسم معرفی این چیپست میدانیم با یک هیولای پردازشگر طرف هستیم. این تراشه نخستین چیپست مجهز به پردازندههای ARM است که با فناوری 4 نانومتری توسط TSMC تولید میشود. پردازنده 8 هستهای این چیپست یک هسته فوق قدرتمند Cortex-X2 با فرکانس 3.05 گیگاهرتز، سه هسته قدرتمند Cortex-A710 با فرکانس 2.85 گیگاهرتز و 4 هسته کم مصرف Cortex-A510 با فکارنس 1.8 گیگاهرتز دارد. این پردازنده از رم 4 کانال LPDDR5X با سرعت 7500 مگابیت بر ثانیه پشتیبانی کرده و 8 مگابایت کش L3 در کنار 6 مگابایت کش سیستمی دارد.
پردازنده گرافیکی (GPU) این چیپست مدل ARM Mali-G710 است که 10 هسته با فرکانس 850 مگاهرتز کار میکنند. این GPU با معماری جدید ARM طراحی شده و از فناوری رهگیری پرتو (Ray Tracing) بهره میبرد. به ادعای مدیاتک عملکرد پردازشگر گرافیکی چیپست پرچمدار جدیدش حتی در بار کاری سنگین و پیوسته هم ارز GPU چیپست اپل A15 بایونیک است. یک پردازنده هوش مصنوعی 6 هستهای نیز در چیپست جدید برای پردازشهای هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است.
چیپ پردازنده تصویر به کار رفته در دایمنسیتی 9000 مدل Imagiq790 است که 3 هسته و مجموعا 9 گیگاپیکسل بر ثانیه توان پردازشی دارد. این چیپ میتواند از یک دوربین 320 مگاپیکسلی یا سه دوربین 32 مگاپیکسلی به طور همزمان پشتیبانی کند. موتور کدگذار/کدگشای رسانهای این چیپ از فناوری HDR و ضبط ویدیوهایی با وضوح 4K در سرعت 120 فریم بر ثانیه و 8K با سرعت 30 فریم بر ثانیه و همچنین پخش ویدیو با 8K با سرعت 60 فریم بر ثانیه در کنار کدک ویدویی جدید AV1 پشتیبانی میکند.
این چیپست از نمایشگرهایی با حداکثر کیفیت WQHD پلاس با نرخ تازه سازی تصویر 144 هرتز و نمایشگرهای فول اچدی پلاس با نرخ تازه سازی تصویر 180 هرتز و همچنین فناوری HDR10 پلاس پشتیبانی میکند. در زمینه ارتباطات چیپست مذکور یک مودم 5G یکپارچه با پشتیبانی از امواج موج میلیمتری و شبکه زیر 6 گیگاهرتز پشتیبانی میکند؛ بیشینه سرعت دانلود این مودم 7 گیگابیت بر ثانیه (939.5 مگابایت بر ثانیه) است. در زمینه ارتباط بیسیم محلی نیز از Wi-Fi 6E و بلوتوث 5.3 با پشتیبانی از پروتکل LE Audio بهره میبرد.
سامسونگ پیشتر در گوشیهای غیرپرچمدار خود از تراشههای مدیاتک استفاده کرده است. حال به نظر شما آیا دست به سنت شکنی زده و علاوه بر چیپستهای انحصاری اگزینوس خود و کوالکام اسنپدراگون، چیپستهای غول تراشهساز تایوانی را نیز در گوشیهای بالارده خود به کار میبرد یا خیر؟