دیروز ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۴ ، روزی بزرگ در تاریخ مذاکرات دیپلماتیک بشر و بیانگر پیروزی دیپلماسی بردبارانه بود.سرانجام پس از سالها مذاکره و فعالیت های دیپلماتیک ، ایران و غرب به یک توافق بر سر مسئله هسته ای رسیدند و غرب پذیرفت که در مقابل محدودسازی فعالیتهای هستهای از سوی ایران، تحریمهای گسترده اقتصادی، مالی و غیرمالی مرتبط با پرونده هستهای را لغو کند.
یکی از بزرگترین مزایایی که این قرارداد برای کشورهای غربی و ایران خواهد داشت، افزایش داد و ستدهای مالی و کالای دیجیتال است و از همان آغاز انتشار خبر توافق بزرگ هستهای، شرکتهای بزرگ غربی به صورت علنی از آمادگی وعلاقه شدید خود برای بازگشت به بازار ایران سخن گفتند.با این حساب اگر اجرای توافق به خوبی پیش برود، بازار ایران برای اولینبار شاهد حضور شرکتهای آمریکایی بزرگی خواهد بود که پیشتر اجازه فعالیت در ایران را نداشتند.
روزنامه «وال استریت ژورنال» که در گزارش اکتبر سال گذشتهاش از مذاکرات پنهان شرکت اپل برای حضور رسمی در بازار ایران خبر داده بود، امروز و پس از امضای قرارداد نهایی بار دیگر بر گزارش قبلی خود تاکید و اضافه کرده که شرکتهای اپل، جنرال الکتریک و دیگر شرکتهای آمریکایی در حال یافتن توزیعکنندههایی مناسب برای حضور در بازار ایران هستند.البته این شرکتها در قدم اول قصد ایجاد نمایندگی همهجانبه در ایران نخواهند داشت. وال استریت ژورنال نیز در گزارش سال گذشته خود از تلاش اپل برای ایجاد یک “نمایندگی فروش معتبر” سخن گفته بود.
بسیاری از کالاهای الکترونیکی و دیجیتال مشمول تحریمهای گسترده غرب علیه ایران نمیشوند، با این حال فضای رعب و وحشتی که سیاستهای وزارت خزانهداری آمریکا برای شرکتهای غربی ایجاد کرده بود، آنها را از هر گونه مبادله کالا با ایران محروم میکرد. مضاف بر اینکه بزرگترین مانع بر سر این داد و ستدها، تحریمهای مالی بانک مرکزی ایران بود که هر گونه نقل و انتقال مالی را غیرممکن میکرد.پیشبینی میشود که رفع آرامآرام تحریمهای مالی و اقتصادی، شرکتهای آمریکایی را به بازار پرسود ایران بکشاند.
ایران همچنین برای اولینبار پس از انقلاب اسلامی، امکان خرید مستقیم هواپیما از شرکتهای غربی همچون بویینگ و ایرباس را پیدا خواهد کرد. قرارداد هستهای همچنین منجر به آزادسازی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار پول مسدودشده در بانکهای غربی و چینی خواهد شد. اتفاقی که قطعا میتواند دست دولت را در خرید کالاها و دستگاههای اساسی کشور باز کند و زمینه هر چه بیشتر حضور سرمایهگذاران خارجی را فراهم کند.
ایران با جمعیتی ۸۰ میلیونی از جذابیت بالایی برای شرکتهای غربی برخوردار است و گفته میشود که فشار این شرکتها به دولتهایشان از دلایل مهم انعقاد قرارداد امروز با ایران بوده است.
منبع : thevrege