به تازگی با انتشار برنامه دورهمی بازیگران هری پاتر، بار دیگر این مجموعه خاطره انگیز بر سر زبانها افتاد. قصد داریم در این مطلب از بهترین تا بدترین رتبه بندی فیلم های هری پاتر را انجام دهیم. با ما همراه باشید.
همه ما با سری فیلم های هری پاتر آشنا هستیم. این مجموعه فیلمها که بر اساس رمانهایی پرفروش و پرطرفدار به همین نام نوشته «جی. کی. رولینگ» ساخته شده است، کارش را از سال 2001 میلادی با فیلم هری پاتر و سنگ جادو (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) آغاز کرد و طی ده سال هشت فیلم فانتزی از این مجموعه منتشر گردید که هشتمین و آخرین قسمت آن فیلم هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2) نام داشت.
پس از موفقیتهای بی شمار و زبانزد این مجموعه، در سال 2016 مجموعه دیگری از دنیای هری پارتر آغاز به تولید گردید که به عنوان پیش درآمد آن محسوب میشود و با عنوان جانوران شگفت انگیز نام گذاری شد. این مجموعه در سال 2016 میلادی با فیلم جانوران شگفت انگیز و زیستگاه آن ها (Fantastic Beasts and Where to Find Them) آغاز به کار کرد و قرار است که طی سالهای آینده پنج قسمت از آن منتشر شود.
مجموعه فیلم های هری پاتر عمدتاً توسط «دیوید هیمن» تهیه شد و بازیگران اصلی آن «دنیل ردکلیف»، «روپرت گرینت» و «اما واتسون» بودند که به ترتیب هنرنمایی نقشهای «هری پاتر»، «رون ویزلی» و «هرماینی گرنجر» را برعهده داشتند.
مجموعه فیلم های هری پاتر آنقدر خوب بود که رتبه بندی آنها واقعاً کار دشواری است؛ در همین حین، فیلمهای مجموعه جانوران شگفت انگیز آنقدر بد بود که حتی آنها در این لیست قرار ندادیم و اگر قصد بر این بود که دو فیلم جانوران شگفت انگیز را در این لیست قرار دهیم، مطمئناً در انتها قرار داشتند. در ادامه با رتبهبندی فیلم های هری پاتر از بهترین تا بدترین همراه ما باشید.
بهترین و بدترین فیلم های هری پاتر
1. هری پاتر و زندانی آزکابان (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
جای تعجب نیست که بهترین فیلم از فیلم های هری پاتر، توسط کارگردان برنده جایزه اسکار یعنی «آلفونسو کوارون» کارگردانی شده است. بعضی از طرفداران بر این عقیده هستند زندانی آزکابان که سومین قسمت از مجموعه است، نسبت به دو قسمت ابتدایی بیشتر بزرگسالانه است. کوارون واقعاً نشان داد که کارگردان کاربلدی است و به وضوح ثابت کرد که توانایی کار با بازیگر کودک را به خوبی دارد. وی به آنها اجازه داد تا لباس فرم مدرسه را به دلخواه خودشان درآورند تا فیلم حس واقعیتری پیدا کند. دقت زیاد وی به جزئیات باعث گردید تا مدرسه هاگوارتز برای اولین بار بعد از دو قسمت ابتدایی حس و حال زندهتری پیدا کند.
زندانی آزکابان که در سال 2004 منتشر شده بود در مجموع توانست برنده هفده جایزه مختلف شود و برای دریافت پنجاه و سه جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم و جایزه اسکار بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شده بود. زندانی آزکابان اولین فیلم از فیلم های هری پاتر بود که از تکنولوژی IMAX استفاده میکرد و در سینماهای IMAX اکران گردید. این فیلم با بودجه 130 میلیون دلاری تولید گردید و توانست فروش جهانی 797.4 میلیون دلاری داشته باشد تا بعد انیمیشن شرک 2 (Shrek 2) دومین فیلم پرفروش سال 2004 شود. کارگردانی کوارون و عمکلرد بازیگران اصلی در این فیلم مورد استقبال منتقدان قرار گرفته بود.
2. هری پاتر و محفل ققنوس (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
کتاب محفل ققنوس اغلب به خاطر شامل شدن داستانش با نوجوانانی که به سن بلوغ رسیدهاند مورد انتقاد قرار میگیرد، اما زیرکی و نبوغ آن در همین امر است. قهرمانان داستان نوجوانان در سن بلوغی هستند که بر اساس احساسات تصمیمات بدی میگیرند. کتاب خوانندگان را وادار میکند که مدت زمان زیادی را در ذهن هری آن هم در اوقات عصبانیت شدیدش بگذراند؛ اما فیلمی که بر اساس این کتاب ساخته شده شده، در واقع مخاطب را از نکات گفته شده در امان نگه میدارد.
بهترین قسمت این فیلم را نیز میتوان رویارویی حماسی و نهایی بین «آلبوس دامبلدور» و «لرد ولدمورت» دانست. هری پاتر و محفل ققنوس پنجمین قسمت در سری فیلم های هری پاتر بوده که در سال 2007 منتشر گردید و توسط «دیوید یتس» کارگردانی شده است. این فیلم با بودجه تولید 200 میلیون دلاری توانست 942.2 میلیون دلار فروش جهانی داشته باشد تا به عنوان دومین فیلم پرفروش سال 2007 پس از فیلم دزدان دریایی کارائیب: پایان جهان (Pirates of the Caribbean: At World’s End) لقب گیرد؛ همچنین این فیلم اولین فیلم از کالکشن هری پاتر است که در به صورت IMAX 3D اکران گردید. هری پاتر و محفل ققنوس توانست در مجموع برنده شانزده جایزه مختلف شود و برای دریافت چهل و هفت جایزه دیگر از جمله جایزه بفتا بهترین طراحی صحنه و جایزه بفتا بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شود.
3. هری پاتر و جام آتش (Harry Potter and the Goblet of Fire)
واقعاً مایه تأسفبوده که نسخه فیلم جام آتش نتوانست در جایگاه نخست لیست بهترین فیلم های هری پاتر قرار گیرد، زیرا که کتاب جام آتش در بین تمام طرفداران کتابهای هری پاتر همیشه جایگاه اول یا دوم را در اختیار داشته است. «مایک نیوول»، کارگردان این فیلم، انتخابهایی داشت که علاوه بر داشتن تفاوت زیاد با متن کتاب، برای طرفداران نیز بسیار آزاردهنده بود؛ از جمله این انتخابهای آزاردهنده این بود که دامبلدور بر سر هری فریاد میزند و میپرسد: «نامت را در جام آتش گذاشتی؟!؟» جملهای در کتاب به حالت آرام آن را بیان کرد.
جالب است بدانید، کارگردان انتخاب بدتری هم داشته است. کتاب جام آتش در کل یک مضمون اسرارآمیز دارد، اما در نسخه سینمایی آن مقصر داستان با همان سوألی که چه کسی نام هری را درون جام آتش قرار داد که در کتاب تا پایان مشخص نبود بسیار دست کم گرفته شد و مقصر در همان صحنههای اول فیلم مشخص گردید. با این حال، فیلم هری پاتر و جام آتش دارای نکات مثبتی نیز بود. «رابرت پتینسون» جوان در نقش کوچک اما مهم، قدرت بازیگری خود را ثابت کرد؛ همچنین اولین حضور «رالف فاینس» در نقش ولدمورت بسیار ترسناک و شگفت انگیز بود.
هری پاتر و جام آتش چهارمین قسمت از سری فیلم های هری پاتر بود که در سال 2005 منتشر گردید. این فیلم از لحاظ تجاری با موفقیت خوبی همراه بود و توانست با فروش جهانی 898 میلیون دلاری تبدیل به پرفروشترین فیلم سال 2005 شود و در بین فیلم های هری پاتر نیز در جایگاه ششم پرفروشترینها قرار گرفت. هری پاتر و جام آتش توانست در مجموع برنده سیزده جایزه مختلف شود و برای دریافت چهل و چهار جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه و جایزه بفتا بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شود. این فیلم یکی از بهترین فیلم های هری پاتر است و به خاطر پیچیدگی شخصیتها، خط داستانی، لحن، فیلمنامه و بازی بازیگران اصلی تحسین شده است.
4. هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2)
فیلم یادگاران مرگ – قسمت دوم سراسر اکشن است. از همان لحظهای که فیلم آغاز میشود، هری، رون و هرماینی وارد بانک جادوگری گرین گاتس شده، سوار بر اژدها میشوند و در نهایت با ولدمورت میجنگند. سراسر هیجان و اکشن همیشه چیزی خوب نیست، زیرا به سختی به تماشاگر فرصت داده میشود تا تحلیل کند و عواقب این نبرد نهایی را در نظر بگیرد.
اما این فیلم توانست در میان هرج و مرج و شلوغیها، لحظات حیاتی از سیر تکاملی چندین شخصیت را به تصویر بکشد؛ از جمله تحول نویل به یک قهرمان جسور، رابطه عاشقانه رون و هرماینی و شکست حماسی مولی ویزلی از بلاتریکس لسترنج. همچنین این فیلم که آخرین فیلم از سری فیلم های هری پاتر بوده است شامل بازگشت شخصیتها به یک دیگر بوده و به نوعی تجدید دیدار محسوب میشود و این موضوع برای طرفداران خیلی دلخواه بوده است، زیرا در چند قسمت قبل زا آن بعضی از شخصیتهای دوست داشتنی داستان به کلی فراموش شدهاند.
هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم هشتمین و آخرین قسمت از سری فیلم های هری پاتر بود که در سال 2011 با کارگردانی دیوید یتس منتشر گردید. این فیلم با استقبال بسیار بالای منتقدان و تماشاگران همراه بود. قسمت دوم یادگاران مرگ توانست با فروش 1.3 میلیارد دلاری موفقیت تجاری فوق العادهای به ارمغان آورد و هم اکنون به عنوان چهاردهمین فیلم پرفروش تاریخ سینما محسوب میشود.
در بخش جوایز، فیلم هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم فوق العاده عمل کرد. این فیلم توانست در مجموع برنده چهل و شش جایزه مختلف شود و برای دریافت نود و چهار جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین گریم، جایزه اسکار بهترین جلوههای تصویری و جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه نامزد دریافت جایزه شود.
5. هری پاتر و شاهزاده دورگه (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
طرفداران کتاب اغلب از تمایل خود به مورد انتقاد قرار دادن فیلم شاهزاده دورگه پرده برداشتند، زیرا این فیلم جزئیات مهمی در مورد تام ریدل، ملقب به ولدمورت، و اینکه چرا او تصمیم به خلق هورکراکس میگیرد را نادیده میگیرد؛ در نتیجه این بار سنگین بر روی داستان کل فیلم میفتد تا تا اهمیت این اشیاء جادویی را به تصویر بکشد. تماشای اینکه هری مشغول شکار و نابود کردن بخشهایی از روح تام ریدل بوده برای مخاطب خسته کننده است.
بیشتر از هر فیلم دیگری در این مجموعه، شاهزاده دورگه محتوای کتاب را نادیده گرفته است. یکی از صحنههای اساسی را در نظر بگیرید که در آن «سوروس اسنیپ» دامبلدور را به قتل میرساند. اگرچه تنها ویژگی هری که از اخلاق وی است، تمایل او برای عجله کردن بدون در نظر گرفتن عواقب و سراسیمه رفتن به سوی خطر برای عزیزانش است، در نسخه سینمایی هری تا زمانی که دامبلدور به قتل میرسد، کنار میایستد و کاری انجام نمیدهد. در کتاب، دامبلدور طلسمی را روی هری انجام میدهد که مانع از حرکت او برای دخالت در کار اسنیپ میشود، جزییاتی که در فیلم از آن چشم پوشی شده است.
با این حال، فیلمبرداری شاهزاده دورگه فوق العاده بوده و بدون شک از نظر زیبایی شناسی زیباترین فیلم در بین تمام فیلم های هری پاتر است. این فیلم که ششمین قسمت از مجموعه فیلم های هری پاتر بوده در سال 2009 با کارگردانی دیوید یتس منتشر گردید. این فیلم با بودجه تولید 250 میلیون دلاری یکی از پرهزینهترین فیلمهای تاریخ سینما محسوب میشود و فروش جهانی 934 میلیون دلاری آن نیز باعث گردید یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ محسوب گردد. شاهزاده دورگه به خاطر کارگردانی یتس، عملکرد بازیگران، فیلمبرداری و موزیک مورد استقبال منتقدان قرار گرفت.
در بخش جوایز، فیلم هری پاتر و شاهزاده دورگه توانست در مجموع برنده 9 جایزه مختلف شود و برای دریافت سی و نه جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین فیلمبرداری و جایزه بفتا بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شود.
6. هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت اول (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1)
قسمت اول یادگاران مرگ را شاید بتوان تفرقه انگیزترین فیلم در بین فیلم های هری پاتر دانست. چه احساسی به شما دست میدهید هنگامی که تماشا کنید سه نوجوان برای چندین ساعت در جنگل هستند؟ البته، چیزهایی در این فیلم وجود دارد که میتوان آنها را تحسین کرد؛ مانند انیمیشن نفسگیر داستان سه برادر و همچنین کارگردان دیوید یتس به زیبایی ناامیدیهای ماموریت هورکراکس هری را به تصویر میکشد.
با این حال در طول قسمت اول یادگاران مرگ، خیلی کم به اینکه دامبلدور چه کسی بود و ارتباط او با یادگاران مرگ چیست میپردازد. اگر هری از طریق دامبلدور ارتباطی با الدر واند نداشته باشد، پس او فقط به دنبال یک شیء براق بی معنی است. چنین صحنههایی همچنین میتوانست با رالف فاینس در نقش ولدمورت که در قسمت دوم به عنوان یکی از بزرگترین شرورهای سینما در تمام دوران میدرخشد، زمان بیشتری به مخاطب بدهد.
فیلم هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت اول در سال 2010 با کارگردانی دیوید یتس اکران گردید. این فیلم هفتمین قسمت از سری فیلم های هری پاتر بود که توانست نقدهای مثبتی را دریافت کند و منتقدان از اجرا، فیلمبرداری، جلوه های بصری و موسیقی آن تمجید کردند. این فیلم با فروش 977 میلیون دلاری توانست به سومین فیلم پرفروش سال 2010 تبدیل شود و سومین فیلم پرفروش در بین فیلم های هری پاتر نیز محسوب میشود.
در بخش جوایز، فیلم هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم توانست در مجموع برنده پانزده جایزه مختلف شود و برای دریافت سی و نه جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه و جایزه اسکار بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شود.
همچنین بخوانید:
۱۵ نکته که درباره شخصیت تام ریدل در سری هری پاتر نمیدانستید
7. هری پاتر و سنگ جادو (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)
اگرچه فیلم سنگ جادو واقعیترین اقتباس از کتاب به فیلم است، اما نتوانست نسبت به دیگر فیلمهای مجموعه حرفی برای گفتن داشته باشد و فیلم های هری پاتر بعدی اکثراً بهتر از قسمت اول هری پاری پاتر تولید گردیدند. استفاده از تکنولوژی CGI در این فیلم بسیار ناقص است و نمیتوان از آن خورده گرفت، زیرا آن زمان CGI کمتر در فیلمها استفاده میشد. اما با این حال، «کریس کلمبوس» کارگردان این فیلم توانست جادوی مدرسه هاگوارتز را به خوبی به تصویر بکشد.
در آن زمان، تضمینی بر موفقیت فیلم هری پاتر وجود نداشت؛ زیرا در سول دهه 2000 میلادی فیلمهای فانتزی همچون قطبنمای طلایی (The Golden Compass) و «اراگون» (Eragon) منتشر شده بودند که در باکس آفیس شکست خوردند؛ اما کلمبوس به درستی توانست حس و حال کتاب را وارد فیلم کند. در فیلم مدرسه هاگوارتز شگفت انگیز بود، بازی کوییدیچ دقیقاً همانطور که طرفداران آن را تصور میکردند به نظر میرسید و لباس فرم مدرسه نیز بلافاصله تبدیل به یک نماد شد.
تیم کلمبوس همچنین در انتخاب بازیگران نیز تصمیمات فوق العادهای را اتخاذ کردند که تا سالها نتیجه داد، مانند استخدام «آلن ریکمن» برای بازی در نقش سوروس اسنیپ و «مگی اسمیت» برای ایفای نقش «مینروا مکگوناگال»؛ آنها همچنین سه کودک بااستعداد را برای ایفای نقش اصلی انتخاب کردند که طی یک دهه بعدی استعداد بازیگری خود را همچنان حفظ کردند و حتی ارتقاء دادند.
فیلم هری پاتر و سنگ جادو اولین فیلم از سری فیلم های هری پاتر است که در سال 2001 منتشر گردید. فیلم با واکنش مثبتی از سوی منتقدان مواجه شد و یک میلیارد دلار در سرار جهان فروش کرد که آن را تبدیل به پرفروشترین فیلم سال 2001 میکند. سنگ جادو همچنین بعد از هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم، پرفروشترین فیلم مجموعهٔ هری پاتر نیز است. در بخش جوایز، فیلم هری پاتر و سنگ جادو توانست در مجموع برنده هفده جایزه مختلف شود و برای دریافت شصت و هشت جایزه دیگر از جمله جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه، جایزه اسکار بهترین طراحی لباس و جایزه اسکار بهترین موزیک نامزد دریافت جایزه شود.
8. هری پاتر و تالار اسرار (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
اینکه فیلم هری پاتر و تالار اسرار در این لیست در رتبه آخر قرار گرفته است، دلیل بر این نمیشود که این فیلم اثر بدی باشد. اگرچه این فیلم در جایگاه آخر قرار داد، اما باز هم از تماشای آن لذت خواهید برد و حال و هوای مدرسه هاگوارتز را برای طرفداران به ارمغان میآورد. اتفاقهای جالبی نیز در این فیلم رخ میدهد؛ هرماینی تبدیل به یک شخص گربهای میشود و هری و رون با ماشین پرواز می کنند! اگرچه دنیل رادکلیف، اما واتسون و روپرت گرینت هنوز به مهارتهای بازیگری تسلط کافی نداشتند، اما باز هم بسیار جذاب ظاهر شدند. در این فیلم نیز مانند سنگ جادو، به غیر از چند صحنه، سعی شده است تا برداشت و اقتباس واقعیتری از کتاب داشته باشد.
فیلم هری پاتر و تالار اسرار دومین فیلم از سری فیلم های هری پاتر است که در سال 2002 به کارگردانی کریس کلبموس منتشر گردید. این فیلم همانند دیگر فیلم های هری پاتر با موفقیت تجاری همراه بود و در حالی که صد میلیون دلار بودجه تولید داشت، توانست فروش جهانی 879 میلیون دلاری را به ارمغان آورد. این آخرین فیلمی بود که «ریچارد هریس» در نقش پروفسور آلبوس دامبلدور حاضر شد و این بازیگر در همان سال درگذشت تا در فیلمهای بعدی از «مایکل گمبون» برای این نقش استفاده شود.
در بخش جوایز، فیلم هری پاتر و تالار اسرار توانست در مجموع برنده سیزده جایزه مختلف شود و برای دریافت چهل و شش جایزه دیگر از جمله جایزه بفتا بهترین طراحی صحنه، جایزه بفتا بهترین طراحی لباس و جایزه بفتا بهترین جلوههای تصویری نامزد دریافت جایزه شود.